Claudiu Zamfir

Ministrul Oprea, despre riscul transferului de angajați în Start-Up Nation: Când o să cadă drobul de sare, vom vedea

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune că el crede în maturitatea antreprenorilor care au promis un număr mare de locuri de muncă în programul Start-Up Nation 2018-2019 și că nu ar fi decât o „speculație teoretică” riscul ca unii patroni să-și mute angajații de pe firme vechi pe firme noi pentru a lua cei 200.000 de lei de la stat, fără să creeze într-adevăr joburi noi.

Oprea s-a întâlnit, joi, cu directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Roberto Azevêdo, ocazie cu care StartupCafe.ro l-a întrebat pe Oprea despre posibilitatea transferului de angajați de pe o firmă pe alta în Start-Up Nation.

Întrebat ce măsuri concrete va lua pentru a combate cazul în care patronii care au promis foarte multe joburi noi, dar care doar vor muta angajații de pe o firmă pe alta, Radu Oprea a dat un răspuns mai degrabă evaziv. Iată dialogul dintre reporterul StartupCafe.ro și ministrul Oprea:

StartupCafe.ro: În programul Start-Up Nation, unii dintre patroni au promis foarte multe joburi pentru a obține banii de la stat. De aceea, s-a ridicat suspiciunea că unii dintre patroni ar muta o parte dintre angajați de pe firme vechi pe firme nou-înființate pentru a aplica la programul Start-Up Nation. Cum veți adresa această chestiune și ce mpsuri veți aplica potrivit cadrului legal al programului?

Radu Oprea: Unul dintre criterii a fost cel legat de numpărul locurilor de muncă, pentru că orice guvern își dorește cât mai multe locuri de muncă sustenabile. Întotdeauna am făcut apel pe tot parcurusul derulării etapei de depunere a planurilor de afaceri la responsabilitatea pe care antreprenorul trebuie să o aibă, pentru că cei 200.000 de lei, alocația financiară nerambursabilă, cu care Guvernul sprijină debutanții în ale antreprenoriatului, dacă nu-și îndeplinesc condițiile din contract, la sfârșitul perioade de monirorizare de 2 ani, printre care și numărul locurilor de muncă, vor da acești bani înapoi. Fac acest apel în continuare pentru că încă etapa aceasta de analiză și contractare nu s-a încheiat.

StartupCafe.ro: Dar dacă patronii mută angajații de la firma veche la o firmă nouă pe care au înființat-o pentru a lua banii din program?

Radu Oprea: Nu sunt pe scenarii contrafactuale. Întotdeauna există un dacă, în România este și o poveste cu drobul de sare, când o să cadă drobul de sare, vom vedea. Dar nu e cazul.

StartupCafe.ro: Dar există posibilitatea din punctul de vedere al procedurii...

Radu Oprea: Cred că în acest moment este mai mult o speculație teoretică. Eu cred în antreprenorul român și în maturitatea și responsabilitatea lui și atunci cred că cei care într-adevăr vor încheia contractele cu băncile sau cu agențiile regionale vor fi aceia care au proiecte, planuri de afaceri sustenabile pe toată perioada și eu îmi doresc să nu rămână doar la numărul de angajați la care s-au gândit acum, ci afacerile lor să crească, de ce nu, prin comerț exterior, prin exporturi, într-un comerț bazat pe reguli, sub o regulă a Organizației Mondiale a Comerțului.

StartupCafe.ro: Dar nu ați prevăzut măsuri de control în legislația programului...

Radu Oprea: Nu uitați niciodată că suntem în perioada de debut! Nu uitați că antreprenorul trebuie să fie dedicat în primul rând afacerii pe care face, profitului, nu să care hârtii, nu să se lupte cu birocrația. Simplificarea procesului pentru debutanți a fost unul dintre cuvintele-cheie care au fost o linie continuă în derularea programului. Și vom continua să simplificăm și să ne luptăm cu birocrația.

Potrivit unei analize realizate de StartupCafe.ro, cele 10.000 de firme mici și mijlocii care ar urma să obțină ajutoarele de la stat de câte 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation 2018-2019 vor fi obligate să angajeze aproape 50.000 de oameni încă din primele 12 luni de implementare a afacerilor și să mențină joburile ocupate încă 2 ani după aceea, sub amenințarea că va trebui să dea statului banii înapoi. Specialiști în resurse umane și business au declarat pentru StartupCafe.ro că micile firme vor avea dificultăți mari în a-și găsi oameni să-i angajeze, mai ales în condițiile de criză de forță de muncă din România.

Între primele 10.000 de firme din capul listei RUE a punctajelor automate figurează patronicare promit între 4 și 67 de noi joburi.

Parallax

Vizualizari
10400
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri