Claudiu Zamfir

Noi fonduri europene, de 150 milioane Euro, pentru fermieri. Ghidul solicitantului

Thumbnail

Fermierii afectați de croza COVID-19 pot obține noi ajutoare, în valoare totală de 150 de milioane de euro, din fonduri europene, printr-o linie de finanțare pentru care s-a anunțat perioada de depunere a cererilor.

Potrivit unui anunț al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), fermierii vor putea depune cererile de finanțare în peripada 25 septembrie- 23 octombrie 2020, în cadrul Măsurii 21 – Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, respectiv în sectorul zootehnic – bovine, sectorul zootehnic – ovine și / sau caprine, dar și în sectorul vegetal – legume-fructe și cartofi.

Depunerea cererilor de sprijin pentru cele 3 scheme din măsura 21, se poate face personal sau prin reprezentant, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului.

Cererile de sprijin însoțite de documentele generale și specifice pot fi depuse la centrele județene / locale ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București sau transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis (Lista datelor de contact AICI).

Solicitantul de finanțare trebuie să îndeplinească cerințele de conformitate și eligibilitate menționate în Ghidul Solicitantului aferent acestei măsuri.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Valoarea sprijinului este de maximum 7.000 de euro de beneficiar, în funcție de dimensiunile și natura exploatației agricole.

Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele antemenționate, acestea fiind cele mai afectate de impactul COVID-19.

Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.

Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

Fermierii activi sunt:

  • beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019;
  • beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de euro, bani asigurați de Uniunea Europeană, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Descarcă de AICI Ghidul solicitantului.

Ghidul Solicitantului M21 Final 23-09-2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2410
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri