Claudiu Zamfir

Termen 15 martie 2021 pentru cererea suspendării ratelor la bănci

Thumbnail

Firmele și persoanele fizice eligibile vor putea cere suspendarea plății ratelor bancare până la data de 15 martie 2021, a comunicat, miercuri, Ministerul Finanțelor, după ce Guvernul a aprobat normele de aplicare la ordonanța care permite și în 2021 această facilitate pentru unii dintre debitorii aflați în dificultate din cauza pandemiei COVID-19.

Solicitarea de suspendare a obligațiilor de plată poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobării solicitării debitorului, se realizează fără încheierea de acte adiționale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete” - a precizat MFP într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Se prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plății obligațiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum 9 luni, în această perioadă fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât și moratoriile non-legislative.

Astfel, cei care au beneficiat anterior de suspendarea ratelor cu 9 luni nu mai pot accesa și acum facilitatea. Cei care au beneficiat parțial vor putea beneficia de o nouă suspendare pe perioada rămasă până la intervalul maxim de 9 luni. Cei care nu au beneficiat deloc de facilitate vor putea cere suspendarea plății ratelor până la 9 luni.

Poate beneficia de acordarea facilității de suspendare a obligației de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

În cazul firmelor debitoare, acestea trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligațiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 și faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului. Condiția NU se aplică și persoanelor fizice.

Pentru debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare și care au beneficiat de suspendarea obligațiilor de plată în prealabil conform OUG nr.37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de 9 luni, dobânda eșalonată și garantată de stat inițial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade de suspendare a plăților.

Alte condițiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plății obligațiilor sunt:

  • creditele au fost acordate până la data de 30 martie 2020 inclusiv,
  • creditul nu a ajuns la scadență până la data solicitării formulate de debitor,
  • nu a fost declarată scadența anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie 2020 inclusiv,
  • debitorul nu înregistrează restanțe la data solicitării suspendării obligației de plată.

„Rezultatele implementării acestei facilități vor avea ca efect menținerea în activitate a firmelor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele pandemiei COVID-19 și protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă” - mai spune MFP.

Parallax

Vizualizari
754
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri