Claudiu Zamfir

Peste 1300 de solicitanți la fondurile pentru energie regenerabilă în sectorul agroalimentar

panouri-mori-vant-floarea soarelui-dreamstime

Fermierii și antreprenorii din industria alimentară au depus 1.342 de solicitări de finanțare în valoare de 262.013.701 euro, cu circa 75% peste bugetul alocat schemei de ajutoare pentru investiții în generatoare eoliene și panouri fotovoltaice, sesiunea de înscrieri fiind astfel închisă joi, a informat vineri, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), întrun comunicat transmis StartupCafe.ro.

Sesiunea de înscrieri s-a derulat în perioada 20 noiembrie 2023 – 15 februarie 2024, cu 3 modificări ale perioadei, decise de Ministerul Agriculturii, în cadrul Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare.

Alocarea stabilită prin schema de energie pentru această sesiune este de 150 de milioane de euro, împărțită în funcție de capacitățile instalate la nivelul întreprinderii.

Astfel, au fost puse la dispoziție 100 de milioane de euro pentru capacități instalate mai mici de 1 Megawatt (MW), din care 90 de milioane de euro pentru energie solară și restul pentru energie eoliană. Pentru capacități instalate mai mari de 1 MW, alocarea totală a fost de 50 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro au fost alocație pentru energie solară și restul pentru energie eoliană.

Puterea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile pentru care fermierii și procesatorii au solicitat finanțare prin această schemă a ajuns la un total de 488,27 MW, ceea ce este echivalentul a aproximativ 70% din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă.

Reamintim că pentru această schemă se aplică anunțul concurențial, astfel încât depunerea propunerilor de proiecte are la bază procedura de ofertare concurențială și vor fi depuse și evaluate conform procedurii competitive pe baza punctajului obținut după încheierea sesiunii de depunere.

Sprijinul acordat în cadrul acestei scheme este 100% nerambursabil, iar potențialii beneficiari pot depune mai multe proiecte, doar dacă investițiile vizează locuri de consum diferite, cu încadrarea în limita sumei de 20.000.000 euro/ beneficiar.

Valoarea finanțării pentru energie eoliană este de maximum 1.400.000 de euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de maximum 700.000 euro/ MW capacități instalate mai mari de 1 MW. Pentru energia solară, valoarea sprijinului este de până la 1.000.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mici sau egale de 1 MW și de până la 500.000 euro/ MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Finanțarea pentru Schema de energie este asigurată din Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, administratorul schemei de ajutor de stat fiind Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Parallax

Vizualizari
387
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri