Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2022: Cursuri IT pentru angajații IMM-urilor, printr-o finanțare PNRR de 34 milioane EUR. Ghidul solicitantului și schema de ajutoare de minimis

Thumbnail

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din România vor putea obține fonduri europene în valoare totală de 34 de milioane de euro, pentru finanțarea de cursuri IT pentru propriii angajați, în cadrul unei noi scheme de ajutoare de minimis, lansate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a lansat o finanțare PNRR în valoare totală de 36 de milioane de euro, din care 34 de milioane de euro reprezintă ajutoare de minimis pentru IMM-uri din toate sectoarele de activitate, care vor să-și instruiască personalul în competențe IT.

În total, vor putea fi finanțate maximum 2.200 de IMM-uri românești, cu sume de maximum 17.000 de euro fiecare, în funcție și de numărul de angajați pe care îi vor trimite la cursuri.

Firmele beneficiare vor putea să-și recalifice angajații (grup țintă) în domenii tehnice cheie:

 • Internet of things
 • Big data
 • Cloud technologies
 • Învățarea automată
 • Inteligența artificială
 • Automatizarea proceselor robotice
 • Blockchain
 • Cyber-Physical Systems
 • Additive manufacturing

La cursurile din proiecte vor putea participa angajați cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial) ce provin din IMM-uri.

La momentul intrării în grupul țintă al proiectului, pentru fiecare persoană care are calitatea de angajat va trebui să se atașeze la dosarul persoanei în cauză o adeverință din care să rezulte că respectiva persoană este încadrată cu contract individual de muncă la respectivul IMM.

Cursuri IT pentru angajații din IMM-uri: Înscrieri în 2 faze

Înscrierile la fondurile europene pentru cursuri IT se vor face în 2 faze:

1. Proiectul Autorității

Mai întâi, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va depune un proiect mare, în apelul de 36 de milioane de euro. Proiectul va fi depus până pe 3 octombrie 2022, după care va fi desemnată subadministrator al schemei de ajutor de minimis, până în noiembrie, cel târziu.

În cadrul proiectului său, ADR va dezvolta/achiziționa o platformă online, destinată înscrierii IMM-urilor, precum și activităților de e-learning, inclusiv modul de testare.

De asemenea, ADR va contracta formatorii care vor susține cursurile IT pentru angajații IMM-urilor. Acești formatori trebuie să îndeplinească o serie de condiții minime:

 • să aibă acreditarea ca formatori,
 • curricula propusă va avea în considerare domeniile menționate mai sus,
 • prețul curriculei și al formării trebuie să fie rezonabil (justificat) acesta fiind un criteriu pentru selecția partenerilor,
 • pun la dispoziție programe de formare compatibile cu platforma menționată la activitatea 1, în baza curriculelor prezentate.

2. Selectarea IMM-urilor

ADR va lansa un apel distinct în cadrul căruia IMM-urile vor depune solicitări de sprijin pe platforma ce va fi dezvoltată pentru proiect.

IMM-urile vor fi selectate în https://oipsi.gov.ro/wp-content/uploads/2022/08/M.Of_.-770_02.08.2022_OMCID-schema-minimis.pdfschema de ajutoare de minimis în valoare totală de 34 milioane de euro, în baza principiului primul venit, primul servit, în limita bugetului alocat, respectând condițiile redate mai jos.

Ulterior, angajații IMM-urilor selectate la ajutoarele de minimis de maximum 17.000 de euro fiecare vor putea participa la programe de instruire și perfecționare IT furnizate de partenerii ADR de formare, selectați anterior.

Partenerii ADR vor realiza formarea și evaluarea competențelor profesionale (obținute în urma formării) ale angajaților IMM-urilor, în cadrul platformei puse la dispoziție de către ADR. Acestă activitate se va finaliza prin acordarea unei diplome de absolvire de către parteneri, care atestă formarea și evaluarea competențelor profesionale (obținute în urma formării).

La final, formatorii vor primi banii de la ADR, în baza dovezilor privind realizarea formării și evaluării competențelor profesionale (obținute în urma formării) ale angajaților IMM-urilor selectate.

Perioada de implementare este programată pentru noiembrie 2022 – decembrie 2025.

Descarcă de AICI Ghidul solicitantului, schema de ajutoare de minimis și alte documente necesare în cadrul finanțării PNRR Perfecționarea/recalificarea angajaților din IMM-uri.

 

Parallax

Vizualizari
6232
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri