Claudiu Zamfir

Ajutoarele de 1 miliard Euro. Manageri de companii: Se preconizează o perioadă de doar 10 zile pentru aplicarea la granturi

Thumbnail

Se preconizează că firmele, PFA și ceilalți potențiali beneficiari vor avea la dispoziție doar 10 zile pentru a cere ajutoarele în valoare totală de 1 miliard de euro pentru ieșirea din criza COVID-19, atrag atenția, marți, managerii de companii românești și străine membri ai Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), care solicită astfel Guvernului prelungirea perioadei de aplicare la granturi.

Conform schemei de finanțare, termenul de depunere a cererilor de finanțare în sistemul electronic este de 30 octombrie 2020, ceea ce înseamnă că, potrivit estimărilor CDR, deschiderea sesiunii de cerere a banilor va fi undeva aproape de 20 octombrie.

De asemenea, CDR mai cere Guvernului să implementeze cele 3 măsuri de sprijin de câte 2.000-200.000 de euro conform modificărilor la care se lucrează în Parlament, propuse inițial de Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR).

Redăm mai jos comunicatul CDR:

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită Guvernului României urgentarea distribuirii către întreprinderile mici și mijlocii eligibile și altor întreprinderi mari afiliate a granturilor cofinanțate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 1 miliard de euro.

CDR a semnalat deja în repetate rânduri nevoia de susținere a antreprenorilor, IMM-urilor și companiilor mari ca fiind esențială pentru a limita efectele crizei sanitare și economice și pentru o relansare economică rapidă, contribuind în același timp la sustenabilitatea finanțelor publice și la evitarea derapajelor macroeconomice pe care acest șoc complex le-ar putea crea pentru România.

Cu privire la procesul de solicitare demarat de Guvern prin lansarea unui portal dedicat, în urma unei analize, pentru o implementare eficientă, CDR consideră necesare:

  •  Îmbunătățirea comunicării, mai ales înainte de ultima fază de depunere efectivă a aplicațiilor.
  •  Publicarea la timp și în formă completă a informațiilor despre toate cele trei programe de granturi, inclusiv a normelor de aplicare și a ghidurilor finale pentru investiții de până la 200.000 euro, pentru capital de lucru de până la 150.000 euro și microgranturi de 2.000 euro – astfel încât să poată fi accesate de potențialii beneficiari, mai ales că alocarea fondurilor se va face pe principiul “primul venit, primul servit”.
  •  Extinderea termenului de depunere, întrucât cele 10 zile care se preconizează că vor fi disponibile sunt insuficiente în condițiile în care se dorește ca aproximativ 50.000 companii să beneficieze de microgranturi, și peste 115.000 de finanțare pentru capital de lucru sau investiții.
  •  Clarificarea documentațiilor tehnice ale instrumentelor de finanțare în privința complementarității schemelor de finanțare existente, pentru a preveni cazurile în care beneficiarii sunt eligibili să utilizeze instrumente de finanțare multiple pentru implementarea proiectelor.
  •  Consolidarea capacității administrative a instituțiilor publice care vor gestiona aceste instrumente de finanțare, aspect esențial pentru a asigura evaluarea temeinică, eficace și un acces suficient de rapid la resursele de finanțare pentru susținerea economiei reale.
  •  Asigurarea cu celeritate a evaluării cererilor de plată și/sau rambursare pentru a se asigura susținerea fluxului de capital necesar implementării proiectelor.
  • O cooperare bună cu instituțiile financiare și sistemul bancar care au un rol esențial în susținerea antreprenorilor și asigurarea succesului implementării acestor proiecte.

CDR consideră că pe fondul dezechilibrelor pe care România le înregistrează la nivelul sectoarelor economice, aceste instrumente de finanțare, corect evaluate din perspectiva impactului în economie și implementate la timp și eficient, pot contribui la remedierea acestor probleme și la consolidarea potențialului de creștere economică.

CDR solicită integrarea opiniilor tuturor părților implicate în procesul de elaborare și legiferare, astfel considerăm că forma OUG 130 votată în Parlament integrează elemente suplimentare care inițial lipseau din ordonanță.

De precizat că Ordonanța de urgență 130/2020, prin care se instituie sprijinul de 1 miliard de euro din fonduri europene și bugetare, prevede printre altele că  un beneficiar de ajutor de stat poate face parte din categoria întreprinderilor legate și poate depune mai multe cereri de granturi de capital de lucru (măsura 2), dar valoarea cumulată a acestora nu poate depăși 250.000 de euro. În situația în care un beneficiar de ajutor de stat cu statut de întreprindere legată nu se încadrează în categoria IMM-urilor și a depus o singură cerere de finanțare, valoarea grantului pentru capital de lucru nu poate depăși 150.000 de euro la data plății grantului, mai prevede OUG 130.

CDR se prezintă drept o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizații de afaceri membre CDR au peste un milion de angajați  și generează aproximativ 50% din PIB-ul României, conform datelor furnizate de Coaliție.

Parallax

Vizualizari
4933
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri