Claudiu Zamfir

Fonduri UE de 162 milioane EUR, alocate României prin Programul de pescuit 2021-2027

fonduri-pescuit-dreamstime

Comisia Europeană a aprobat Programul de Acvacultură și Pescuit (PAP) 2021-2027 pentru România, în valoare totală de 232 milioane EUR din care contribuția UE reprezintă 162,4 milioane EUR, a informat vineri Bruxelles-ul, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În România, banii europeni vor sprijini, în următorii 6 ani, printre altele:

  • investiții pentru respectarea obligației de debarcare și modernizarea infrastructurii de pescuit;
  • eficiența energetică și decarbonizarea pescuitului și acvaculturii;
  • sprijin pentru pescuitul costier la scară mică; investiții în proiecte de acvacultură durabilă;
  • diverse acțiuni care contribuie la obiective de conservare.

Din cele două programe de pescuit anterioare, inclusiv antreprenorii au putut atrage bani europeni, pentru afaceri precum: crescătoriile de pește, restaurantele cu specific pescăresc, investiții în agrement cu bărci și pescuit etc.

Aceste fonduri europene nu s-au bucurat însă de foarte multă atenție în România. De exemplu, în perioada de programare 2014-2020, din care România mai poate atrage bani europeni până la finalul anului 2023, Programul Operațional Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) are o rată de absorbție de circa 90 de milioane de euro, reprezentând aproape 54% din fondurile UE alocate.

Aceste programe sunt gestionate în România de Autoritatea de management pentru pescuit, din subordinea Ministerului Agriculturii. Viitoarele apeluri de proiecte vor putea fi urmărite pe site-ul oficial al acestei autorități.

Parallax

Vizualizari
2342
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri