Claudiu Zamfir

Fonduri europene: 15 milioane Euro pentru fermieri, să-și asigure culturile la secetă și alte fenomene. Perioada de înscriere 2020 și Ghidul solicitantului

Thumbnail

Fermierii din România vor putea beneficia de fonduri europene în valoare totală de 15 milioane de euro, pentru asigurarea culturilor agricole, printr-o nouă linie de finanțare pentru care s-a anunțat oficial perioada de înscriere.

Fermierii se vor putea înscrie online, la AFIR, în perioada 11 mai, ora 9.00 - 30 noiembrie 2020, ora 16.00, la această sesiune a submăsurii submăsurii 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a menționat că se începe cu sectorul vegetal, iar perioada de primire a cererilor de finanțare în care se vor putea depune cererile de finanțare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi comunicată ulterior și anunțată pe site-ul AFIR.

O noutate este faptul că se va organiza o sesiune anulă de primire a cererilor de finanțare, față de sesiunea precedentă, când existau sesiuni diferite pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă.

Ghidul solicitantului aplicabil pentru sesiunea din acest an, include o serie de modificări:

  • intensitatea unică a sprijinului financiar care este acum de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier (solicitantul finanțării), față de sesiunea anterioară când intensitatea era calculată în funcție de dimensiunea exploatației asigurate.
  • eliminarea obligativității de a prezenta extrasul din Registrul Agricol  și acceptarea documentelor aferente plăților prin POS pentru justificarea plății a cel puțin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare.
  • A fost simplificată și Cererea de finanțare, în sensul eliminării obligativității de a completa suprafețele asigurate pentru fiecare parcelă, precum și a calculului privind dimensiunea economică a exploatației.

Condiții de participare. Solicitanții trebuie:

  • să fie fermieri activi,
  • să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile eligibile prevăzute de Ghidul solicitantului și
  • să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

Riscurile eligibile în cadrul acestei linii de finanțare sunt fenomenele climatice nefavorabile, respectiv: seceta, arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

De asemenea, printre riscurile eligibile pentru finanțare se numără și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

Prin intermediul submăsurii 17.1 sunt eligibile pentru decontarea asigurărilor și riscurile asociate bolilor animalelor care figurează în Anexa II la Regulamentul (UE) nr. 652/2014 și care nu fac obiectul despăgubirilor prin alte programe cu finanțare europeană sau națională.

Precizăm că producerea unui fenomen climatic nefavorabil sau a infestării cu organisme de carantină dăunătoare plantelor trebuie să fie recunoscute în mod oficial de către autoritățile competente din România.

Ghidul solicitantului și celelalte documente necesare pot fi descărcate de AICI.

Ghidul_Solicitantului Subma... by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1372
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri