Claudiu Zamfir

Evaluare submăsuri 6.2 și 6.4-PNDR: ATV-uri și SSV-uri pe fondurile UE pentru afaceri neagricole la sate

Thumbnail

Este în derulare evaluarea proiectelor de afaceri neagricole în mediul rural, depuse de antreprenori în cadrul submăsurilor 6.2 și 6.4-PNDR, iar acum Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) vine cu clarificări privind eligibilitatea achizițiilor de vehicule tip ATV și SSV pentru agrement.

ATV-urile (all terrain vehicles) și mașinuțele SSV (side-by-side vehicles) sunt la mare căutare de către antreprenorii care vor să ia fondurile europene de câte 70.000 de euro prin Submăsura 6.2 sau 200.000 euro prin Submăsura 6.4 - PNDR, însă nu sunt eligbile în toate situațiile.

În urma unor clarificări pe care le-a cerut de la Institutul Național de Statisctică, AFIR spune acum că:

achiziția de ATV-uri nu este eligibilă pentru închiriere ca activitate de sine stătătoare, ci doar dacă această cheltuială este integrată, în cadrul planului de afaceri depus, cu elemente privind organizarea de plimbări de agrement / recreative pentru clienți/ turisti, împreună cu un însoțitor, pe anumite trasee, în diverse zone turistice”.

„ATV-urile și/sau SSV-urile pot fi puse la dispoziție de către organizator în cadrul pachetului de servicii de organizare a plimbărilor ca parte integrantă a facilităților recreative furnizate”.

La cele două linii de finanțare (de 150 de milioane de euro în total), sunt eligibile fără probleme activitățile de la codul CAEN 9329 - alte activități recreative și distractive.

Potrivit AFIR, s-a luat în discuție și „o posibilă încadrare” pe un cod CAEN care NU este eligibil la submăsurile 6.2 și 6.4:

  • CAEN 7711 - activitati de închiriere si leasing de autoturisme si autovehicule rutiere usoare, respectiv,
  • CAEN 7721 - activitati de închiriere si leasing de bunuri recreationale si echipament sportiv.

Acum, AFIR precizează că la codul CAEN 7711 - activitati de închiriere si leasing de autoturisme si autovehicule rutiere usoare, sunt permise activități de închiriere ATV-uri și/sau SSV-uri, cu tarif orar, fără însoțitor, atunci când firma beneficiară de finanțare nerambursabilă „realizează în mod distinct / individual un aport la cifra de afaceri ca urmare a desfășurării acestui tip de activitate (închiriere)”.

Reamintim că la fondurile UE pentru afaceri neagricole la sate, de la Submăsurile 6.2 și 6.4 - PNDR, înscrierile s-au închis imediat, pentru că bugetul alocat s-a topit foarte rapid, sub presiunea mare a cererii.

Iată mai jos nota AFIR:

NOTA Clarificare SITE Evaluare SM6.2 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
14087
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri