Claudiu Zamfir

Comisar UE: România a realizat o absorbție de fonduri eurpene peste media europeană, în Politica de Coeziune 2014-2020

elisa ferreira

Corespondență de la Bruxelles: România a realizat o absorbție de fonduri europene din Politia de Coeziune 2014-2020, de 96%, peste media Uniunii Europene, a declarat, la Bruxelles, comisarul european pentru Coeziune și Reforme, socialista portugheză Elisa Ferreira.

„România are o execuție mare a perioadei 2014-2020, cifra înregistrată este de 96%, deci aproape 100%. Media europeană este 91%. Deci nu văd probleme. Desigur, au fost perioade cu unele îndoieli, dar este normal. Mai ales în ceea ce privește infrastructura spitalicească din țară. Aceasta a făcut obiectul unui acord, acum cred că propunerea pe care am primit-o include un volum substanțial de investiții în sectorul sănătății, dar combinat cu împrumuturi de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI) și din Mecanismul de Redresare și Reziliență (prin PNRR- n.r.). Deci este o combinație de finanțări” - a declarat ea, chestionată de StartupCafe, într-o conferință.

Ea a explicat că absorbția de fonduri europene a fost sprijinită și prin schimbarea programelor operaționale și realocarea de fonduri, inclusiv către firmele mici și mijlocii (IMM) ca urmare a crizei COVID.

„România a beneficiat mult și de flexibilitatea introdusă. România a reprogramat mult pentru a susține firmele mici și sistemul de sănătate, în timpul crizei COVID. ReactEU a fost destul de substanțial pentru România, a crescut volumul cu 1,3 miliarde de euro. De asemenea, 125 de milioane de euro au fost reprogramați de România pentru a găzdui refugiați. Cred că, până acum, în ciuda unor evenimente neașteptate, precum criza COVID, invazia rusă în Ucraina creșterea prețurilor la energie, cred că România pare a fi pe drumul cel bun în privința utilizării fondurilor europene și acum ne așteptăm să avem o perioadă mai normală în cadrul financiar 2021-2027, dar banii au fost utilizați și cred că se vede în creșterea României”, a mai comentat comisarul european.

Conform datelor de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, România a absorbit 23,1 miliarde de euro, respectiv 96,35% din fondurile europene alocate prin Politica de Coeziune a UE din perioada de programare 2014-2020, care a fost finalizată la 31 decembrie 2023. E vorba de 6 programe operaționale: Regional, Infrastructură Mare, Competitivitate, Capital Uman, Capacitate Administrativă și Asistență Tehnică.

Dacă adunăm și Programul Național de Dezvoltare Rurală, Programul de Pescuit, Programul de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate și Plățile directe pentru fermieri, rezultă aproape 49 de miliarde de euro, fonduri europene absorbite prin 10 programe din perioada de programare trecută, respectiv un grad de absorbție de 92% din sumele alocate prin aceste programe.

Acestea sunt sume primite de la Comisia Europeană cu tot cu avansuri.

În perioada de programare curentă, 2021-2027, România a primit doar 1,27 miliarde de euro, reprezentând prefinanțarea (avansurile), care înseamnă 4%, grad de absorbție, conform datrelor centralizate de Comsia Europeană pentru partea de Fonduri Europene Structurale și de Investiții (FESI). Aici intră fondurile din Fondul European de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Tranziție Justă. Nu sunt luate în calcul aici fondurile pentru agricultură și nici cele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Descentralizarea fondurilor regionale a funcționat, sunt progrese. În România, ca în alte locuri, ne uitm cu atenție la fondurile pentru Tranziție Justă. Suntem la începutul perioadei de programare 2021-2027, a început puțin mai târziu. În mai multe țări s-au adunat multe proiecte, dar nu au apucat să folosească banii europeni. Deci la acest moment nu cred că există o penurie de fonduri pentru proiectele cuprinse în acordul de parteneriat”, a comentat Ferreira, în conferință.

StartupCafe a participat la Forumul Coeziunii 2024, la invitația Comisiei Europene (DG Regio).

Parallax

Vizualizari
407
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri