Claudiu Zamfir

Cluj-Napoca, între primele 12 orașe europene la inovare

Thumbnail

Cluj-Napoca s-a calificat în finala competiției „Capitala europeană a inovării 2020” și se luptă cu alte 11 orașe pentru acest titlu de prestigiu și pentru premiul de 1 milion de euro pus la bătaie de Uniunea Europeană.

Finanțat prin Orizont 2020, programul pentru cercetare și inovare al UE, premiul recunoaște meritele orașelor europene care dezvoltă ecosisteme de inovare dinamice menite să abordeze provocările din viața publică și să îmbunătățească viața oamenilor.

Clujul are însă concurență puternică, pentru că în finală au mai ajuns orașe cu bugete mari, precum Viena, Milano sau Valencia.

În finala din acest an, Austria, Belgia și Olanda au câte două orașe. De asemenea, în finală a ajuns și un oraș din afara UE: Reykjavik, capitala Islandei.

Finaliștii ediției din acest an sunt (în ordine alfabetică):

 •     Cluj-Napoca (România)
 •     Espoo (Finlanda)
 •     Gent (Belgia)
 •     Groningen (Țările de Jos)
 •     Helsingborg (Suedia)
 •     Leeuwarden (Țările de Jos)
 •     Leuven (Belgia)
 •     Linz (Austria)
 •     Milano (Italia)
 •     Reykjavik (Islanda)
 •     Valencia (Spania)
 •     Viena (Austria)

Un juriu la nivel înalt format din experți independenți au selectat cei 12 finaliști, analizând modul în care orașele utilizează soluții inovatoare pentru a răspunde provocărilor societale, modul în care utilizează aceste practici în procesul de dezvoltare urbană și modul în care acestea implică comunități locale extinse în procesul de luare a deciziilor.

Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societale comunităților sale.

Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

Comisia Europeană va anunța câștigătorul și ocupanții celorlalte locuri premiate ai concursului „Capitala europeană a inovării 2020” în cadrul Zilelor europene ale cercetării și inovării, care se vor desfășura în perioada 22-24 septembrie 2020.

În același timp, Comisia va acorda Premiul UE pentru femei, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare (CEI) - „Înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar” și Premiul pentru impact Orizont 2020.

„Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și reziliența. Cea de-a șasea ediție a premiului Capitala europeană a inovării va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene” - a spus Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Parallax

Vizualizari
1302
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri