Claudiu Zamfir

Ministrul Ghinea crede că antreprenorii români nu au motive să se teamă de venitul minim de incluziune

Thumbnail

Ministrul Investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, consideră că o eventuală introducere a venitului minim de incluziune va încuraja beneficiarii să-și caute loc de muncă, iar antreprenorii nu au motive să se teamă de VMI.

Într-un interviu acordat HotNews și StartupCafe.ro, Ghinea, care a fost europarlamentar în actuala legislatură, dar a renunțat la acest post pentru funcția de ministru, consideră că România ar trebui să operaționalizeze venitul minim de incluziune și să-l finanțeze din fonduri europene.

El a explicat ce înseamnă VMI prezentând cazul unui bărbat din județul Brașov, care beneficia de ajutoare sociale și nu putea să se angajeze, pentru că ar fi pierdut acele ajutoare, iar salariul pe care l-ar fi obținut era foarte mic:

„Discutam cu un om, pe care îl chema Nelu și avea următorul calcul de viață, un om foarte harnic de altfel, care avea o casă de cărămidă, cal și căruță și era peste media acelei comunități. Și muncise la Spații Verzi, la Brașov și pe vremea aia salariul minim era la 800 de lei. Și mi-a spus: Domnu, dacă mă duc să muncesc  - nu avea 8 clase terminate, deci nu putea să creadă că putea lua un job oficial cu mai mult de 800 de lei. A zis: <<Dacă mă duc la Brașov, dau bani pe microbuz, mă întorc acasă, copilul vrea ciocolată, mă costă sandvișul ca să-l iau să mănânc acolo. Dacă stau acasă, am grijă de copii, îi văd, mai car prin sat ceva cu calul și căruța, mai ard pe la vecini, mai fur lemne din pădure, plus alocația de familie și ajutorul social, una peste alta îmi este mai bine, pentru că, dacă mă duc să muncesc la spații verzi, pierd alocația de suport familial și ajutorul social>>.

Și atunci - toate miturile astea cu oamenii săraci care nu vor să muncească ... am zis Uau! Și de ce dau acest exemplu? Pentru că statul român i-a creat lui Nelu o dilemă din asta aberantă. Când salariile sunt foarte mici la nivelul ăla de pregătire devine rațional să nu mai muncești, să faci altceva, să muncești la negru, la economia informală, să faci altceva. Și atunci VMI spune: <<Măi, Nelu, caută-ți job și-ți mai las jumate din ajutorul social și, pe măsură ce-ți crește salariul, ți-l tai, astfel încât tu să ai un stimulent pentru a munci, să ai asigurare medicală, asigurare pentru pensii>>..., pentru că este o bombă socială în România - cât de mulți oameni nu au niciun fel de pensie, asigurare medicală - ăsta este VMI”.

Ministrul consideră că antreprenorii nu au motive să se teamă de un astfel de venit minim de incluziune, care poate stimula forța de muncă să se angajeze.

„Inclusiv mama mea se plânge că nu găsește oameni să o ajute la sapă. Și acum problema există. Răspunsul la întrebarea de ce e mai complicat este o explicație culturalistă care spune „oamenii sunt puturoși, nu vor să muncească”, cu care nu sunt de acord. Eu cred că explicația este una rațională. Vi se pare că calculul domnului Nelu este irațional? Hai să lăsăm explicațiile culturaliste- că nu vor să muncească, că beau - să rezolvăm pe alea rațională, să-i rezolvăm domnului Nelu dilema existențială a faptului că, dacă își găsește un job prost plătit, inevitabil, pierde ajutorul social și nu-i mai convine.

De ce să facă el asta, dacă e mai bine așa pentru familia lui? După ce eliminăm factorii raționali o să vedem dacă funcționează și explicația culturalistă. Dar eu nu sunt de acord să facem dezbateri de politici publice pe pielea oamenilor. Hai să acționăm rațional! Ca să nu mai zic, a fost recomandare de țară a Comisiei Europene ani de zile, asta cu VMI, Banca Mondială a lucrat legea, avem toate astrele aliniate să o facem. Doar că ne e frică de acest șoc momentan pe buget, care, repet, eu cred că va fi mult mai mic”.

Potrivit ministrului Ghinea, România poate să finanțeze din fondurile europene de reziliență și recuperare sistemul informatic necesar introducerii venitului minim de incluziune și ar trebui să încerce să obțină acordul Comisiei Europene să finanțeze din aceeași sursă și plățile către beneficiari, ca atare.

„Partea de sistem informatic poate fi clar, fără nicio problemă, finanțată din PNRR și intenționăm să o facem. Am vorbit cu Raluca Turcan să vedem ce au ei în minister pe partea de IT. Partea de șoc bugetar este ce spuneam mai devreme - diferența între ce spune Comisia - <<Vreau să finanțați reforme>>- și ce spune altă parte a Comisiei care spune <<Nu se poate cu cheltuieli recurente”.  Și noi o să zicem: „Domn’e, hotărâți-vă ce vreți!>>”

Citește tot interviul pe HotNews.ro...

 

Parallax

Vizualizari
1924
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri