Claudiu Zamfir

UE: Credite și capital de lucru de miliarde de euro, propuse pentru firmele mici și mijlocii afectate de criza coronavirus COVID-19

Thumbnail

Firmele mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, inclusiv din România, afectate de scăderea afacerilor care urmare a crizei actuale cauzate de pandemia de coronavirus COVID-19, ar putea primi credite bancare și capital de lucru, prin facilități propuse de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a propus o serie de măsuri pentru atenuarea crizei cauzate de coronavirs COVID-19, undele dintre inițiative referindu-se la sprijinirea firmelor mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, afectate de scăderea afacerilor:

  1. Bugetul UE va trimite imediat 1 miliard de euro la Fondul Europen de Investiții (EIF), pentru a acorda garanții și a stimula băncile comerciale din statele membre să acorde credite IMM-urilor. Măsura ar urma să ajute cel puțin 100.000 de IMM-uri europene cu împrumuturi de 8 miliarde de dolari în total, pentru asigurarea lichidităților.
  2. De asemenea, debitorilor afectați li se vor acorda noi perioade de grație la plata creditelor.
  3. Fondul European de Dezvoltare Regională (gestionat de Comisia Europeană) va putea suporta finanțarea de capital de lucru pentru IMM-uri, acolo unde este necesar, ca măsură temporară, pentru a oferi un răspuns la criza de sănătate publică. De asemenea, banii din FEDR destinați priorității de investiții în cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare să poată acoperi și investiții în produse și servicii necesare răspunsului la criză și capacității sanitare. Astfel, CE propune modificarea Regulamentului UE 1301/2013.
  4. O altă măsură propusă prevede folosirea instrumentelor financiare finanțate prin FEDR pentru asigurarea de calital de lucru IMM-urilor, ca măsură temporară, pentru a da un răspuns crizei de sănătate publică. Pentru aceasta urmează să fie modificat Regulamentul UE 1303/2013.
  5. Pentru persoanele care își vor pierde joburile din cauza scăderii afacerilor firmelor la care muncesc, CE propune utilizarea Fondului Social European pentru măsuri de recalificare. De asemenea Fondul European de Ajustare șa Globalizare, care are disponibili 179 milioane de euro în anul 2020, poate fi mobilizat pentru a ajuta lucrătorii care vor fi disponibilizați și liber-profesioniștii.

În plus, Comisia a menționat că și statele membre ar putea să acorde sprijin IMM-urilor, prin subvenționarea salariilor lucrătorilor și suspendarea impozitului pe profit și a TVA. De asemenea, statele membre ar putea compensa companiile pentru pagubele cauzate de situații neprevăzute (în sectoare ca turismul sau aviația, de exemplu) și să ofere despăgubiri direct consumatorilor afectați de anularea unor bilete sau servicii.

Pe 13 martie, Comisia Europeană a propus măsuri care se ridică la 37 de miliarde de euro, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, ca răspuns la criza coronavirus COVID-19.

Aceste propuneri ale CE au nevoie să fie aprobate și de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (miniștrii statelor membre).
 

Regulamente Modificate Coronavirus Covid19 by Claudiu on Scribd

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat, sâmbătă, la Digi24, că Guvernul Orban nou-reinstalat are pregătit un pachet de măsuri fiscale și pentru IMM-uri:

  • „Măsurile sunt deja elaborate şi vor fi aprobate în prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare. Aceste măsuri sunt măsuri care vin direct de la buget, măsuri care sunt în corelare şi coordonare cu sectorul privat, dar sunt şi măsuri care au la bază finanţare de la Comisia Europeană.
  • Eu cred că în aceste condiţii îţi trebuie un pachet semnificativ şi am spus asta şi în audiere, că putem să mergem chiar cu un pachet de finanţare de cel puţin 1% din PIB. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu. Avem bineînţeles un pachet pentru IMM-uri. Pe partea de garantare detaliile le vom arăta săptămâna viitoare, dar să ştiţi că pachetul o să fie semnificativ, nu vom lăsa economia în acest moment.
  • O parte din măsuri vor fi de genul celei pe care am anunţat-o vineri, de a amâna o perioadă plata unor datorii către buget. Am vorbit la ANAF, o chestie minoră dar care ajută foarte mult să terminăm cu popririle în această perioadă, pe conturile persoanelor fizice şi a companiilor, să nu mai aibă întreruperi în activitate. Am vorbit cu supermarket-urile să ne asigurăm că avem stocurile de produse şi ce putem să facem, dacă există undeva probleme să-i ajutăm pe partea de impozite, dar din ce ni se spune nu sunt probleme”. (Digi24, citat de HotNews).

 

Parallax

Vizualizari
6744
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri