Claudiu Zamfir

Înscrieri 2023: Fonduri de max. 1,4 milioane EUR pentru panouri solare și generatoare eoliene destinate fermierilor și procesatorilor din industria alimentară

panouri-mori-vant-floarea soarelui-dreamstime

Fermierii români și procesatorii din industria alimentară vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 1 milion de euro pentru panouri solare și 1,4 milioane de euro pentru generatoare eoliene, pentru producția de energie  de consum propriu al afacerii, ministrul Agriculturii anunțând când se deschid înscrierile.

Din  5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW), cu sau fără capacități de stocare integrate, a precizat, vineri, Florin Barbu, pe Facebook.

E vorba de Schema de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Pot beneficia de această măsură de sprijin:

  1.  întreprinderile din sectorul agricol și din industria alimentară (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF, precum și cooperativele agricole ori societățile cooperative agricole care dețin active fizice de producție și/sau procesare produse agro alimentare), legal constituite și înregistrate la ONRC;
  2. organizații/federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat are următoarele valori maxime, dar nu mai mari de 100% din costurile eligibile:

  • Pentru energie eoliană:

- 1.400.000  Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
- 700.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW

  • Pentru energie solară:

- 1.000.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv
- 500.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW .

Potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în valoarea de 20.000.000 euro pe beneficiar.

Astfel, ministrul Agriculturii a precizat că a semnat ordinul pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Bugetul schemei este de 500 milioane euro pe perioada 2023-2028, din Fondul pentru Modernizare, de la Uniunea Europeană.

Parallax

Vizualizari
7729
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Andrei
Szente
Unde se gaseste ghidul pentru fermieri?
Claudiu
Zamfir
Nu exista inca acel Ghid, dar urmeaza (nu se stie cand), asa mi-au spus cei de la MADR acum. Pana atunci, e doar schema, aveti link in articol
poza de profil
ANA
BARBU
Informatiile prezente in schema nu sunt suficiente. Nu ar trebui sa stea in consultare publica tot pachetul procedural complet? Serios acum, cine va putea prezenta de fapt proiecte pana pe 05.11?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri