Claudiu Zamfir

Start-Up Nation încotro: Ce se întâmplă cu plățile din program

Thumbnail

După căderea guvernului, am pus cap la cap informații oficiale și „pe surse” obținute de StartupCafe.ro, pentru a încerca să aducem puțină lumină și predictibilitate în ceea ce se va întâmpla cu programul Start-Up Nation, prin care statul a promis câte 200.000 de lei unui număr de 10.000 de firme private.

Mai întâi să vedem ce poate face actualul Guvern Dăncilă (PSD), după ce a fost demis la moțiunea de cenzură de joi. Practic, NU poate emite ordonanțe (de urgență sau simple) și nici proiecte de lege.

Articolul 110 din Constitiție spune:

(4) Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Articolul 26 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor spune:

(3) În cazul încetării mandatului sau, în condițiile prevăzute de Constituție, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanțe și nu poate iniția proiecte de lege.

Asta înseamnă că o nouă rectificare bugetară - care se face prin ordonanță - poate fi decisă doar de un nou Guvern, aprobat de Parlament.

Start-Up Nation 2018-2019 - câți bani sunt în vistierie

Prin bugetul de stat pe anul 2019, Programul Start-Up Nation a primit credite bugetare - fonduri gata de plată - în valoare de 383 de milioane de lei. La rectificarea bugetară din august 2019, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a pierdut 243 de milioane de lei, de la programele pentru IMM-uri.

Așadar, mai rămâneau 140 de milioane, teoretic. Practic, însă, fondurile pot fi mai mici, în funcție de anumte cheltuieli pe parcurs.

De asemenea, prin buget s-au promis în total 2 miliarde de lei, prin credite de angajament, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019. Aceste credite de angajament au nevoie însă de o rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, adică bani puși în buget pentru plăți.

La rectificarea bugetară din august 2019 nu s-au asigurat creditele de angajament și a rămas ca la o a doua rectificare, în noiembrie 2019, să se aloce resursele. Între timp, însă, Guvernul a picat. Doar un nou guvern va putea face operațiunea, dacă va dori.

Start-Up Nation 2018-2019 - ce plăți se fac acum și de câți bani e nevoie

Dintr-un total de 10.000 de firme mici și mijlocii care s-au calificat la finanțare prin Start-Up Nation 2019-2020, circa 8.000 au optat pentru a lua credite-punte de la băncile partenere, iar restul de 2.000 au făcut cheltuieli din resurse proprii sau au obținut credit-furnizor, adică furnizorii le-au dat echipamentele și așteaptă ca statul să plătească ajutorul nerambursabil, pe sistem de cerere de plată. Informația provine dintr-o estimare făcută de ministrul demis odată cu Guvernul, Radu Oprea, pornind de la prima ediție a programului, din 2017.

Potrivit unor surse din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în prezent sunt 400 de cereri de deconturi depuse la agențiile teritoriale pentru IMM-uri, din subordinea ministerului, dar cererile continuă să curgă. Așadar 400 de firme au făcut cheltuielile eligibile în program și acum așteaptă banii promiși de stat acum.

Pentru acești oameni, e nevoie de 80 de milioane de lei, însă la agențiile teritoriale ministerul a virat deocamdată numai 20 de milioane de lei, iar săptămâna viitoare urmează să vireze încă 14 milioane de lei, conform surselor StartupCafe.ro.

Așadar, 34 de milioane de lei, care acoperă 170 de firme beneficiare. Pentru restul de 230 de firme nu s-au trimis  bani.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Radu Oprea a dat asigurări că se vor face plăți pentru cărca 400 de beneficiari. „S-au depus cam 400-500 de cereri de decont și sunt bani disponibli pentru solicitările de acum de la agenții”,  a declarat Oprea pentru StartupCafe.ro.

El a menționat că ministerul face eforturi pentru urgentarea plăților pentru firmele care au mers pe sistemul de cerere de plată, pentru ca furnizorii să nu le ia echipamentele înapoi.

O altă categorie de beneficiari este cea a celor care au pus bani din resurse proprii, au făcut achizițiile și vor cere banii de la stat.

Pentru primele două categorii de firme, care ar urma să însumeze 2.000, ar fi nevoie de 400 de milioane de lei, bani puși în buget pentru plăți.

În fine, a treia categorie este cea a celor care au făcut-credit punte la băncile partenere. În cazul lor, băncile le pot asigura cash-flow-ul pentru cheltuielile din program, dar apoi statul trebuie să le achite băncilor creditele. Guvernul va trebui să dea banii băncilor, în caz contrar acestea executând garanția de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Următorul guvern, care va fi el, va trebui să aloce banii pentru bănci, pentru că e obligat prin contracte”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul demis, Radu Oprea.

Noul guvern, dacă va veni la putere în timp util, va trebui să țină cont la rectificarea bugetară din noiembrie și de deficitul bugetar mare deja înregistrat de statul român.

Pe primele 8 luni ale anului 2019 statul român a avut un deficit bugetar de 21,9 miliarde de lei, mai mare cu 7,3 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă din 2018. Ca procent din produsul intern brut, deficitul bugetar al țării a fost de 2,13% din PIB, cu 0,59 puncte procentuale mai mare decât fusese în perioada ianuarie - august 2018. Practic, statul român a cheltuit cu 21,9 miliarde de lei mai mult decât a încasat, în primele 8 luni ale anului.

Așadar, presiune mare pe bugetul 2019.

Dar plățile pentru programul Start-Up Nation 2018-2019 se vor putea face și în 2020, conform schemei de finanțare. Și ministrul Oprea a invocat acestă posibilitate în mai multe rânduri, în mod public.

Start-Up Nation 3 - rămas în pom

Guvernul demis joi prin moțiune de cenzură a apucat să promită o a treia ediție a programului Start-Up Nation, care să se deschidă la sfârșitul anului 2019 și să se deruleze în 2020.

De altfel, programul Start-Up Nation era prevăzut în programul de guvernare al PSD să se deruleze în fiecare an, din 2017 până în 2020.

„Costurile anuale ale acestui program vor fi de aproximativ 2 mld. lei, dar prin efectele de multiplicare, urmare a creării a peste 75.000 de noi locuri de muncă in următorii 3 ani de zile, peste 30% din cele 2 mld. lei se vor reîntoarce la stat, sub formă de taxe și impozite”, scrie în Programul de guvernare al guvernului demis.

Oricum, Guvernul nu a ținut în fiecare an câte o ediție de Start-Up Nation, pentru că ediția a doua a început între Crăciun și Anul Nou, în 2018.

În fine, cert este că guvernul care avea în programul său schema de finanțare pentru firme și care a promis o a treia ediție a picat.

Nu se știe ce Guvern va veni și nici ce va face în legătură cu acest program, dar, având în vedere restrângerile bugetare, e foarte greu de susținut o nouă ediție Start-Up Nation 2019-2020.

Firmele câștigătoare din ediția a doua a programului - 2018-2019 - pot fi plătite de stat și în anul 2020. Prin urmare, presiunea bugetară se răsfrânge și pe anul 2020, când ar trebui să se implementeze ediția a treia a programului Start-Up Nation, dacă va avea loc așa ceva. Prin urmare, slabe șanse.

De asemenea, dacă un Guvern condus de PNL va veni la putere, e de reținut și o declarație a senatorului PNL Florin Cîțu.

„Programul Start-Up Nation este o pierdere neînchipuită de bani, trebuie eliminat, dar aceasta este doar părerea mea“, a spus Cîțu, citat de ZF.ro.

 

Parallax

Vizualizari
7543
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri