Claudiu Zamfir

București: Fonduri UE de max. 100.000 EUR pentru startup-uri și IMM-uri ce inovează în economia circulară

euro-reciclare-dreamstime

Firmele mici și mijlocii, startup-urile și cercetătorii ce dezvoltă tehnologii de mediu și economie circulară vor putea obține premii de până la 100.000 de euro, într-un proiect european de sprijin pentru ideile de afaceri sociale, coordonat și de la București.

Vorbim despre proiectul pan-european SoTecIn Factory, finanțat de programul Horizon Europe al Comisiei Europene, care își propune să aducă schimbări sistemice prin conectarea furnizorilor din industrie și de tehnologie la comunitatea inovatorilor sociali.

Proiectul oferă un fond de 3,3 milioane de euro și sprijin pentru inovatorii sociali care aduc îmbunătățiri semnificative circularității lanțului valoric pentru produse cheie din industrie.

Impact Hub Bucharest, cunoscut spațiu de coworking din capitala României, este unul dintre cele șapte huburi regionale care vor coordona activitățile din proiect atât pentru România, cât și pentru Grecia, Bulgaria și Cipru.

SoTecIn Factory va fi mediu colaborativ care conectează industria cu societatea civilă și inovatorii sociali și care promovează o cultură a inovației sociale în firmele europene - a precizat marți Impact Hub Bucharest, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Proiectul este organizat de un consorțiu condus de INESC TEC și compus din alți 5 parteneri europeni – F6S, BWCON, IMPACT HUB, Metabolic și CNR.

Drumul până la premiile de câte 100.000 EUR

Prin intermediul celor șapte hub-uri regionale distribuite în peste 20 de țări europene, care coordonează activitățile din proiect, comunitatea SoTechIn Factory va reuni o gamă diversă de actori din industrie pentru a proiecta și gestiona lanțuri valorice care își asumă misiunea de circularitate și sunt relevante la nivel economic regional.

Timp de 36 de luni, consorțiul SoTecIn Factory va aduce împreună membrii industriei prin mai multe ateliere de lucru și întâlniri de networking pan-europene, dar și soluții scalabile cu modele de afaceri bazate pe circularitate, pe parcursul a 2 apeluri adresate inovatorilor sociali, în 2023 și 2024.

SoTecIn Factory va lansa 2 apeluri de finanțare pentru inovatori sociali.

În urma apelurilor, se vor premia 50 de cercetători, IMM-uri și startupuri cu câte 15.000 EUR pentru ideile lor. Din acest grup, 30 de inovatori se vor angaja într-o demonstrație tehnologică a soluției propuse, cu sprijin suplimentar de finanțare de 85.000 EUR.

În plus, toți inovatorii sociali vor beneficia de sprijin pentru consolidarea capacității, de la mentorii implicați in proiect.
                                                                                                                             
Originalitatea proiectului se reflectă și în rolul comunității transnaționale SoTecIn Factory, care își va mobiliza membrii în regândirea lanțurilor valorice ale produselor cheie din industrie către decarbonizare și circularitate.

Vor fi încurajate și sprijinite dezvoltarea de noi soluții pentru:

  • electronice și TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor),
  • baterii și vehicule,
  • ambalaje,
  • materiale plastice,
  • construcții și clădiri,
  • textile,
  • alimente, apă și nutrienți.

Aceste domenii sunt definite de Planul de acțiune al UE pentru economia circulară. În mod specific, accentul va fi pus pe restructurarea lanțurilor valorice prin implementarea „R-urilor” cu valoare importantă, adică reutilizarea, repararea, recondiționarea și refabricarea.

Parallax

Vizualizari
1377
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri