Claudiu Zamfir

Propunere de lege în Parlament: Patronii descalificați la Start-Up Nation ar putea primi cei 42.000 Euro

Thumbnail

Patronii care au fost descalificați în programul Start-Up Nation din cauza neautorizării codului CAEN sau a altor „prevederi contractuale minore” ar putea să primească dreptul de face contestație pentru a putea primi până la urmă fondurile nerambursabile de maximum 200.000 de lei (42.000 euro) de la stat, potrivit unei propuneri de lege depuse la Parlament.

Propunerea de lege este semnată de 19 parlamentari, cei mai mulți de la UDMR și Grupul minorităților naționale, dar și de fostul ministru de Finanțe Varujan Vosganian, aflat în partidul ALDE, la putere.

Dacă va fi adoptat, proiectul îi va ajuta și pe antreprenorii descalificați din ediția 2017 a programului Start-Up Nation, dar și pe cei care vor intra în verificări în ediția 2018-2019 și mai departe, dacă se va mai organiza programul de finanțare pentru firmele mici și mijlocii private.

Cei 19 parlamentari spun că vor să introducă o diferențiere a „abaterilor minore - de natură administrativ-birocratică - de cele esențiale - legate de derularea contractului și de utilizarea banilor publici”.

La „abateri minore”, pe care parlamentarii le doresc scuzabile, ei menționează: neautorizarea codului CAEN și lipsa ștampilei sau a semnăturii.

De asemenea, parlamentarii propun un mecanism administrativ de constatare a deciziilor de reziliere a contractelor de finanțare, pentru ca beneficiarii să poată să se adreseze Ministerului pentru Mediul de Afaceri în cazul în care consideră că structurile deconcentrate (agențiile pentru IMM teritoriale) „sunt pe cale să ia decizii mult prea drastice”.
 

Propunere Lege Start-Up Nation by on Scribd

Mai concret, propunerea prevede modificarea ordonanței de urgență 10/2017, aprobate prin Legea 112/2017, astfel:

  • Se vor introduce „măsuri prealabile rezilierii contractului de finanțare” „Măsurile, cum ar fi informarea, somația, preavizul, verificarea realității și veridicității declarațiilor beneficiarului și altele asemenea, sunt menite să prevină neîndeplinirea la timp a acelor obligații care nu afectează în mod esențial contractul”.
  • „Intenția de reziliere a contractului se comunică numai după parcuregerea etapelor prealabile” de mai sus.
  • Contractele aflate în derulare ar urma să se modifice prin acte adiționale conform noului mecanism.
  • În plus, „contractele aflate în procedură de reziliere se reanalizează cu respectarea” măsurilor prealabile.
  • În fine, și firmele cărora le-au fost reziliate contractele de finanțare și care își mai desfășoară încă activitatea chiar dacă au ratat banii de la stat, ar urma să aibă posibilitatea să „solicite reanalizarea situației și, dacă se îndeplinesc condițiile de eligibilitate, se vor încheia noi contracte”.

Pentru a se putea aplica, propunerea de lege are însă de parcurs un drum lung: trebuie să treacă de Senat, apoi să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președinte, publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, Guvernul ar trebui să modifice procedura Start-Up Nation.

În ediția 2017 a programului Start-Up Nation, Din cei peste 19.000 de aplicanți, 8.444 au reușit să se califice și să semneze acorduri de finanțare, iar în final au mai rămas în joc 7.176 de firme care au implementat planurile de afaceri și au depus la timp cererile de decont corecte, pentru a putea primi banii de la stat.

Parallax

Vizualizari
7366
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri