Claudiu Zamfir

Noi finanțări de 500.000-15 milioane euro, acordate de Uniunea Europeană unor firme inovatoare

Thumbnail

Încă 69 de firme inovatoare in Uniunea Europeană au obținut finanțări de capital de risc de câte 500.000-15 milioane de euro, prin  Fondul Consiliului European pentru Inovare (CEI), noul instrument de investiții al Comisiei Europene.

Astfel, numărul firmelor europene care primesc investiții CEI ajunge la 111, iar suma totală angajată este de 500 de milioane de euro.

Din păcate, nicio firmă din România nu se regăsește momentan printre cele care au accesat investițiile Uniunii Europene pentru inovare.

Exemple de firme finanțate acum:

  • Antofénol (Franța) — o societate care furnizează soluții naturale pentru protecția fructelor și legumelor după recoltare;
  • Gleechi AB (Suedia) — transformarea formării cu ajutorul realității virtuale;
  • Keyou GmBH (Germania) — dezvoltarea unei tehnologii care să permită utilizarea hidrogenului în motoarele diesel;
  • Lixea (Estonia) — o nouă tehnologie de dizolvare a deșeurilor de lemn pentru a obține materii prime;
  • Ophiomix (Portugalia) — un instrument decizional pentru transplantul de ficat pe baza semnăturii moleculare.

O listă a investițiilor semnate de CEI indică doar 16 acorduri semnate, deoarece Comisia nu publică investițiile până când întreprinderea și alți investitori și-au dat acordul.

Astfel se conturează o bază solidă pentru fondul CEI din cadrul programului Orizont Europa, care se preconizează că va investi peste 3,5 miliarde EUR în următorii 7 ani.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Fondul CEI s-a dezvoltat incredibil de rapid și s-a impus ca o nouă forță în investițiile tehnologice ale UE. Această formă unică de finanțare - care combină granturile și capitalul - se dovedește foarte atractivă pentru cele mai promițătoare întreprinderi nou-înființate din Europa, oferindu-le mijloacele necesare pentru a-și dezvolta și a-și extinde activitatea în Europa.”

Investițiile de capital, cuprinse între 0,5 și 15 milioane EUR per întreprindere, completează finanțarea prin granturi de până la 2,5 milioane EUR, care a fost deja furnizată prin intermediul Acceleratorului CEI. Toate investițiile au fost rezultatul unei evaluări aprofundate efectuate de experți externi, al unui proces de diligență supravegheat de Comitetul pentru investiții al Fondului CEI, și al unei decizii finale a Consiliului de administrație al Fondului CEI. Cotele de participare ale Fondului CEI variază între 10 % și 25 % și sunt, de regulă, utilizate pentru a mobiliza alți investitori în cadrul unei runde de finanțare mai mari.

Finanțări europene pentru inovare - ce face Fondul CEI

Înființat în iunie 2020, Fondul Consiliului European pentru Inovare (fondul CEI) este o inițiativă radicală a Comisiei care vizează efectuarea de investiții directe de capital și cvasicapital (cu o valoare cuprinsă între 0,5 milioane EUR și 15 milioane EUR) în întreprinderi nou-înființate și în întreprinderi aflate în faza de extindere, cu activități de mare impact în Europa și în domeniul deep tech. Fondul CEI furnizează „capital răbdător” și investește în întreprinderi din orice sector, din toate țările UE și din țările asociate la Orizont 2020.

Fondul CEI urmărește să acopere un deficit de finanțare critic, iar scopul său principal nu este de a maximiza randamentul investițiilor financiare, ci de a avea un impact ridicat prin însoțirea întreprinderilor cu tehnologii disruptive în procesul de creștere. Obiectivul său este de a atrage actorii de pe piață, partajând mai departe riscurile prin construirea unei rețele ample de furnizori de capital și de parteneri strategici adecvați pentru coinvestiții și urmărirea finanțării. Fondul acordă o atenție deosebită capacitării și sprijinirii femeilor fondatoare, precum și contribuirii la reducerea decalajului în materie de inovare dintre țările UE.

Fondul CEI a fost lansat în faza-pilot a CEI pentru a investi în cele 159 de întreprinderi selectate în cadrul acceleratorului pilot al CEI. Dat fiind succesul experienței, fondul CEI își va continua activitatea și va fi îmbunătățit în cadrul programului Orizont Europa pentru a investi în întreprinderi nou-înființate și în IMM-uri selectate pentru finanțare prin intermediul programului complet CEI. Primele investiții din cadrul acestui program complet CEI sunt așteptate mai târziu în cursul anului, după primul termen acordat întreprinderilor pentru trimiterea de cereri complete către Acceleratorul CEI, respectiv 16 iunie 2021.

Pentru mai multe Informații:

Parallax

Vizualizari
1525
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri