Claudiu Zamfir
Au fost selectate 3 organizații care vor derula proiecte în București și județul Ilfov, prin care se vor acorda, printre altele, și granturi de până la 25.000 de euro fiecare unor tineri șomeri, pentru a-i ajuta să înceapă o activitate ca patroni de firme.
Vorbim despre linia de finanțare Viitor pentru Tineri NEETs II, din cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Am mai scris despre organizațiile selectate să deruleze proiecte în mai multe județe, în cadrul acestei linii de finanțare.
Acum, este vorba despre regiunea de dezvoltare București-Ilfov. Aici, au fost selectate 3 proiecte în care vor fi incluși tinerii NEETs - adică acei tineri care nu au nici loc de muncă și nici nu mai urmează o formă de învățământ.
Mai departe, cele două firme și ONG-ul care vor derula proiectele vor semna contractele de finanțare cu Autoritatea de Management POCU din subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și se vor apuca să recruteze tinerii NEETs care vor fi incluși în program.
Tinerii care vor fi recrutați vor urma în principal cursuri de calificare profesională, iar un număr foarte mic - câte 10 pentru fecare proiect (30 în total, pe București-Ilfov) - vor ajunge să obțină subvențiile de maximum 25.000 de euro pentru afaceri. Pentru a putea intra în proiecte, ei trebuie să fie înregistrați la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Muncă pe București, respectiv, Ilfov.
Descarcă de AICI lista oficială a organizațiilor care vor împărți banii pentru viitorii tineri patroni în regiunea București-Ilfov.
Descarcă de AICI Ghidul solicitantului și Schema de minimis.
Tinerii șomeri viitori patroni vor fi recrutați din rândul NEETs ușor ocupabili, cu ar fi, de exemplu, un absolvent de facultate care nu a apucat să se angajeze. Vor fi sprijiniți preponderent tinerii de etnie romă și cei din mediul rural (dar nu neapărat), în baza unor planuri de afaceri.
Pentru subvenția de maximum 25.000 euro, este obligatorie angajarea a minimum 1 persoană în cadrul afacerii sprijinite. Afacerile înființate trebuie să funcționeze minimum 12 de luni pe perioada implementării proiectului și să asigure o perioadă de sustenabilitate de minimum 6 luni.
Subvențiile de 25.000 de euro vor putea fi folosite pentru o listă lungă de cheltuieli, printre care: