Claudiu Zamfir

Ajutoare de stat: Marți, antreprenorii primesc primele contracte la Măsura 2. La Măsura 1 nici jumătate din primul calup nu au semnat contractele primite (ministru)

Thumbnail

Marți, 24 noiembrie, Ministerul Economiei va trimite primele contracte de finanțare către solicitanții eligibili la ajutoarele de stat de 2.000-150.000 euro din Măsura 2, a declarat, luni seara, ministrul. Virgil Popescu a mai spus că, la Măsura 1 - microgranturi de câte 2.000 de euro, nici jumătate dintre cei 5400 de solicitanți care au primit contracte de finanțare în primul calup nu au semnat până luni seara.

Reamintim că, procedural, la Măsura 1, beneficiarii au la dispoziție 5 zile de la primirea contractului de finanțare de la minister, în aplicația electronică, până la semnarea electronică a contractului și trimiterea înapoi prin celași sistem online. Dacă ratează termenul, oamenii vor pierde finanțarea. La Măsura 2, acest termen este de 20 de zile.

„Astăzi (luni - n.r.) a început evaluarea pentru Măsura 2 , mâine se vor trimite primele contracte și pentru Măsura 2” - a spus Popescu, la Realitatea TV.

La Măsura 1, Ministerul Economiei a trimis deja 5.400 de contracte de finanțare către beneficiarii eligibili, prin aplicația electronică pentru granturi, iar luni seara urma să se mai trimită 3.000.

„A început evaluarea săptămâna trecută la Măsura 1, la primele 5.400 de firme, am trimis contractele, la ora actuală s-au întors de la semnare 3.000 de contracte semnate de antreprenori. Probabil că în perioada următoare vor veni de la semnare și celelalte 2.400 de contracte. În seara aceasta mai pleacă un lot de aproape 3.000 de contracte și tot așa , din zi în zi, până la sfârșitul săptămânii acestia sau începutul săptămânii viitoare sper să finalizăm evaluarea pentru cele 29.000 de cereri depuse pentru acel microgrant de 2.000 de euro”, a mai spus ministrul Economiei.

El a explicat că procedurile de evaluare a cererilor de fnanțare durează mai mult la Măsura 2 decât la Măsura 1.

„Procedura e așa: le evaluăm, sunt eligbile, trimitem contractul la semnare. Contractul nu se trimite prin poștă, se pune în aplicație, este electronic. Se download-ează de către beneficiar, se semnează electronic și se încarcă înapoi în aplicație. Totul se face în interacțiune semi-automată. Este semi-automată pentru că există și niște declarații la început pe care le-au depus din partea beneficiarului sau a împuternicitului companiei și acolo este încărcat un fișier și trebuie să deschizi acel fișier să vezi că această declarație. După ce este semnat în agenții de către reprezentanții ministerului prin agenții, automat este vizibil la bancă. Și banca are banii deja în cont și transferă automat în baza contractului, către beneficiar. La Măsura 2 durează mai mult procedura de verificare, pentru că sunt 3 sau 4 fișiere de verificat semi-automat”.

Deschiderea noii sesiuni la Măsura 1

El a explicat și motivul pentru care uneori antreprenori care au depus mai repede cererile de finanțare primesc contractul (și finanțarea) în urma celor care au depus după ei:

Avem 9 agenții pentru IMM, unde nu sunt foarte mulți salariați, schema maximă este de 21, dar ei sunt 90 angajați (în toatele cele 9 agenții - n.r), așa am găsit-o, iar angajări în această peroadă se fac, dar mai greu. Și s-au împărțit cele 29.000 de firme către toate cele 9 agenții din teritoriu plus o unitate de implementare centrală. Și se evaluează simultan în toată țara aceste companii și sunt convins că vom termina într-un timp foarte scurt această evaluare. De la numpărul 1 la numărul 2.200 și ceva se face într-o agenție, de la numărul 2.200 și ceva în altă agenție. Și așa mai departe. S-au împărțit toate contractele și se evaluează simultan. Evident că unele agenții poate au un număr de personal mai mare decât altele și atunci evaluează mai repede”.

„Nu e ușor nici să schimbi mentalitățile, nu e ușor nici să obișnuiești antreprenorul că nu mai trebuie să se plimbe. Se obișnuiește repede, dar pe urmă începe - <<dar de ce nu-mi dai astăzi, dar de ce nu-mi dai mâine?>>. Este o perioadă de acomodare și pentru noi, dar și pentru antreprenori”, a mai spus ministrul Economiei.

De asemenea, el a subliniat că va fi deschisă o nouă sesiune de înscrieri la Măsura 1 - microgranturi de 2.000 de euro, pe bugetul rămas de la prima sesiune, de 41 milioane de euro. Popescu a lăsat de înțeles că întreprinderile individuale și familiale care au reușit să depună cereri la Măsura 1 în prima sesiune (din octombrie) nu vor fi finanțate, dar se vor ptea înscrie la noua sesiune, după ce Guvernul a modificat, săptămâna trecută, condițiile de eligibilitate.

„Avem buget pentru finanțarea Măsurii 1, unde avem și o economie și o vom lansa... Am aprobat redeschiderea schemei 1 și or să fie eligibile și întreprinderile indviduale și familiale, care nu au fost...” - a mai declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la Realitatea TV.

Prin modificările operate de Guvern la schemă s-a suplimentat și bugetul de la Măsura 2. „Sunt 22.226 de fime, nu știu câte dintre ele sunt eligibile, probabil că marea majoritate. Sunt absolut toate finanțate” - a mai afirmat Popescu.

---

Citește și:

Suplimentarea de buget la ajutoarele de stat IMM a fost publicată în Monitorul Oficial, cu modificări

Parallax

Vizualizari
10572
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
George
Alexandu
S-au apucat sa evalueze cererile de la masura 2 ori ba? Va rog sa-l intrebati ca iar ne pacaleste..
poza de profil
Daniel
S
poza de profil
Constantin
Toader
Dumneavoastră ați înțeles ceva clar din ce a spus ministrul?
Să înțeleg că ei încarcă contractele în aplicație fără să primești o averizare pe e-mail? Adică trebuie să intrii de trei ori pe zi în cont să vezi dacă au încărcat ceva? Asta îmi aduce aminte de bancul cu Bulă și soneria: "nu sunați, ies eu din când în când...".

poza de profil
Nevermind
:D
La primele 5400 de firme zice dom' ministru ca s-au trimis? Serios?
Stiu 2 firme, una in primele 350 si a doua in primele 3000. Niciuna n-a primit nici macar aprobarea, nu mai zic de contract. L-as zbura numai pentru tupeul de a minti fara nici un pic de rusine la chestii verificabile. Si asta la nivel de ministru.
poza de profil
De ce
nu merge?
Ce anume evaluează la proiectele depuse pe Masura 1? De ce această evaluare nu se face automat? Toate informațiile necesare există deja în bazele de date publice .... Înțeleg intervenția umană acolo unde există neconcordanțe, dar chiar și așa, dacă IONESCI ION-VASILE din buletin nu pușcă cu IONESCU ION VASILE din Cererea de finanțare, soliciți automat corectarea prin clarificare și cam asta ar trebui să fie toată evaluarea ....

Altfel, văd că deja au apărut semne de întrebare legate de ordinea în care sunt evaluate Cererile de finanțare. De ce nu se publică status-ul fiecărei cereri în timp reali în modulul de Transparență?
poza de profil
De ce
nu merge?
Referitor la Măsura 3, iar au început să vorbească despre Plan de afaceri. Să sperăm că nu va fi altceva decât ceea ce au prevăzut deja în proiectul de procedură publicat anterior. Modelul publicat avea strictul necesar. Să ne pună să facem analize de piață,? dar ce analiză de piață ai putea să faci în momentul de față când toată economia este cu susul în jos?
Să ne pună să facem strategii de marketing ca la POR? oricum sunt nule pentru că una scrii azi și alta este situația peste șase luni - un an, la momentul la care vine finanțarea.
Să ne pună să prezentăm istoricul firmei tot ca pe modelul POR? și ce să facă cu el? Informațiile sunt deja la ONRC și nu aduc niciun plus valoare nici procesului de evaluare și nici ca impact în economie.
Și în final POR nu este un model. Acolo fie că soliciți 100.000 Euro sau 1M Euro te lovești de același volum de birocrație de parca ai avea același nivel de complexitate al business-ului.
poza de profil
Daniel
S
Eu nu inteleg... l am urmarit aseara pe domnul ministru care spunea ca abia fac fata la masura 1 (unde fiecare agentie de 9 angajati evalueaza ~2200 cereri , si toate cele 9 agentii au evaluat 5400 in cateva zile) dar astazi sigur se trimit primele contracte la Masura 2. Pana acum se trimiteau ieri... si minciuna e o vorba.
De atat timp sunt anuntate si totusi sunt luati prin surprindere.
Nu inteleg ce se tot evalueaza la Masura 1...vom trai si vom vedea.
La cat de mult si au batut joc de noi, ar trebui la fel sa facem si noi la alegeri.
poza de profil
Dan
U
Deci voi sunteti pe bune? Puneti I.I.-urile sa mai depuna o data?! Cand se incadrau perfect in definitia PFA initiala din schema de ajutor????? Abia astept sa fac contestatie!
poza de profil
Bica
Ion
Ministrul asta nu stie pe ce lume se afla. Cum sa refuze cererile II, IF si ale profesiilor liberale care sunt deja validate de sistem?
Pai isi da seama ce avalansa de contestatii, pe litera si spiritul legii, pe discriminare si acuzatii penale pe abuz in serviciu o sa curga.

Asta nu isi da seama ca II si IF si PL sunt tot persoane fizice autorizate (PFA) si sunt asimilate PFA? Si ca ordonanta chiar din forma initiala e pentru persoane fizice autorizate nu doar pt. cei cu PFA in coada denumirii formei de organizare. Ce a facut el cu a 3-a modificare a ordonantei nu fave decat sa vina tot in favoarea faptului ca din prima II si IF si PL se incadrau.

Sa-l opreasca cineva pe ministrul asta, ca e din greseala in greseala, e CONFUZ. Oare e nevoie sa ajunga plangeri penale si de discriminare pe numele lui sa realizeze REALITATEA?
poza de profil
Veronica
Sandu
Rugaminte catre cei care au aplicat pt Masura 2 - sa scrie su aici cei care primesc vreun raspuns azi (contract), sunt curioasa cum merg lucrurile.
Multumesc!
poza de profil
Sorin
Grigoreanu
Am aplicat la masura 1, am citit ca de joi saptamana trecuta ai trimis acele 5000.
Luni la ora 19 am primit mail, ca a fost aprobata cererea, si pot intra sa semnez contractul.
Lucrurile cred ca se misca, doar ca ministri se grabesc in declaratii.
Ce a fost aiurea, si este, e faptul ca au modificat cerintele, si acum o firma cu o cifra mai mica de afaceri poate accesa un buget mai mare.
Eu nu am putut modifica cererea.
poza de profil
George
Alexandu
Demisia ! O sa vina imediat zilele libere 30 Noiembrie & 1 Decembrie.. O sa dureze f mult tot .. Stam toata ziua legati de lucru asta. Numai putem pleca din tara ca tot anunta ca o sa fie gata si sa semnam imediat contactele si cine stie ce mai trebuie facut, blocam bani de cofinantare de luni de zile ! demisia ! cu tot cu retardul ala de Liviu Rogojinaru

poza de profil
Elena
Zlataru
Pana ne lamurim cu Masura 2, haideti sa vedem daca functioneaza Masura 1. Rog pe cineva din cei 5400 de care ne spune ministrul, sa confirme primirea contractului.
poza de profil
Stanciu
Daniel
Pot confirma, am primit astazi contractul semnat.
poza de profil
Neagoe
Mariana
poza de profil
Sorin
Grigoreanu
eu am primit, si am avut nr de ordine peste 15000.
zi buna.
poza de profil
Neagoe
Mariana
poza de profil
Tomoiaga
Mihaela
poza de profil
Camelia
M.
poza de profil
Camelia
M.
poza de profil
Alexandra
P
Eu am verificat aplicațtia joi seară, pentru că citisem articolul despre termenul de 5 zile pe care îl avem la dispoziție pentru a semna contractul. Fără vreo notificare pe e-mail am bănuit că trebuie să introduc IBAN-ul contului special creat și am putut descărca contractul, semna și încărca apoi în aplicație. Dar a dispărut în scurt timp. De atunci verific zilnic și nimic nou. Înțeleg că unii au primit mail și alții nu, dar cred că cel mai important de aflat este dacă cei care au găsit contractul în aplicație și l-au încărcat semnat au verificat dacă acesta mai este vizibil în aplicație sau nu...
poza de profil
Constantin
Toader
poza de profil
Constantin
Toader
Ne puteți ajuta cu o lămurire? Înțeleg din comentariul dvs că v-ați logat în cont și ați găsit la modulul "contractare" un document pe care l-ați semnat?
Chiar este foarte neclar unde apar aceste contracte. În notificări în sistem, în modulul de contractare etc?
Mulțumesc!
poza de profil
Alexandra
P
Nu am primit nicio notificare. Nici în notificări în sistem și nici pe mail (strict în ce mă privește, nu am primit nicio notificare). Am verificat aplicația și ceea ce era în plus, a fost exact modulul Contractare. Acolo a trebuit să introduc un IBAN, după care a apărut opțiunea de a descărca contractul pentru a-l semna. După ce am făcut acest lucru a dispărut contractul și înțeleg de la alte persoane care au scris mai jos că mai întâi trebuie să primim o notificare pe mail și apoi reapare contractul semnat și de ei...
poza de profil
Victor
G.
Si eu am primit contractul inapoi semnat azi, numar pe la 3000.
poza de profil
Andrei
G
Si eu sunt tot pe la 3000 si nu am primit inca nimic.nici macar din greseala.Nu inteleg ordinea de verificare
poza de profil
Daniela
Mihai
Eu am primit contractul de finanțare. Am nr.16000+
poza de profil
Neagoe
Mariana
poza de profil
Neagoe
Mariana
Cum apare pe site ul MEEMA aceasta informatie de aprobare?Ati avut notificare sau?
poza de profil
Neagoe
Mariana
Cum apare pe site ul MEEMA aceasta informatie de aprobare?Ati avut notificare sau?
poza de profil
Lucian
Bratoiu
Si eu pot confirma. Pentru 2 firme, 6500 si 8300 numere de ordine(aproximativ), iar pentru amandoua am primit contractul luni seara. Marti dimineata au fost semnate si trimise, iar marti seara am si primit confirmarea de semnare si confirmare pe aplicatie. In momentul acesta astept sa vad care va fi urmatorul pas.
As mai preciza ca joi seara(19.11.2020) am gasit in aplicatie, din greseala, contactul. Nu am fost anuntat pe mail. Vineri dimineata disparuse, dar a revenit luni, cu mail de confirmare.
poza de profil
Florin
A.
NE MINTITI CU NERUSINARE DOMNULE MINISTRU ! DE LUNI DE ZILE! Birocrație și Incompetenta!
Habar nu au pe ce lume trăiesc guvernanții ăștia. Credeți că m-a sunat cineva să mă întrebe cum mă descurc ca și firma ?
NU E NIMIC, AM AVUT INCREDERE CĂ VA FI ALTFEL DAR.... VĂ TAXAM NOI LA ALEGERI ! Nu e posibil să vă bateți joc de noi!
Pai de ce verificați toate aplicațiile, nu ani spus ca o sa verificați prin sondaj 1% ? De ce nu dați drumul la contracte? De luni de zile ne prostiti, să vă fie rusine domnilor guvernanti! Noi nu știm ce să mai facem să ne păstrăm afacerile și vouă va arde doar de alegeri și minciuni ca PSD-ul, bă poate mai rău. E un haos total ! Voi ne dați 5 zile dar noi v-am dat luni de zile, e josnic ce se întâmplă. Poate sunt oameni care nu au semnat pentru ca sunt în spitale domnule ministru și Dvs ii descalificați? Sa vă fie Rușine. Sunt companii mici care au patroni care nu știu unde sa intre să se informeze. De aia v-am dat nr. nostru de telefon și adresa de email, ca să comunicați cu noi! E josnic ce se întâmplă ! SA VA FIE RUSINE DOMNULE MINISTRU POPESCU !!! OARE SEFUL DVS VEDE NEMULTUMIRILE OAMENILOR? Nu am văzut nici un mesaj pozitiv până acum în ceea ce scriu oamenii pe toate canalele media referitor la aceste ajutoare. Săptămână viitoare e DECEMBRIE domnule POPESCU !!!!
poza de profil
Neagoe
Mariana
La masura 1 ati Primit?
poza de profil
Victor
G.
Am scris mai sus. Da, masura 1.
poza de profil
Neagoe
Mariana
Apare la notificări in aplicația MEEMA?La mine apare contractare,dar daca clima imi apare sa aleg o persoană juridică.Asa trebuie sa apara?
poza de profil
Neagoe
Mariana
Cum apare in aplicația MEEMA,ca ati Primit?
poza de profil
Daniel
S
Oameni buni... nu mai asteptati fondurile vietii de la asemenea ministru pe care e invidios si Pinnochio.
Eu tin banii de co-finantare blocati de minim 3 luni, si ma imprumut ca sa iau marfa (10% fata de anul trecut) poate, poate, dau drumul la fondurile astea. Slabe sanse sa vedem vreun ban pana in alegeri , si daca nu vedem pana atunci e clar ca nu o sa vedem banii acestia vreodata.
Masura 1 s a inceput pe 12 daca nu ma insel, s a incheiat pe 17. Suntem la o luna si jumatate de la deschidere si ei se lauda ca au inceput sa trimita contracte (la 2~25%) dar nimeni nu cred ca a primit vreun ban.
De contractele la Masura 2 mai vorbim? Cele care trebuiau trimise acum 2 saptamani? Saptamana trecuta? Ieri? Ieri seara domnul ministru spunea ca sigur astazi vor trimite primele contracte , lucru care nu s a intamplat (aseara se plangea la tv ca sunt 10 agentii total cu cate 9 oameni care analizeaza si la Masura 1 abia au analizat 5400 intr o luna si jumatate, dar el promitea ca astazi se trimit chiar si pentru Masura 2)...
Ce sa mai credeam? Un guvern toxic precum acesta nu exista. Despre fondurile astea se discuta de vreo 6 luni. De o luna si jumatate sunt depuse cererile pt masura 1 (masura care abia a depasit 50% din fonduri si totusi nici dupa 1 luna si jumatate nu a fost rezolvata).
De altfel in stilul asta nici la Pastele Cailor ( Pastele Oamenilor fiind in vreo 4-5 luni) nu termina de analizat Masura 1 , dar deja se lanseaza Masura 3, Electric Up, si altele. Au inceput masuri si pentru artisti, teatre si tot ce vreti... avem multe proiecte dar niciun ban dat.
Felicitari domnule ministru! Aseara il judecati pe Ciolacu, care asa cum e, e mult mai cinstit decat dumneavoastra. Am ajuns sa avem mai multa incredere in Ciolacu decat in dumneavoastra si in tot guvernul asta.
Rusine!
poza de profil
Daniel
S
@George Alexandru: normal! Deja au inceput alte lansari de proiecte, peste proiecte.
Stam ca fraierii cu banii blocati de luni de zile pentru co-finantare, sa ne minta niste incompetenti.
Banii probabil sunt in cifrele lui Citu care se lauda cu economia noastra pentru care sunt nemtii atat de invidiosi pe noi.
Doamne fereste sa se duca Citu in vizita in Germania, ca ne trezim cu Panzerele la granita sa ne fure nemtii economia.
Desi e imposbil, ce m as bucura sa piarda alegerile domnii astia care au stiut doar sa isi bata joc de noi.
Nici cizmele nu mi le as repara la Citu ... cu tot cu Harvardul lui. Se vede pe el ca a facut Harvardul la fara frecventa din moment ce spune ca economia noastra e mai buna decat pre-pandemie.
Saracul nici nu mai stie de unde sa scoara banii de granturi ca probabil i a cheltuit demult...
Sanatosi sa fim ca in rest stim sa ne alegem conducatorii
poza de profil
Tomoiaga
Mihaela
D-nul Daniel,la ce masura ati primit contractul?
poza de profil
Ilie
Cocan
poza de profil
Georgescu
Mihai
Bună ziua, pt. Măsura 1 numere 1-1000 a primit cineva contractul? Postați dacă da sa vedem cum mai stam..
poza de profil
sorin
vladoiu
Sunt eligibile cheltuielile pentru bunuri refurbish? second hand nu sunt eligibile
poza de profil
Veronica
Sandu
E miercuri seara și pot sa pun pariu ca nimeni Nu a primit vreo notificare sau contract pe măsura2, asa cum a spus domnul Ministru.
De frica ca nu voi primi mail am pus aplicația și pe telefon, dau refresh din 10 în 10 min.
Oare nu se gândesc ca fiecare zi care trece e mai greu pentru beneficiari???
poza de profil
Victor
Popescu
Masura 1: Am primit contractul vineri, 20 noiembrie,fara notificare; l-am semnat apoi a disparut din platforma.Pana astazi, joi, 26 noiembrie, n-am mai primit nimic! Numar 1388!
Probabil s-au suparat ca am facut o sesizare la agentia IMM de care apartin.
poza de profil
Victor
G.
La mine au intrat banii pentru masura 1 ieri seara.
poza de profil
Alexandra
P
Ne puteți spune, vă rog, ce experiență ați avut cu contractul? A reapărut în sistem? La cât timp? Mulțumesc
poza de profil
Victor
G.
Cam la 2 zile de cand l-am trimis am primit notificare pe email ca este semnat.
Cu el semnat am sunat la banca (BT) si am intrebat ce mai trebuie facut.
Mi-au zis ca nimic si cam intr-o zi au intrat banii.
poza de profil
Camelia
M.
Ce dragut, firme care au depus cereri , orientativ spun, din ce se posteaza pe forum, au primit contractele si unii chiar si banii avand numarul cererii peste 15000, peste 16000 chiar; in acelasi timp sunt firme care vad contractele dar fantoma pentru ca dupa ce le incarca semnate in sistem dispar...; firme la care statusul nici macar nu nu s-a modificat din “transmisa” chiar daca are numar 1xxx la depunere si suntem in data de 27 nov!!!!Ce anume nu intelegeti dragilor? Chiar asa naivi sunteti?Sub sloganul “cainii latra, ursul...isi vede de treaba”, banii se impart in ordinea intereselor.Firmele de consultanta pot plati regeste functionarii care fac evaluarea, ca la comisioanele exagerat de mari pe care le iau isi permit. Daca mai punem la socoteala si clientela politica si pilele, asteptati, asteptati,asteptati, bani sunt pentru toti,asa se lauda stimabilul domn ministru, ce conteaza ca ati fost printre primii care au depus cereri?! Am si eu o intrebare, simpla curiozitate, ii evalueaza/verifica cineva cum isi bat joc de noi?
poza de profil
Petre
P
In jur de 8.000, nu am primit nimic, nici mail, nici contract.
poza de profil
Cristian
D
Eu la Masura 1 am SRL pe pozitia 270 si nu am primit contract pana acum, cererea are statusul "Transmisa". Conform procedurii lor de impartire a pozitiilor pentru verificare catre agentiile regionale, eu ar trebui sa fiu la agentia Brasov, deci daca pana acum nu am primit nimic, inseamna ca agentia Brasov nu a ajuns nici macar la nr 270 din 2000 si ceva de pozitii pe care le are de verificat. Cam asa se misca lucrurile. Iar in momentul asta eu nu ma mai astept ca anul asta sa vad contract, avand in vedere ca acum e mini-vacanta de 1 dec, apoi vin alegerile, deci orice alt proiect trece pe planul 2, dupa asta mai sunt 2 saptamani pana la vacanta de iarna, timp in care nu cred ca se va misca nimic. Deci ne auzim la anul.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri