Claudiu Zamfir

VIDEO-Tutorial: Finanțări IMM Innovation: Antreprenorii mai pot obține credite cu dobânzi și comisioane plătite de stat (FRC)

tutorial

Reprezentanții Fondului Român de Contragarantare (FRC) fac apel la antreprenorii care au nevoie de finanțare și sunt eligibili să acceseze cât mai repede platforma online IMM Invest Plus pentru a lua împrumuturi bancare cu dobânzi și comisioane plătite de stat și cu garanții publice, în cadrul subprogramului Innovation 2022. Vă prezentăm și un tutorial video pentru procedurile în platforma online.

„Programul este în plină desfășurare și va putea fi accesat până la finalul anului 2022. În termeni practici, nu ne așteptăm ca în ultima zi, pe 30 decembrie 2022, să mai primim solicitări și să răspundem la solicitări” - a spus Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare.

El a precizat că aceste finanțări Innovation mai sunt disponibile până la finalul anului 2022, dar se vor prelungi și în 2023, însă va mai fi nevoie de un act normativ în Guvern.

„În clipa de față, acest program se termină la sfârșitul anului 2022, dar va reîncepe în anul 2023. Acest program are la bază o deciziei a Comisiei Europene, pentru că administrăm și ajutoare de stat. Programul actual este aprobat de Comisia Europeană în baza cadrului temporar de ajutor de stat în contextul agresiunii din Ucraina. CE a prelungit valabilitatea acestui cadru, având în vedere contextul internațional, și pentru anul 2023. În mod firesc Ordonanța de guvern în baza căruia funcționează acest program se va adapta corespunzător pentru ca programele să continue și în 2023” - a spus Stere Farmache, la StartupCafe.ro.

Totuși, reprezentanții FRC recomandă antreprenorilor să se grăbească să solicite acum finanțarea Innovation, să fie siguri că vor prinde facilitatea.

„Recomandarea mea este să faceți solicitări cât mai repede, o solicitare depusă pe 30 decembrie nu poate fi aprobată și de bancă și de Fond și semnată, deci cât mai repede oamenii trebuie să intre pe platforma IMM Invest, să solicite finanțare în cadrul componentei Innovation, să meargă la banca parteneră, este indicat să meargă la banca parteneră cu care a lucrat de-a lungul timpului, dacă este pe listă” - a spus și Ciprian Costea, șeful Biroului de analiză cereri de finanțare din cadrul FRC.

„Fiecare bancă are propria procedură internă și aprobă creditele după normele și procedurile interne. Depinde, de la bancă la bancă, poate să dureze 2 zile, 3 zile, 5 zile. În aplicația noastră informatică avem undeva la 46 de solicitări transmise în cadrul programului Innovation, ele sunt în lucru la bancă. Poate să dureze 2 zile, 5 zile, o săptămână. În momentul în care ajung la Fondul Român de Contragarantare, colegii mei împreună cu mine reușim să aprobăm o solicitare în termeni de maximum 24-48 de ore, dacă este completă. În cazul în care nu este completă, transmitem solicitări de clarificări la bancă și banca transmite înapoi clarificări. Apoi validăm solicitarea” - a mai spus Costea.

Principalele avantaje ale finanțării Innovation: dobânzi și comisioane subvenționate, garanții de stat

Pe scurt, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) românești pot accesa credite bancare de la 13 bănci comerciale partenere în cadrul programului Innovation, acestea putând fi selectate în platforma online.

„Avem parteneriat cu 13 bănci, sunt incluse primele bănci după cota de piață: Banca Transilvania, BRD, BCR, CEC, Raiffeisen, First Bank, OTP, Techventures Bank, Unicredit, Vista Bank etc. Antreprenorul este liber să aleagă banca pe care o dorește, după care noi primim aplicația de la bancă, o procesăm și acordăm aceste garanții” - a spus Stere Farmache, de la Fondul Român de Contragarantare.

Principalele avantaje ale creditelor Innovation:

  • Valoarea maximă a creditului pentru investiții este de 10 milioane de lei, iar valoarea maximă a creditului pentru capital de lucru ajunge la 5 milioane de lei.
  • Durata creditelor pentru investiții este de 72 de luni, iar pentru capitalul de lucru este de 36 de luni.
  • Componentă de ajutor de stat: susținerea, de către stat, până la limita a 500.000 euro, a cheltuielilor legate de plata comisioanelor de risc, comisioanelor de administrare, a spezelor bancare și a dobânzilor. „Dar dobânda este subvenționată numai pe primele 12 luni. Deci pe primele 12 luni, IMM-ul este scutit de plata dobânzii. Trebuie să luăm în considerare, în situație financiare ale IMM-urilor au anumită pondere comisioanele de risc, comisioanele de administrare, care sunt subvenționate pe toată durata creditării. IMM-ul este scutit de un cost important” - spune Stere Farmache.
  • Rata dobânzii este mică: „Chiar dacă dobânda este subvenționată 12 luni, băncile trebuie să-și primească dobânda. Dobânda este diferențiată: la creditul pentru investiții este ROBOR la 3 luni + 2,25%, iar la capitalul de lucru, ROBOR la 3 luni + 2,50%. În primele 12 luni, statul plătește dobânda, iar comisioanele sunt suportate de stat pe toată durata creditului, în limita ajutorului de stat de 500.000 de euro aprobat de Comisia Europeană” - a mai explicat Farmache.
  • Garanție de stat în proporție de până la 90% din valoarea creditului. Aceste garanții preia riscul băncii și ar trebui să determine banca să acorde mai ușor creditul, în ciuda condițiilor de piață dificile din prezent.

Totuși, reprezentanții Fondului Român de Contragarantare precizează că aceste împrumuturi Innovation se adresează firmelor viabile.

„Băncile au propriile norme, deci trebuie ca IMM-ul să treacă prin aceste filtre normale, specifice fiecărei bănci, după care aplicația este transmisă la FRC pentru a acorda garanția, garanția poate să meargă până la 90% din credit. Finanțările pe care băncile le acordă le acordă pentru afaceri viabile. În clipa de față, aceste afaceri sunt afectate de criza generală, de creșterea prețului la energie, la materii prime. Noi acordăm o garanție de 90%, care este foarte importantă pentru bancă” - a explicat Stere Farmache.

La componenta Innovation, prin Fondul Român de Contragarantare, este disponibil un plafon general de garanții de 750 de milioane de lei, supra-subscris de bănci până la aproape 1 miliard de lei.

Finanţările în cadrul programului pot avea următoarele destinații:
    – stimularea exporturilor româneşti;
    – susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate;
    – stimularea comerţului online şi a digitalizării;
    – retehnologizarea companiilor locale;
    – achiziţii software şi certificate de e-commerce şi de administrare a unei firme;
    – obţinerea brevetelor de invenţie privind produse, strategii, mediu, digitalizare.

Finanțări Innovation - documente, linkuri și resurse utile:

 

Parallax

Vizualizari
3641
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri