Claudiu Zamfir

Fonduri europene: 811 fermieri selectați vor primi 448,2 milioane de euro în total, pentru investiții, prin PNDR

Thumbnail

Un număr de 811 fermieri din România au fost selectați să primească în total 448,2 milioane de euro, pentru finanțarea investițiilor pe care le vor realiza în propriile exploatații agricole, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, susținut din fonduri europene, a anunțat, marți, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Este vorba despre submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole din cadrul PNDR, care cuprinde o serie întreagă de componente.

AFIR a publicat pe site-ul său rapoartele de selecție a cererilor de finanțare depuse în etapa a doua a sesiunii anuale 2021 (perioada 25 noiembrie – 24 decembrie):

  • Pentru pachetul 4.1.1 Achiziții simple de utilaje agricole și/ sau irigații, drenaj, desecare la nivelul fermei – sector vegetal, AFIR a selectat 262 cereri de finanțare în valoare de 112,4 milioane de euro.
  • Prin componenta 4.1.2 Condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație – vegetal, exceptând legumicultura și cartofii, au fost selectate 55 investiții cu suma de 49,4 milioane de euro.
  • Pentru pachetul 4.1.4 Tineri fermieri - achiziție utilaje, la nivelul AFIR, au fost selectate 265 de proiecte în valoare de 62,3 milioane de euro.
  • În cadrul componentei 4.1.5 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – național, AFIR a selectat pentru finanțare 62 de proiecte în valoare de 64,8  milioane de euro.
  • Pentru pachetul 4.1.6 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – zona montană, AFIR a selectat 55 de cereri de finanțare cu valoarea de 53,3 milioane de euro.
  • Prin componenta 4.1.7 Legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing) – înființare, extindere, modernizare, AFIR a selectat 95 de cereri de finanțare în valoare de 86,3 de milioane de euro.
  • În cadrul pachetului 4.1.8 Condiționare, procesare și marketing –  legume, cartofi – modernizarea exploatațiilor agricole, au fost selectate pentru finanțare 17 proiecte de investiții însumând 19,7 milioane de euro.

Pragul de calitate lunar aferent celei de-a doua etape a sesiunii (25 noiembrie – 24 decembrie 2021) a fost de 60 de puncte pentru pachetele 4.1.1 și 4.1.4, respectiv 50 de puncte pentru restul componentelor.

Agenția din subordinea Ministerului Agriculturii precizează că anul trecut au fost lansate simultan mai multe sesiuni de primire a proiectelor prin care s-au depus numeroase solicitări pe toate liniile de finanțare deschise pentru fermierii, procesatorii și antreprenorii români, „ceea ce a determinat prelungirea perioadei de evaluare și de selecție a proiectelor, cât și analizarea ulterioară a contestațiilor depuse la nivelul AFIR”.

Rapoartele de selecție sunt documente publice și pot fi consultate pe pagina oficială a Agenției, la secțiunea Rapoarte și Liste, AICI.

 

Parallax

Vizualizari
4780
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri