Claudiu Zamfir

Fondurile PNRR pentru antreprenori: Un finanțator IMM cere un cadru mai ușor de urmărit de către firme

Thumbnail

Tiberiu Moisă, director general adjunct midCorporate & IMM din Banca Transilvania, solicită autorităților române ca fondurile europene din Programul Național de Redresare și Reziliență, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună să aibă un cadru de absorbție mai omogen și mai ușor de urmărit de către firmele românești care vor solicita finanțările.

Foarte mult militez pentru un cadru, o infrastructură de suport și finanțare cât mai ușor de urmărit. Oamenii nu se feresc de birocrație pentru că solicită mai mult efort. Cei mai mulți nu au o problemă cu munca, cel puțin în business, în antreprenoriat, munca e cât cuprinde. Oamenilor le e teamă de birocrație pentru că, cu cât birocrația e mai mare, teama de a greși ceva strict formal e direct proporțională cu birocrația. Și oamenilor le e teamă că, dacă fac o greșeală formală, sunt penalizați ulterior” - a spus Tiberiu Moisă, joi, la o dezbatere organizată de Consiliul Național al IMM-urilor.

Ce a mai spus managerul BT pentru zona de IMM-uri:

  • „Pe lângă PNRR, avem Politica de coeziune cu cadrul multianual, alte zeci de miliarde, Politica agricolă comună... Oportunitatea istorică se poate transforma într-o încurcătură istorică , dacă ne punem în pielea celor care aplică pentru programe. Programele sunt gestionate diferit, de către instituții diferite. Unele sunt descentralizate și funcționează, altele sunt centralizate, sunt ministere, sunt unități teritoriale, sunt proceduri de lucru diferite.
  • Este esențial să reușim să avem un cadru mai omogen. Nici măcar mai simplu - că poate acesta este un deziderat foarte ambițios - dar măcar să fie mai omogen, pentru că vorbim în definitiv de proiecte europene, indiferent de natura lor. Deci trebuie să aibă un trunchi comun, undeva oamenii să știe că se raportează la el, să fie ușor de înțeles”.

Reamintim că mediul de afaceri din România va avea alocați 2,2 miliarde de euro din fondurile UE de reziliență și recuperare din criza COVID-19, iar băncile vor avea un rol major în distribuirea finanțărilor către firmele mici și mijlocii.

Din cei 2,2 miliarde de euro pentru mediul de afaceri, un buget de 550 de milioane de euro va fi alocat garanțiilor de portofoliu pentru solvabilitate, acțiune climatică și eficiență energetică pentru IMM-uri și firme mid-cap.

Astfel, firmele vor putea obține mai ușor împrumuturi bancare în condiții avatajoase, datorită garanțiilor publice.

Parallax

Vizualizari
3442
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri