Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2020: Câte 50.000 Euro pentru tineri fermieri. Ghidul oficial și planul de afaceri

Thumbnail

Fermierii români în vârstă de până la 40 de ani pot obține fonduri europene de câte 50.000 de euro pentru diverse investiții în mici afaceri agricole, prin linia de finanțare „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, pentru care s-au lansat oficial ghidul solicitantului și modelul de plan de afaceri.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale urmează să anunțe oficial și când se vor depune cererile de finanțare și planurile de afaceri în cadrul submăsurii 6.1, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Depunerea se va face online, pe site-ul AFIR.

Beneficiarii vor primi fonduri europene de

  • 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO
  • 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO .

AICI gasiți un calculator al producției standard - SO (Standard Output)

Banii se dau în 2 tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri. Sprijinul se acordă pe o perioadă de maximum 3 ani (sau 5 ani în sectorul pomicol).

Un buget total de peste 42 de milioane de euro va fi disponibil pentru lansarea în 2020 a apelului pentru submăsura 6.1 a PNDR.

Condiții de eligibilitate - tineri fermieri 2020

Pentru a putea primi banii europeni, tinerii fermieri trebuie să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate, printre care:

  • Persoana care va beneficia  trebuie să aibă vârsta de până la 40 de ani (inclusiv cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii.
  • Beneficiarul trebuie să  dețină competențele și calificările profesionale adecvate și să se stabilească pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.
  • Solicitantul are obligaţia declarării la APIA a tuturor parcelelor agricole eligibile şi neeligibile pe care le utilizează. Pentru a se înregistra la APIA, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha;
  • După caz, solicitanţii trebuie să facă dovada existenţei vetrei stupinei, deşi terenul care formează această vatră nu este obligatoriu să fie înregistrat la APIA.

Categoriile de solicitanţi eligibili în cadrul Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, în funcție de forma de organizare sunt:

1. persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:

  • individual şi independent, ca persoană fizică autorizată (PFA);
  • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
  • ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF);

2. asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

3. asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, înfiinţată în baza Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Tânărul care se instalează ca fermier (cel care reprezintă societatea în relaţia cu AFIR) va fi membrul asociat desemnat de către asociaţi ca administrator al societăţii.

Sprijinul va fi acordat pentru facilitarea începerii activităților agricole pentru instalarea tânărului fermier. Astfel, prin îndeplinirea obiectivelor propuse în Planul de Afaceri, se consideră că tânărul fermier s-a instalat şi sprijinul acordat din fonduri UE şi-a atins obiectivul strategic.

Instalarea tinerilor fermieri reprezintă activitatea de administrare cu drepturi depline în calitate de şefi/ manageri ai unei exploataţii agricole, pentru prima dată.

Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/sau arendă şi/ sau concesionare.

3 etape ale instalării tânărului fermier:

Etapa I: Înregistrarea tânărului fermier (care urmează să se instaleze) la Oficiul Registrului Comerțului ca microîntreprindere/întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare (între timp, fermierul pregătește Planul de afaceri, organizează activităţile administrative, achiziționează bunuri pentru noua întreprindere, etc.), iar înscrierea la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA a exploataţiei deţinute sub entitatea economică prin care solicită sprijin, se face în acelaşi termen de maximum 24 de luni. Această etapă trebuie să fie încheiată înaintea depunerii Cererii de finanțare pentru această sub-măsură.

Etapa II: Depunerea şi înregistrarea Cererii de finanțare însoţită de Planul de afaceri şi documentele obligatorii (documentele justificative legate de baza materială cu activele deținute la momentul depunerii Cererii de finanțare), precum și documentele anexă.

  • implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului;
  • înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de plată, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată

Etapa III: Instalarea tânărului fermier este considerată finalizată la momentul implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată). o solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.

Ghidul solicitantului și planul de afaceri pot fi consultate mai jos, precum și pe site-ul AFIR (cu toate anexele).

Ghidul solicitantului- Tânărul fermier 2020:

Ghidul_Solicitantului_sM_6.1_2020-1 by Claudiu on Scribd

 

Modelul de plan de afaceri - Tânărul fermier 2020

Plan Afaceri by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
13448
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Iulian
P.
Din punctul meu de vedere aceasta submasura nu ajuta decat o foarte mica parte din tinerii fermieri si am sa va spun si de ce. Citind ghidul solicitantului puteti observa, ca si conditie de eligibilitate, incadrarea fermei in minimul de 12000 SO. Asta inseamna ca un "tinar fermier" conform valorilor SO pentru grau comun de exemplu, trebuie sa detina deja un lot de 23ha de pamant. Un alt calcul, de data asta pentru apicultura, minimul este de 230 de familii de albine. Acuma avand aceste lucruri in considerare, ceea ce numesc acesti domni care au creat aceste conditii, ca si "sprijin pentru instalare", este o totala aberatie, pentru ca la 230 de familii de albine esti deja instalat (sa fim seriosi). Il putem numi ajutor pentru dezvoltare, etc., dar in nici un caz "sprijin pentru instalare".
Si uite asa sunt lasati cu ochii in soare majoritate tinerilor care au chiar si cateva hectare de pamant si doresc sa se dezvolte pe parte de agricultura.
Nu ar trebui sa fie de mirare ca rata absorbtiei fondurilor este asa de mica.
poza de profil
Mihai
Tardea
Foarte bine punctat. Se observa o demagogie crasa in guvernarea PNL, intalnita si la precedentii dumnealor. Fondurile europene continua sa fie sifonate pentru a sprijini afacerile politicului, care sunt deja impamantenite. Concurenta dauneaza acestor firme capusa care nu au cum sa supravietuiasca fata in fata cu un tanar pus pe treaba. Ma uit la prestatorii din industrii si vad firme ineficiente, care abia isi fac lucrarile si alea cu greu, softuri de CAD si programe fara licenta, dar cifre de afaceri de milioane de euro. In momentul in care statul o sa creeze firme mici prin programe gen SUN 2017, prin care sa elimine firmele de casa ale consultantilor, specula si clientela politica care isi upgradeaza serverele, dupa care sa vine in sprijinul lor cu o microindustrializare dedicata, bazata pe rezultatele din perioada de monitorizare si tot asa ...abia atunci vom vedea concurenta, industrie, export. Acum avem doar politici de culoare galbena care iau masca cu 1 leu si o vand cu 5 lei la prietenul primar...asta e nivelul. Exceptiile se cunosc, iar corporatiile nu se pun pt ca oricum isi exporta profiturile, iar tehnologia nu e romaneasca ca sa zici ca exportam tehnologie...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri