Claudiu Zamfir
Microîntreprinderile din mediul urban vor putea obține și ele granturi IMM de câte 200.000-1,5 milioane de euro prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia, conform proiectului actualizat al ghidului solicitantului pentru linia de finanțare „Îmbunătățirea competitivității și a inovării în IMM”, pe fonduri europene.
Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a modificat proiectul inițial de ghid al solicitantului „Îmbunătățirea competitivității și a invovării în IMM”, pe care l-am prezentat și noi, pe StartupCafe.ro, în martie.
Noul proiect de Ghid al solicitantului „Îmbunătățirea competitivității și a inovării în IMM”, din cadrul Programului Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027 este supus consultării publice până pe 7 iulie 2023. Poți trimite propuneri la adresa de e-mail office@adroltenia.ro .
După consultare, ADR Sud-Vest Oltenia urmează să publice varianta finală a ghidului, iar sesiunea de înscrieri ar urma să aibă loc în perioada august - octombrie 2023, în sistemul electronic MySMIS2021, conform calendarului PR SV Oltenia.
Apelul de proiecte se adresează întreprinderilor mici (10-49 salariați) și mijlocii (50-249 salariați) din mediul urban sau rural din Regiunea Sud-Vest Oltenia și microîntreprinderilor (max. 9 salariați) din mediul urban, conform proiectului de ghid modificat. Inițial, microîntreprinderile de orice fel erau excluse de la finanțare în acest apel pentru IMM, Agenția Oltenia având programat un apel separat numai pentru firmele micro. Iată însă că pentru microîntreprinderile de la orașe (și satele aparținătoare orașelor și municipiilor) vor exista oportunități de finanțare și în apelul destinat IMM.
În continuare vor fi eligibile firme din județele Regiunii Sud-Vest Oltenia:
Este disponibil un buget total de 79.468.235 euro, din fonduri europene și de la bugetul de stat, din care se vor acorda ajutoare de câte 200.000-1,5 milioane de euro pe proiect.
Finanțarea cuprinde ajutoare de stat regionale pentru investiții și ajutoare de minimis.
Intensitatea maximă a ajutorului regional este de 70% în cazul întreprinderilor mijlocii și de 75% în cazul întreprinderilor mici și microîntreprinderilor (din mediul urban). Astfel, antreprenorii trebuie să contribuie și ei cu restul de cel puțin 25-30% la cheltuielile eligibile din ajutorul regional, plus toate cheltuielile neeligibile.
La partea de ajutor de minimis, intensitatea sprijinului este de 100%, ceea ce înseamnă că pentru cheltuielile aferente ajutorului de minimis antreprenorul nu este obligat să contribuie cu cofinanțare proprie. Aceasta este o altă îmbunătățire față de proiectul vechi de ghid, care prevedea aici o intensitatea a ajutorului de minimis de 90%.
Finanțarea nerambursabilă maximă acordată ca ajutor de minimis nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă totală a proiectului, cu respectarea plafonului de minimis, respectiv echivalentul în lei a 200.000 euro.
Acestea sunt o parte din condițiile de eligibilitate prezente în ghid.
O altă îmbunătățire adusă ghidului de finanțare este mărirea listei de domenii eligibile de la 143 de cosuri CAEN la 222 de coduri CAEN. Dintre domeniile eligibile menționăm doar câteva:
Partea rea este că au fost eliminate câteva coduri CAEN populare, care figurau în lista veche:
Cu banii europeni și de la stat, firmele beneficiare vor putea face o serie întreagă de cheltuieli eligibile, printre care:
Și la acest tip de proiecte vor fi eligibile cheltuielile cu activitățile obligatorii de publicitate și informare aferente proiectului (finanțabile prin ajutor de minimis), printre care și anunțul de presă la începerea și la finalizarea proiectului (presa scrisă sau online).
StartupCafe.ro, site mass-media cu 8 ani de experiență în presa economică, oferă microîntreprinderilor beneficiare serviciul de publicare a comunicatelor mass-media. Oferta completă în secțiunea Anunțuri Proiecte Europene.