Claudiu Zamfir

Energie regenerabilă: 1,1 miliarde EUR, alocați României din Fondul pentru modernizare al UE

Thumbnail

Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene a alocat, joi, României 1,1 miliarde de euro pentru modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în domeniul energiei, al industriei și al transporturilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Astfel, România a primit acum cea mai mare alocare dintr-un total de 2,4 miliarde de euro acordați unui număr de 7 state membre UE.

„Aceasta este cea mai mare plată comună de până acum și va impulsiona tranziția verde a Europei. Aceste investiții ajută statele membre respective să reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050” - spune Comisia Europeană, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Comisia dă ca exemplu de investiție aprobată României un obiectiv privind „noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, termoficare și infrastructură de gaze pentru a înlocui energia pe bază de cărbune”.

Pe lista investițiilor prioritare confirmate pentru România se numără:

  • 100 milioane de euro pentru o schemă de susținere a firmelor din sectoarele agriculturii și industriei alimentare să creeze capacități noi de producție solară și eoliană de energie din surse regenerabile, cu sau fără baterii de stocare.
  • 250 de milioane de euro pentru o schemă de inevstiții în noi capacități de producție a electricității din surse regnerabile - solar, eolian și hidro.

Următoarele termene-limită până la care statele membre beneficiare își pot prezenta propunerile de investiții în vederea obținerii unui sprijin potențial din Fondul pentru modernizare sunt 15 august 2023 pentru propunerile neprioritare și 12 septembrie 2023 pentru propunerile prioritare.

Finanțat din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine zece țări din UE cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică. Țările beneficiare sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Parallax

Vizualizari
2210
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri