Claudiu Zamfir
Se mai lungesc discuțiile privind proiectul de ghid al solicitantului pentru programul pentru digitalizarea IMM-urilor, ceea ce ar putea amâna și lansarea sesiunii de înscrieri la granturile de câte 20.000-100.000 de euro pentru firmele non-IT, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Inițial, consultarea publică privind ghidul specific de finanțare, demarată pe 4 octombrie 2022, era programată să se termine vineri, 4 noiembrie, dar s-a prelungit până pe 18 noiembrie 2022.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) spune că a prelungit discuțiile pentru a răspunde „interesului foarte mare manifestat de potențialii beneficiari în accesarea apelului privind adoptarea tehnologiilor digitale”.
Antreprenorii IMM și consultanții pentru finanțări mai pot să trimită pânp pe 18 noiembrie 2022 propuneri de îmbunătățire a apelului „INSTRUMENT DE GRANT DE PÂNĂ LA 100.000 EURO PE ÎNTREPRINDERE CARE SĂ SPRIJINE IMM-URILE ÎN ADOPTAREA TEHNOLOGIILOR DIGITALE”, la adresa: contact.implementarepnrr@mfe.gov.ro .
Solicitările primite până în prezent au fost înregistrate, iar răspunsul va fi centralizat într‑o listă de întrebări și răspunsuri care va fi publicată pe site-ul www.mfe.gov.ro, secțiunea Anunțuri PNRR (https://mfe.gov.ro/category/anunturi-pnrr/), la finalul perioadei de consultare publică a ghidului specific (18.11.2022).
Lungirea dezbaterilor privind ghidul de finanțare conduce, în mod normal, și la amânarea apelului de proiecte.
Conform calendarului lansărilor PNRR, actualizat în octombrie 2022, data orientativă de deschidere a sesiunii de înscrieri la acest program de digitalizare a IMM-urilor non-IT era 5 decembrie 2022, dar asta „în funcție de observațiile primite din perioada de consultare publică”.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în dezbatere publică Schema de Minimis și Schema de Ajutor de Stat în Contextul Digitalizării IMM-urilor, parte a componentei C9 a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe data de 4 octombrie 2022.
Bugetul total al schemei propuse este de 347,5 milioane de euro, bani asigurați din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Din acești bani, ar urma să se acorde ajutoare astfel:
Beneficiarii eligibili vor întreprinderi, societăți reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care se încadrează în categoria de IMM și au sediul social în România.
Ajutoarele sunt destinate firmelor non-IT și de accea sunt excluse de la finanțare întreprinderile pentru care se constată că au desfășurat în ultimul an fiscal activități autorizate (așa cum rezultă din certificatul constatator ONRC) în domeniile din următoarele clase CAEN:
De asemenea, sunt excluse de la finanțare firmele care își desfășoară activitatea în:
- sectoarele pescuitului și acvaculturii, reglementate de Regulamentul (CE) nr. 104/2000 al Consiliului din 17 decembrie 1999 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură1;
- domeniul producției primare de produse agricole;
- sectorul prelucrării și comercializării produselor agricole, în următoarele cazuri:
i. atunci când valoarea ajutorului este stabilită pe baza prețului sau a cantității produselor în cauză achiziționate de la producătorii primari sau introduse pe piață de întreprinderile în cauză;
ii. atunci când ajutorul este condiționat de transferarea lui parțială sau integrală către producătorii primari.
În plus, NU se finanțează:
Beneficiarii se angajează ca la finalul implementării proiectului să atingă minim 6 dintre criteriile de intensitate digitală, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI), respectiv:
Grila de punctaj ia în considerare o serie de criterii, printre care cele referitoare la rentabilitatea activității. Acestea sunt utilizate pentru a evita alocarea fondurilor externe nerambursabile în activități care nu sunt rentabile iar în acest context decizia de finanțare pentru digitalizare nu este sustenabilă.
Un element punctat este evoluția profitului operațional. Acest indicator măsoară tendința pe care o înregistrează profitul operațional de-a lungul unei perioade de timp, ca indicator de rentabilitatea pentru activitate curentă. Dacă evoluția profitului operațional este negativă (descrescătoare) atunci activitatea operațională a companiei poate fi nerentabilă. Dacă evoluția profitului operațional este pozitivă atunci activitatea companiei este în general rentabilă și perspectiva de dezvoltare pe termen lung este una sustenabilă.
De asemenea, rata activelor de digitalizare și inovare deținute de companie urmărește alocarea de fonduri de către solicitanți pentru achiziția de active destinate digitalizării și inovării. Din perspectiva apelului de proiecte, acest indicator urmărește să faciliteze accesul la fonduri pentru acele categorii de solicitanți pentru care gradul de digitalizare și inovare este destul de scăzut.