Claudiu Zamfir

Fonduri UE 2023: Granturi IMM de câte 200.000-2 milioane EUR și 2-5 milioane EUR, prin două apeluri pentru inevstiții în 6 județe

Thumbnail

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești vor putea accesa, în anul 2023, noi fonduri europene de câte 200.000-2 milioane de euro, respectiv, 2-5 milioane de euro, prin două noi apeluri de proiecte de investiții în cele 6 județe acoperite Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) 2021-2027 - au declarat reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene,  chestionați de StartupCafe.ro.

Comisia Europeană a aprobat Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) 2021-2027 pentru România, în valoare de 2,5 miliarde de euro (fonduri europene 70% și contribuție națională 30%). Fondurile sunt destinate unui număr de 6 județe: Hunedoara, Gorj, Dolj, Galați, Prahova și Mureș.

Acestea sunt județe bazate pe minerit și industrie grea și sunt afectate de cerințele europene de reducere și închidere a unor activități poluante. Banii europeni ar trebui să sprijine populația și afacerile din zonă să se reorienteze către activități nepoluante.

Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Ovidiu Cîmpean a precizat că 53% din banii din POTJ 2021-2027 sunt destinați mediului privat, inclusiv IMM-uri. „Vizăm și finanțarea microîntreprinderilor și chiar a startup-urilor” - a spus el.

Primele 2 apeluri de proiecte, pentru IMM-uri, au o valoare totală de peste 700 de milioane de euro, pentru investiții în cele 6 județe:

  • granturi de câte 200.000-2 milioane de euro.
  • granturi de câte 2-5 milioane euro.

Calendarul acestor apeluri prevede lansarea ghidurilor de finanțare în consultare publică în ianuarie 2023 și deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor IMM începând din aprilie 2023. Ghidurile sunt în pregătire la MIPE, minister care va și lansa apelurile de proiecte (prin autoritatea de management POTJ).

„De lansat, apeluri și ghidurile se pregătesc de către echipa MIPE, avem în vedere și delegarea unor funcții către agențiile de dezvoltare regională (ADR) care au județe din programul de tranziție justă. În ianuarie 2023 ne propunem să lansăm ghidurile în dezbatere publică, iar din aprilie să deschidem depunerea de proiecte și să lăsăm o perioadă suficientă pentru pregătirea și depunerea proiectelor” - a spus Cîmpean, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință.

În plus vor fi lansate apeluri și pentru companiile mari, precum și linii de finanțări pentru recalificarea lucrătorilor, toate investițiile cumulate propunându-și crearea a 11.000 de locuri de muncă noi în cele 6 județe afectate de măsurile UE de reducere a emisiilor de carbon.

Cei care urmează cursuri de calificare ar trebui stimulați să fie ușoară tranziția către piața muncii, să le asigurăm așa-zise kit-uri profesionale, să le dăm inclusiv aceste mici granturi pentru a-și cumpăra echipamentele necesare așa încât cursurile să fie urmare și de integrarea ușoară în muncă. Spre exemplu, cine a urmat un curs de croitor să primească bani pentru cumpărarea mașinii de cusut și a tot ce are nevoie ca echipamente, pentru a asigura o tranziție ușoară pe piața muncii” - a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

POTJ este unul dintre cele 16 programe operaționale prin care România are la dispoziție 31 de miliarde de euro - fonduri structurale și de coeziune. Cu POTJ, țara a ajuns la 15 programe operaționale aprobate de Comisia Europeană și mai așteaptă aviz pentru Programul de Transport 2021-2027.

Pe lângă acești bani, UE a mai pus la dispoziție României și alte fonduri, cum sunt cele sub formă de plăți directe către fermieri și granturi pentru proiecte de dezvoltare rurală sau fondurile de redresare și reziliență în contextul crizei COVID. În total, pachetul de ajutor UE pentru România se apropie de 80 de miliarde de euro.

Parallax

Vizualizari
14888
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri