Claudiu Zamfir

Aproape 80 miliarde Euro - fonduri europene alocate României în urma negocierilor de la Bruxelles. Structura bugetelor UE

Thumbnail

România va avea alocate în total fonduri europene de aproape 79,9 de miliarde de euro prin planul european de relansare Next Generation EU (NGEU) și Cadrul Financiar Multianul (MFF) al UE pentru perioada de programare 2021-2027, a anunțat, marți dimineața, președintele Klaus Iohannis, în urma celor 4 zile de negocieri din Consiliul European de la Bruxelles

„79.917.000.000, deci 80 de mii de milioane de euro, vom folosi pentru a pune în practică, pe de-o parte, planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu Guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătiți să începem implementarea, iar, pe de altă parte, lucrăm de-o vreme bună deja la planul național de relansare, care va fi prezentat Comisiei Europene, pentru a primi fondurile pentru relansarea economică.Vom folosi această sumă de aproape 80 de miliarde pentru a reface infrastructura din România, pentru a construi spitale, școli. De asemenea, extrem de important, vom folosi parte importantă din acești bani pentru relansarea economică a României” - a spus Iohannis.

De o parte din acești bani vor putea beneficia direct și firmele mici și mijlocii (IMM) din România, prin granturi și împrumuturi directe, precum și prin contracte de achiziții în proiectele europene derulate de alți beneficiari.

Conform Concluziilor Consilului Eurpean, consultate de StartupCafe.ro, pentru mecansmul de relansare economică NGEU Comisia Eurpeană va împrumuta de pe pițele financiare internaționale până la 750 de miliarde de euro (la valoarea din anul 2018), activitatea de împrumut urmând să se finalizeze la finalul anului 2026.

Fondurile împrumutate vor fi folosite pentru credite de până la 360 de miliarde de euro și cheltuieli de până la 390 de miliarde de euro, la nivelul celor 27 de țări UE, în cadrul acestui mecanism de relansare economică în urma crizei coronavirus COVID 19.

Thumbnail

În plus, cadrul Financiar Multianual (MFF), care constituie fondurile europene „obișnuite” pentru perioada de programare 2021-2027, va fi în valoare de 1074,3 miliarde de euro.

Thumbnail

Clic pentru a extinde tabelul

Mai departe, Consiliul Uniunii Europene (miniștrii de Finanțe din UE) și Parlamentul European vor negocia pentru a stabili forma finală a alocărilor de fonduri europene, pe baza liniilor trasate acum de șefii de state și de guverne ai UE, în acest Consiliu European.

 

Concluzii Consiliul European Iulie 2020 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
6750
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri