Claudiu Zamfir

Ajutoarele de stat de 1 miliard Euro: Patronii IMM și-au pierdut răbdarea

Thumbnail

Patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) și-au pierdut răbdarea și cer Ministerului Economiei să deschidă de urgență sesiunile prin care firmele, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale să poată cere ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro, din fonduri europene și de la bugetul național.

„Având în vedere criza economică cu care ne confruntăm în prezent, generată de epidemia de COVID-19, care a afectat în mod covârșitor IMM-urile, acestea înregistrând scăderi ale încasărilor și cifrei de afaceri, reprezentanții mediului de afaceri fac un ultim apel către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri să lanseze în regim de urgență  programele de sprijin pentru IMM-uri, conform nevoilor pe care acestea le au în acest moment”, a transmis, miercuri, CNIPMMR, după ședintea board-ului Consiliului, care reunește președinții patronatelor membre, din toate județele.  

De asemenea, patronii IMM din Consiliu cer Guvernului 4 modificări la măsurile de granturi:

 

  • 1.      Introducerea eligibilitatii plații salariilor pentru capitalul de lucru fapt ce va favoriza nu doar companiile ci și bugetul de stat (prin întoarcerea unei părți din sumă sub formă de taxe și contribuții ale plății salariilor).
  • 2.  Eliminarea criteriului “primul venit - primul servit” pentru asigurarea profesionalizării, transparenței și calitatății acordării fondurilor.
  • 3.    Scăderea grantului capitalului de lucru de la 150.000 euro la maximum 35.000 euro pentru a permite tuturor categoriilor de IMM-uri, indiferent de dimensiunea acestora, să fie eligibile pentru accesarea acestora. Menționăm că aceste granturi pot fi utilizate pentru plata cheltuielilor curente, chiriilor, datoriilor către furnizori etc. Un grant în valoare de 150.000euro este nejustificat raportat la nevoile IMM-urilor și va genera o serie de proiecte cu nevoi false.
  • 4.     Stabilirea unei întâlniri între Prim-Ministrul României, Ministru Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministrul Fondurilor Europene și o delegație a CNIPMMR înainte de trecerea OUG-ului de Guvern.

Board-ul CNIPMMR reamintește faptul că, „până în prezent nu a fost lansat niciun program de finanțare dedicat IMM-urilor, cu excepția IMM INVEST”.

„Reamintim faptul că programele din anii anteiori ca Programul național multianual de microindustrializare, Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici români, Programul UMCTAD/ EMPRETEC, Programul Femeia Antreprenor, Programul Comerț, Programul Comerț, Programul național mutianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului, Programul Comerț sau Start-up Nation au asigurat fonduri pentru mii de întreprinderi care nu au avut acces la credite bancare pentru implementarea, dezvoltarea sau extinderea business-urilor lor”, mai susțin patronii de firme din cadrul CNIPMMR.

Începând din 14 septembrie, Ministerul Economiei a deschis aplicația electronică ( https://granturi.imm.gov.ro/auth/login ) , deocamdată doar pentru faza 1, de preînregistrare a potenșialilor aplicanți la granturile de câte 2.000-200.000 de euro din cele 3 măsuri de ajutor de stat.

În jur de 30.000 de potențiali solicitanți erau înscriși cu user și parolă, miercuri, conform unor surse din Ministerul Economiei contactate de StartupCafe.ro.

Faza a doua persupune lansarea efectivă a sesiunilor în care solicitanții care au profiluri de utilizator cu parolă vor putea efectiv să ceară ajutoarele de stat.

Reamintim că, săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a cerut Ministerului Economiei să „dea drumul” la schema de sprijin până la 1 octombrie 2020, adică până joi, termen practic imposibil de realizat acum.

 „Cel târziu la 1 octombrie trebuie să dăm drumul”, a spus Orban în ședința de guvern de joia trecută.

Pentru aceasta Ministerul Economiei mai așteaptă o ordonanță de urgență de modificare a OUG 130/2020, inițiată de Ministerul Fondurilor Europene. Aceste modificări au intrat în primă lectură în Guvern, joia trecută, dar nu au fost adoptate, rămânând în analiză.

După ce vor fi adoptate modificările prin OUG, Ministerul Economiei va trebui să dea ordine de ministru pentru aprobarea procedurilor de implementare a celor 3 măsuri de sprijin.

Abia apoi se va publica pe site-ul Ministerului Economiei imm.gov.ro anunțuri cu perioada de deschidere a sesiunilor de aplicare la granturi pe platfrma dedicată.

Măsurile ar urma să fie pornite una câte una, nu toate odată. „S-a făcut preînregistrarea, după ce se adoptă modificările la Ordonanța 130, eu zic că în câteva zile dăm drumul la grantul 1 și 2. Dăm eșalonat tocmai ca să nu aglomerăm aplicația, la două zile diferență”, a spus  secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu.

De precizat că termenul stabilit în OUG 130 până la care beneficiarii finali vor putea solicita ajutarele de stat este 31 octombrie 2020, iar contractele de finanțare trebuie semnate până pe 31 decembrie 2020, în caz contrar România pierzând aceste fonduri de la UE.

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
13402
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Lia
Balas
In etapa 1 de inscriere utilizator si persoane juridice am cateva neclaritati. Poate si altii au aceleasi intrebari.
- Declaratia de IMM semnata in word nu se valideaza cand o atasez.
-Eu ca titular de semnatura electronica sunt imputernicit , iar asociatul reprezentantul legal. El este cel care da declaratia de ajutor de stat. Asa genereaza sistemul. Am vazut alte interpretari ca reprezentantul legal este imputernicitul.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri