Claudiu Zamfir

Măsura 2: S-au mai plătit 15 firme în ultima săptămână. Nu s-a intrat în suplimentarea de buget

Thumbnail

Ministerul Economiei a plătit 15 granturi de capital de lucru firmelor beneficiare în Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat COVID, în ultima săptămână, neintrându-se încă în bugetul suplimentar provenind din mutarea banilor de la Măsura 3.

Un număr de 8.308 de firme și-au primit ajutoare de la stat COVID-19 în cadrul Măsurii 2, de anul trecut până vineri, 18 iunie 2021. Suma totală plătită de stat este de aproape 2,56 miliarde de lei, din fonduri europene și de la bugetul național.

În ultima săptămână s-au plătit 15 contracte de finanțare, în valoare totală de 4,1 milioane de lei. Aceasta înseamnă că, în medie, o firmă a primit 277.000 de lei (circa 56.000 de euro) în ultima săptămână, la Măsura 2. Granturile care pot fi obșinute prin M2 sunt între 2.000 și 150.000 de euro pe beneficiar.

Marți, 15 iunie, s-a publicat în Monitorul oficial  Ordonanța de urgență 48/2021 prin care guvernul va muta bugetul rămas de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plata granturilor de capital de lucru solicitanților. Astfel, 207 milioane de euro, pe partea de fonduri europene, vor fi mutate la Măsura 2.

Până acum, însă, nu s-a intrat cu plățile în bugetul suplimentar promis de guvernanți. În continuare, sunt 8407 aplicanți acceptați în lista de așteptare la Măsura 2. Prima firmă acceptată în lista de așteptare este la numărul de ordine RUE 9633 - o societate care a cerut 725.000 de lei de la agenția IMM Constanța.

Ministerul Economiei a spus că prin mutarea bugetului de fonduri UE de 207 milioane de euro de la M3 la M2 vor putea fi plătiți beneficiari ai Măsurii 2 până în jurul RUE 17.000.

Dacă ne uităm în lista de aplicanți de la Măsura 2, putem observa că până la numărul RUE 17.001 sunt 5542 de firme acceptate în lista de așteptare. Astfel, vor mai rămâne în afara bugetului peste 2860 de aplicanți admiși în lista de așteptare.

Pentru restul de peste 2860 de solicitanți admiși în lista de așteptare va fi nevoie ca guvernanții să programeze facilitatea europeană React EU pentru România, să aloce de acolo bani, așa cum era planul de la început.

Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, circa 84 de milioane de euro ar mai trebui asigurați, ca fonduri europene, din React EU pentru plata firmelor acceptate în lista de așteptare care nu vor prinde bani nici prin mutarea de buget de la Măsura 3.

Thumbnail

  • Descarcă de AICI lista cu toți beneficiarii înscriși la Măsura 2

Măsura 3, reluată de la zero, „în momentul în care ea se va programa” React EU

React EU nu este însă programat momentan pentru România, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Eurpene (MIPE) trebuie să facă demersuri în acest sens.

Până atunci, Măsura 3 a fost practic anulată de Ministerul Economiei, care a a mutat, în 2 reprize, tot bugetul de acolo la Măsura 2 - prima dată 209 milioane de euro, iar acum 207 milioane de euro.

Ministrul Năsui a spus că va relua de la zero Măsura 3, cu reguli noi, cu bani din React EU, când această facilitate europeană va fi programată și pentru România. Este nevoie de 416 milioane de euro - fonduri europene din React EU - pentru a redeschide Măsura 3 - granturi de investiții. „Măsura 3 va fi reluată din React EU în momentul în care ea se va programa” - a spus, joi seara, Năsui, într-un videoclip de prezentare, postat pe Facebook.

La Măsura 3, s-au înscris un număr de 27.736 de aplicanți, cu solicitări în valoare totală de 15.889.215.181 lei (de 6 ori mai mult decât bugetul disponibil). Ministrul Claudiu Năsui a blocat însă procedura și a a seziat DNA pentru suspiciuni de fraudă.

Astfel, pentru a putea aplica din nou, oamenii vor trebui să-și refacă proiectele, în care au investit deja bani pentru consultanță. Pentru cei aproximativ 3.500 de beneficiari eligibili care ar fi apucat buget din Măsura 3 este o veste rea, dar pentru restul, care oricum nu prindeau granturi, poate fi chiar o veste bună faptul că se reia înscrierea de la zero, pentru că acum au șansa să depună din nou proiectele (modificate) și să câștige o parte din ei.

„Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” - a a comunicat Ministerul Economiei, săptămâna trecută.

Guvernul are nevoie de o nouă sesiune la Măsura 1, pentru a-și putea atnge indicatorul de 50.000 de beneficiari ai Schemei de ajutoare COVID

Măsura 1 - microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro - este finalizată, dar au rămas necheltuite 65 de milioane de euro - aproape 2 treimi din bugetul alocat. Potrivit surselor StartupCafe.ro din Ministerul Economiei, inițial Ministerul Economiei ar fi vrut să mute și acești bani la Măsura 2 , pentru plăți, dar nu a primit acceptul Comisiei Europene.

Sunt 17.329 de beneficiari care și-au primit microgranturile de câte 2.000 de euro la Măsura 1. Au mai rămas 45 de contracte de finanțare semnate fără cont deschis la bancă de către aplicanți și nu au mai fost plătite.

În total, s-au înscris la Măsura 1 un număr de 29.250 de solicitanți, toate cererile fiind procesate. 19.615 de solicitanți au fost admiși la finanțare, iar 9.635 au fost respinși. După ce au fost admiși, mulți dintre beneficiari nu și-au semnat contractele în timpul-limită stabilit prin procedura Măsurii 1 sau au încălcat alți termeni procedurali. Astfel, în acest moment sunt 11.876 de solicitanți de microgranturi care fie au fost respinși din start, fie au fost admiși dar li s-au reziliat contractele de finanțare pentru că nu au parcurs anumite proceduri obligatorii după ce au fost admiși.

Făcând suma, în acest moment, schema COVID are 25.637 de beneficiari plătiți (prin Măsurile 1 și 2), cu o sumă totală de 2,727 miliarde de lei, adică 553,8 milioane de euro.

Reamintim că prin schema de ajutoare de stat COVID-19, guvernanții s-au angajat că vor finanța minimum 50.000 de beneficiari. Acest indicator de performanță a schemei abia a trecut puțin de jumătate, după aproape un an de la emiterea OUG 130/2020, prin care s-a instituit schema de sprijin. Practic, schema guvernului nici nu mai are cum să-și îndeplinească acest obiectiv, cu cele două măsuri funcționale, pentru că și cu toate plățile care ar urma să se facă la Măsura 2 s-ar ajunge la un total 34.154 de beneficiari.

Prin urmare, Guvernul are nevoie să relanseze măcar Măsura 1, pe bugetul rămas, de 65 de milioane de euro, cu reguli mai relaxate, pentru a-și putea îndeplini indicatorul asumat în Schema COVID, de minimum 50.000 de beneficiari finanțați. OUG 199/2020 permite ca la o nouă sesiune pe Măsura 1 să participe și întreprinderile individuale, care au fost excluse anterior.

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
5087
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri