Claudiu Zamfir
O serie întregă de beneficiari, inclusiv firme mici și mijlocii (IMM), vor putea aplica pentru fonduri europene de 1 miliard de euro în total, în perioada 22 septembrie 2020 - 21 ianuarie 2021, prin circa 20 de apeluri de proiecte publicate vineri de Comisia Europeană, în cadrul programului Horizon 2020.
Cele 21 de apeluri publicate pot fi găsite AICI, cu documentația necesară aplicării.
Proiectele de cercetare și inovare vor trebui să răspundă „crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității și a ecosistemelor unice ale Europei”, a informat Comisia Europeană.
Cererea de propuneri a Pactului verde european finanțată din programul Orizont 2020, „va stimula redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocărilor ecologice în oportunități de inovare”, mai susține CE.
Această cerere de propuneri a Pactului verde european diferă de cererile de propuneri anterioare din cadrul programului Orizont 2020 în ceea ce privește unele aspecte importante. Dat fiind caracterul urgent al provocărilor pe care le abordează, ea urmărește obținerea unor rezultate clare și perceptibile pe termen scurt și mediu, dar cu o perspectivă de schimbare pe termen lung. Există mai puține acțiuni, dar acestea sunt mai orientate, mai ample și mai vizibile, cu accent pe scalabilitate, diseminare și adoptare rapide.
Se preconizează că proiectele finanțate în cadrul acestei cereri de propuneri vor avea rezultate cu beneficii concrete în zece domenii:
Opt domenii tematice care reflectă principalele fluxuri de lucru din cadrul Pactului verde european (Green Deal):
Și două domenii orizontale - Consolidarea cunoștințelor și Capacitarea cetățenilor - care oferă o perspectivă pe termen mai lung în ceea ce privește realizarea transformărilor prevăzute în Pactul verde european.