Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2022: Granturi de câte 150.000 Euro pentru studiouri de jocuri

Thumbnail

Studiourile de jocuri video, artiștii și alți creatori vor putea obține noi fonduri europene prin programul Europa Creativă 2022, cu un buget de aproximativ 385 de milioane de euro, pentru care Comisia Europeană a aprobat joi programul de lucru pe anul în curs, document ce va fi urmat de lansarea înscrierilor de proiecte.

Bugetul programului pe 2022 este cu aproape 100 de milioane de euro mai mare decât cel din 2021, a precizat CE într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Astfel, „Europa creativă” își sporește sprijinul acordat partenerilor din sectoarele creative și culturale, ținând seama în mod corespunzător de dificultățile create de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de concurența tot mai intensă de pe plan mondial.

Componenta MEDIA a programului se concentrează pe audiovizual, iar în 2022 se introduc mai multe noutăți. Va fi finanțat sprijinul acordat dezvoltării unor jocuri video și a unor experiențe inovatoare legate de realitatea virtuală. O acțiune nouă, „MEDIA 360 de grade”, va viza principalele foruri din industrie, implicând întreprinderi din lanțul valoric audiovizual. Pentru o și mai mare stimulare a inovării, va fi lansat portalul Media Market, pentru întreprinderile nou-înființate promițătoare. Colaborarea dintre festivalurile de film va fi consolidată prin intermediul rețelelor.

Pe partea de jocuri video urmează să fie deschis un apel de proiecte cu un buget total de 6 milioane de euro. Vor fi acordate granturi de maximum 150.000 de euro pe proiect, dar beneficiarul trebuie să vină și el cu încă pe atât.

Componenta culturală a programului va include cereri de propuneri și inițiative noi pentru sectoarele muzicii, patrimoniului cultural, artelor spectacolului și literaturii. În plus, programul va lansa o schemă de mobilitate, oferindu-le artiștilor, creatorilor sau profesioniștilor din domeniul cultural oportunități de a se deplasa în străinătate în vederea dezvoltării profesionale sau pentru colaborări internaționale și pentru a se adresa unui public nou, a deveni coproducători, a crea în comun cu alții sau a-și prezenta operele.

În fine, componenta transsectorială va spori finanțarea acordată Laboratorului pentru inovare creativă pentru proiecte comune de inovare care implică mai multe sectoare creative, contribuind totodată la noul Bauhaus european. Această componentă va extinde și sprijinul acordat mass-mediei de știri prin luarea de măsuri suplimentare care să protejeze libertatea presei.

Sectoarele culturale și creative sunt de asemenea încurajate să utilizeze CulturEU, ghidul online lansat recent, pentru toate finanțările UE care le sunt accesibile. Site-ul interactiv reunește un total de 75 de oportunități de finanțare din 21 de programe diferite ale UE, de la „Europa creativă” și Orizont Europa la fonduri structurale și InvestEU.

Sectoarele culturale și creative au reprezentat dintotdeauna o fațetă bogată a vieții europene, contribuind nu numai la coeziunea și diversitatea socială a Europei, ci și la economia sa — având în vedere că reprezintă 4,2 % din PIB-ul total al UE și 3,7 % din forța de muncă din UE.

Bugetul total disponibil pentru programul „Europa creativă” aferent perioadei 2021-2027 se ridică la aproximativ 2,4 miliarde de euro, o creștere de 63 % față de perioada 2014-2020. Bugetul sporit reflectă angajamentul Uniunii Europene de a ajuta sectorul să se refacă și să devină mai rezilient în anii ce urmează.

Organismele publice și private care își desfășoară activitatea în sectoarele creative pot solicita finanțare cu ajutorul birourilor „Europa creativă”, cu sedii în toate statele membre ale UE și în țări terțe asociate programului.

Programul de lucru Europa Creativă 2022:

Europa Creativa 2022 - Programul de Lucru by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
9094
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri