Claudiu Zamfir

Statul trimite firme private la târguri în străinătate, prin Programul de Promovare a Exporturilor 2020

Thumbnail

O serie de firme private românești vor putea merge la târguri și expoziții în străinătate, cu fonduri de la stat care vor acoperi o parte din cheltuielile de deplasare și participare, prin noi scheme de ajutor de minimis pentru acțiunile din Programul de promovare a exportului, aprobate de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

“Programul de Promovare a Exporturilor a rămas, în tot acest timp, important pentru Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Cele trei scheme adoptate au fost concepute după consultări aplicate cu mediul de afaceri, astfel încât ele să răspundă cât mai bine nevoilor actuale ale operatorilor economici. Ne dorim ca promovarea produselor şi serviciilor româneşti să fie adaptată realităţilor economice actuale şi să conducă la o creştere reală a exporturilor și la o diversificare a structurii acestora”, a declarat marți ministrul Virgil Popescu, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

În conformitate cu OMEEMA nr. 1882/11.06.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 547/25.06.2020, prin aceste scheme de ajutor de minimis, MEEMA reglementează acoperirea costurilor de participare la târguri și expoziții internaționale, misiuni economice organizate în străinătate, precum și a costurilor aferente studiilor de piață și pe produse.

Actul normativ se referă la următoarele trei scheme de ajutor de minimis:

  • „Participarea operatorilor economici la târguri și expoziții internaționale organizate în străinătate”, care are un număr maxim de 1.000 de beneficiari, fiecare dintre aceştia având dreptul la maximum 4 participări pe an la târguri internaționale, cu sprijin de la bugetul de stat;
  • „Organizarea de misiuni economice în străinătate”, cu un număr de maximum 500 de operatori economici care beneficiază de sprijin;
  • „Realizarea de studii de piață și pe produse”, cu un număr de cel mult 100 de beneficiari, care finanțează în cotă de 50% cheltuielile aferente studiilor de piață și pe produse.

Ordinul se aplică de la data intrării lui în vigoare până la 31 decembrie 2020, iar plățile în cadrul schemelor se pot efectua până la 31 decembrie 2021.

Bugetul total aprobat în Legea Bugetului pe anul 2020 pentru Programul de Promovare a Exporturilor pentru cele trei scheme este de 50 milioane de lei.

Reamintim că în aprilie, Ministerul Economiei a suspendat programul și a explicat decizia prin faptul că o serie întreagă de expoziții și evenimente internaținale s-au anulat ca urmare a pandemiei de coronavirus COVID-19.

Instituția a dat atunci asigurări că va reprograma activiățile de promovare la export.

Parallax

Vizualizari
1105
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri