Viitorul Guvern spune că menține programul Start-Up Nation, dar îl modifică. Principalele măsuri promise antreprenorilor

Guvernul desemnat Ludovic Orban (PNL) spune că va păstra programul de finanțare a firmelor mici și mijlocii Start-Up Nation, dar îl va modifica, potrivit programului de guvernare depus la Parlament. Care vor fi principalele măsuri pe care noul guvern le va lua pentru antreprenorii români, dacă va primi votul de învestitură?

 
 

„Eficientizarea programului Start-Up Nation, punând accent pe inovare, noi tehnologii și performanță antreprenorială” - atât scrie în programul de guvernare al viitorului Cabinet Orban.

Reamintim că guvernul demis Dăncilă apucase să anunțe că ar fi vrut să deschidă programul Start-Up Nation ediția a treia la sfârștul anului 2019. Pentru deschiderea unei noi sesiuni e nevoie însă de credite de angajament, pentru care este necesară o ordonanță de urgență de rectificare bugetară, act normativ care nu poate fi decis de un guvern demis, care asigură doar interimatul.

 
 

De remarcat că senatorul liberal Florin Cîțu, un critic al programului Start-Up Nation, este desemnat ca ministru al Finanțelor, adică omul care coordonează toate alocările bugetare.

„Programul Start-Up Nation este o pierdere neînchipuită de bani, trebuie eliminat, dar aceasta este doar părerea mea“, a spus Cîțu, citat de ZF.ro.

În schimb, domeniul IMM-urilor, inclusiv programele de finanțare, a fost comasat alături de alte domenii în cadrul Ministerului Economiei. Aici ministru propus este deputatul de Mehedinți Virgil Popescu, de profesie inginer, absolvent al Facultății de Automatică din Politehnica București.

Reamintim că prin programul Start-Up Nation statul acordă fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare unor firme mici și mijlocii.

Dincolo de Start-Up Nation - alte măsuri pentru antreprenori

În programul de guvernare se regăsește și „pregătirea programului Romania Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei românești”.

La fel ca Start-Up Nation - programul implementat de guvernul PSD - și Romania Tech Nation este un program inițiat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Conform CNIPMMR, Romania Tech Nation este un proiect multi-anual cu evenimente policentrice, al cărui obiectiv principal este impulsionarea transformării României prin tehnologie. „Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv este coagularea actorilor cheie în trei direcții strategice: ecosistemul antreprenorial, ecosistemul de educație antreprenorială și politicile publice, cu obiective tactice anuale, respectiv strategice în 5 și 10 ani”.

Printre obiectivele acestei inițiative se numără și „furnizarea de know-how și resurse pentru studenți, viitori sau tineri antreprenori, start-up-uri și IMM-uri”.
 

Tech Nation by Claudiu on Scribd

 
 

Alte puncte de interes pentru antreprenori:

- „Promovarea unui proiect de Lege pentru stabilirea salariului minim prin aplicarea unui mecanism obiectiv și predictibil”.

 
 

- „Simplificarea procedurilor administrative (debirocratizare), dezvoltarea serviciilor de guvernare electronică şi consolidarea ghişeelor unice online, precum punctul unic de contact electronic, ghişeul virtual de plăţi, ghişeul unic pentru IMM-uri”.

- „Reformarea celor două agenții de plăți în agricultură: Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării absorbției fondurilor europene”.

 
 

- „Modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care vom subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare”.

- „Elaborarea unui plan strategic național în vederea relansării sectorului de creștere a porcului în România, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane. În următorii 5 ani, dorim creștereaproducției, astfel încât să ne asigurăm autosuficiența alimentară în domeniul cărnii de porc”.

- „Abrogarea supraimpozitării contractelor part-time prevăzută în OUG nr. 4/2017”.

- „Adaptarea OUG nr. 60/2017 și stimularea companiilor private care angajează și oferă locuri de muncă persoanelor cu dizabilități sau dificil reintegrabile pe piața muncii”.

- „Pregătirea unor măsuri comune cu mediul de afaceri pentru repatrierea forței de muncă calificate”.

- „Stabilirea de obiective pentru atașații economici şi profesionalizarea corpului atașaților economici, reorganizarea activității de promovare a comerţului exterior prin implicarea organizațiilor și asociațiilor de afaceri”.

- „Evaluarea programului de internaţionalizare pentru IMM-uri în vederea eficientizării acestuia”.

- „Adoptarea de măsuri legislative menite să creeze un cadru favorabil pentru încurajarea cetățenilor români din diaspora care vor să investească în România”.

Program Guvernare PNL 2019 by Claudiu on Scribd