Claudiu Zamfir

UPDATE/ Termen de solicitare 2021: Noua perioadă de amânare a ratelor bancare pentru firme și consumatori

Thumbnail

Firmele și persoanele fizice vor mai avea la dispoziție o perioadă de a plății ratelor bancare, dacă nu au beneficiat deja la maximum de această facilitate, printr-o ordonanță de urgență adoptată, miercuri, de Guvern. Termenul de solicitare.

UPDATE: Joi, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 1331, Partea I, din 31 decembrie 2020,  Ordonanța de urgență nr. 227, pentru modificarea OUG 37/2020, care facilitează amânarea plății ratelor la bănci.

Thumbnail

Solicitările pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise instituțiilor bancare și non-bancare până la data de 15 martie 2021, cererea este analizată și se va emite o decizie până cel tarziu la 31 martie 2021.

Noua măsură continuă facilitatea pusă la dispoziția contribuabililor în primăvară prin crearea posibilității suspendării plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni.

Vor fi 2 tipuri de beneficiari:

  • Cei care nu au mai beneficiat de măsura de suspendare a ratelor bancare.
  • Cei care au beneficiat de suspendarea ratelor mai puțin de 9 luni, acum putând să obțină o suspendare în continuare, până la plafonul de 9 luni.

Cei care au beneficiat deja de o perioadă de 9 luni de suspendare a ratelor NU vor mai putea obține o nouă suspendare în baza acestei ordonanțe de urgență.

Potrivit Ministerului Finanțelor, perioada maximă pentru suspendare este de 9 luni, atât pentru creditele pentru care s-a obținut deja suspendarea obligatiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate. Perioada maximă de 9 luni include și perioada pentru care au fost suspendate creditele în baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau în ambele cazuri. Măsura are scopul de a susține conformarea la plată, pentru contribuabilii aflați în dificultate generată de lipsa de lichidități financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19.

Pot beneficia de aceste facilități, debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv și nu înregistrează restanțe la data solicitării.

De asemenea, debitorii trebuie să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor/a încasărilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată prin raportare la perioada similară anilor 2019/2020, după caz.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligațiilor de plată a fost formulată până pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de încheiere a perioadei de amânare anterior intrării în vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plată complementar până la maximum 9 luni, se aplică prin cumularea creanței/restului de creanță aferent/e dobânzilor calculate în prima perioadă suspendaă potrivit OUG nr.37/2020 cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanța astfel rezultată dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare.

Pe baza OUG 37/2020, soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii septembrie 2020, în contextul epidemiei COVID-19, se ridică la 42,9 miliarde de lei și au fost acordate unui număr de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentând 14,7% din totalul creditelor acordate de către sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentând creditele amânate prin moratoriul legislativ și cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezintă sumele amânate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) și 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plăteşte eşalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Prin excepție, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit. La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare. Statul român garantează în procent de 100% dobânda aferentă perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.

Parallax

Vizualizari
5928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Vasile
Popa
O tâmpenie de soluție. Am avut ratele amânate 9 luni pentru că am activitatea interzisă, și o să o am în continuare. Nu am voie să organizez evenimente, nu am voie să îmi prestez meseria de muzicant la evenimente, mi-au pus pe butuci activitatea dar ratele, leasingul trebuie să le plătesc din ianuarie. Cu ce dacă încasările sunt ZERO din cauza lor?
poza de profil
Cristian
Gal
De fapt, o solutie criminala. Intr-o situatie similara sunt si eu. Pur si simplu nu-l interesează pe dl. Citu sau chiar vrea sa ne falimenteze. Aveam mari sperante de la noul guvern... Cu asa decizii tampite e clar ca greul de abia acum incepe. E adevarat, nu pentru toti...
poza de profil
CARMEN
LEON
Din capcanele OUG 37/2020 , nimeni nu spune ca ratele vor creste considerabil la rambursarea obligațiilor suspendate la plată aferente creditelor contractate de debitori cu excepția creditelor ipotecare,
intrucat conform art. 19) ratele se esaloneaza iar in graficul de rambursare refăcut după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată se menține rata de dobânda la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor. Aceastei noi rate i se va adauga dobanda si pentru această noua componentă a ratelor. La Credius spre exemplu de la o rata de 1.200 lei s-a recalculat la 1.800 lei. Deci pe termen lung nu e niciun beneficiu, dimpotriva poate duce debitorii la imposibilitatea achitarii ratelor. av. Carmen Leon, Bucuresti

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri