Claudiu Zamfir

Fonduri UE: Noi ajutoare de max. 100.000 EUR pentru firmele agro-alimentare românești afectate de razboiul rus din Ucraina

Thumbnail

Fermierii și antreprenorii români din sectorul agro-alimentar, afectați de efectele economice ale războiului rus din Ucraina, vor putea obține noi ajutoare din fonduri europene cu valori maxime de 15.000 de euro, respectiv, 100.000 de euro, în urma unei măsuri propuse recent de Comisia Europeană.

Regulamentul propus are nevoie să fie adoptată de Consiliul UE (miniștri ai statelor membre) și de Parlamentul European, măsura urmând să fie finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Statele membre vor putea împărți banii către beneficiari până cel târziu la 15 octombrie 2023, a informar Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Viitorul regulment va permite celor 27 de state membre UE, inclusiv României, să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșteri semnificative ale costurilor de producție. Astfel de creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrană pentru animale, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, generând probleme de lichiditate și de flux de lichidități pentru fermierii și micile întreprinderi rurale care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole.

Prin abordarea directă a acestor probleme ale fluxurilor de lichidități, contribuind astfel la menținerea viabilității lor, sprijinul va atenua perturbările pieței și va contribui astfel la securitatea alimentară mondială.

După adoptarea regulamentului propus de Comisie, măsura statelor membre să decidă să utilizeze fonduri de până la 5% din bugetul lor din cadrul FEADR pentru perioada 2021 – 2022 pentru a sprijini în mod direct veniturile fermierilor și IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Măsura reprezintă un buget potențial de 1,4 miliarde EUR pentru întreaga UE.

Statele membre trebuie să direcționeze acest sprijin către beneficiarii care sunt cei mai afectați de criza actuală și care sunt implicați în economia circulară, în gestionarea nutrienților, în utilizarea eficientă a resurselor sau în metode de producție ecologice și nepericlitante pentru climă.

Fermierii și IMM-urile selectate ar putea primi până la 15.000 EUR și, respectiv, 100.000 EUR. Plățile trebuie efectuate până la 15 octombrie 2023. Pentru a face uz de această posibilitate excepțională, statele membre vor avea obligația să transmită o modificare a programului (programelor) lor de dezvoltare rurală prin care se introduce această nouă măsură.

Propunerea excepțională anunțată astăzi urmează pachetului de sprijin în valoare de 500 de milioane EUR pentru fermierii din UE, adoptat la 23 martie în cadrul Comunicării privind „Garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”.” Prin aceste două măsuri, Comisia încurajează statele membre să sprijine fermierii implicați în practici sustenabile.

În plus, în acest context, Comisia intensifică monitorizarea principalelor piețe agricole afectate de război. În urma unei decizii publicate astăzi, statele membre vor avea obligația să notifice Comisiei nivelul lor lunar de stocuri de cereale, semințe oleaginoase, orez și semințe certificate ale acestor produse, care sunt deținute de producători, angrosiști și operatori relevanți. Comisia Europeană a lansat și un tablou de indicatori specifici care prezintă statistici detaliate și actualizate privind prețurile, producția și comerțul cu grâu pentru morărit, porumb, orz, rapiță, ulei de floarea-soarelui și boabe de soia la nivelul UE și la nivel mondial. El oferă operatorilor de pe piață o imagine exactă și actualizată a disponibilității mărfurilor esențiale din sfera alimentelor și a hranei pentru animale.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat:

„Fermierii, sprijiniți în cadrul politicii agricole comune, continuă să își demonstreze în mod susținut valoarea producând alimente în condiții dificile. După pandemia de COVID-19, ei sunt în prezent puternic afectați de consecințele invadării Ucrainei de către Rusia. Pentru unii, problema majoră este supraviețuirea lor economică. Prin această măsură, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri aplicate în cadrul PAC, le acordăm sprijinul de care au nevoie astfel încât să poată continua să producă alimentele de care are nevoie lumea, să își îngrijească terenurile și familiile.”

Descarcă de AICI proiectul de regulament pentru acordarea sprijinului temporar destinat fermierilor și firmelor din sectorul agro-alimentar, pentru combaterea efectelor rîzboiului rusesc din Ucraina asupra economiei europene.

Parallax

Vizualizari
2760
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri