Claudiu Zamfir

Granturi PNRR de 100.000 EUR: Se reia sesiunea pentru digitalizarea producției și distribuției de filme

bani-euro-camera-dreamstime

Ministerul Culturii a anunțat, miercuri, 3 ianuarie 2024, că va relua apelul de proiecte aferent Investiției 7 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin care se oferă fonduri europene de până la 100.000 EUR pe proiect unor producători de filme, vloggeri și alți artiști care au firme în domeniul cinematografiei.

Se va relua astfel apelul de proiecte Sprijinirea inițiativelor culturale de accelerare a digitalizării producției și distribuției de filme aferent Investiției 7 - Accelerarea digitalizării producției și distribuției de filme - Componenta 11 - Turism și cultură, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerului Culturii susține că vrea astfel să evite cazul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) să constate nereguli în proiectele depuse.

„Relansarea apelului de proiecte (...) este o măsură ce decurge din necesitatea protejării intereselor potențialilor beneficiari, care au depus cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte lansat în perioada 30 ianuarie – 23 martie 2023, prin evitarea unor consecințe cu impact financiar generate de riscul obligativității returnării ajutorului de minimis primit de către beneficiari, ca urmare a constatării de nereguli de către Coordonatorul Național (CN), ulterior semnării contractelor de finanțare” - a susținut Ministerul Culturii.

Pe fir a intrat și Comisia Europeană.

„Precizăm că, deși în perioada cuprinsă între data închiderii Apelului de proiecte și prezent, CRI a întreprins toate demersurile legale necesare evaluării și contractării proiectelor depuse în condițiile asumate prin Schema de ajutor de minimis avizată de MIPE în calitate de CN, aprobată prin OMC nr. 2515/11.01.2023 și publicată în MOf nr. 57/20.01.2023 Partea I, respectiv Ghidul solicitantului, avizat de MIPE în calitate de CN, aprobat prin OMC nr. 2551/25.01.2023, răspunzând, totodată,  invitației Comisiei Europene  de clarificare a textului PNRR aferent  Investiției 7 în ceea ce privește condițiile acordării finanțării, CN a recomandat reluarea Apelului de proiecte” - mai spune acum Ministerul Culturii.

Mai departe, producătorii de film și ceilalți antreprenori din domeniul producției video trebuie să urmărească site-ul dedicat Investiției 7 pentru a vedea când se va relansa sesiunea de înscrieri la finanțare, precum și alte actualizări pentru pregătire a noului apel de proiecte „Sprijinirea inițiativelor culturale de accelerare a digitalizării producției și distribuției de filme”.

Sesiunea anulată acum a avut loc în perioada 30 ianuarie - 23 martie 2023. A fost luptă  mare pe fondurile europene atunci: solicitanții interesați au depus 187 cereri de finanțare pe portalul electronic PNRR, pe principiul primul venit-primul servit.  

Bugetul total al apelului este de 5 milioane euro, iar suma maximă alocată unui proiect este de 100.000 euro.

Finanțările erau destinate microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii (IMM), precum și persoanelor fizice autorizate (PFA), interesate de digitalizarea producției și distribuției de filme. Producători de filme, vloggeri, creatori de conținut online și alți antreprenori din domeniul cinematografiei au putut depune proiecte. Oamenii n-au avut, însă, mult timp la dispoziție pentru pregătirea proiectelor.

Rămâne să vedem când și cum se va relua apelul de proiecte.

Parallax

Vizualizari
5168
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri