Claudiu Zamfir

Ministerul ne-a spus vag cum va trata plățile pentru firmele Start-Up Nation vândute

Thumbnail

StartupCafe.ro a întrebat oficial Ministerul Economiei dacă va plăti sau granturile pentru firmele câștigătoare în programul Start-Up Nation 2018 care au fost vândute între timp de către patronii care le-au înscris la finanțare, dar instituția ne-a răspuns vag, cu extrase din legi cunoscute.

Încă de acum o lună, surse din Ministerul Economiei au declarat pentru StartupCafe.ro că s-a ridicat problema ca unele dintre firmele calificate la finanțările de câte 200.000 de lei din  programul Start-Up Nation 2018 (ediția a doua) să nu mai primească fondurile de la stat, pe motiv că au fost vândute între timp de către patronii lor de la momentul înscrierii în program. Mai exact, problema neacordării banilor s-a pus pentru firmele înstrăinate începând cu data de 2 noiembrie 2020, când a intrat în vigoare Legea nr. 218/2020, care a modificat reglementările programului.

Potrivit surselor noastre, cei de la agențiile IMM au cerut juriștilor Ministerului Economiei să le spună clar dacă au sau nu voie să facă plățile către firmele vândute începând cu data de 2 noiembrie 2020. Funcționarii din agenții așteptau un răspuns juridic clar, pentru că se temeau să nu fie ei trași la răspundere dacă fac plăți potențial nelegale din bani publici sau dacă, din contră, blochează nelegal plata către beneficiari care ar avea dreptul la granturile de câte 200.000 de lei.

În paralel, și StartupCafe.ro a întrebat oficial Ministerul Economiei cum va proceda exact cu firmele înstrăinate și acum am primit un răspuns oficial provenind de la Direcția juridică a instituției, via Biroul de presă.

Dar mai întâi, să recapitulăm - foarte pe scurt - situația:

  1. În 2017, guvernarea PSD de atunci (Guvernul Grindeanu) a instituit programul Start-Up Nation prin Ordonanța de urgență 10/2017.
  2. Legea 112/2017 a aprobat și a modificat ușor OUG 10/2017. Pe baza acestei legi s-a derulat programul Start-Up Nation 2017 (ediția I).
  3. În 2018, guvernarea Dăncilă (tot PSD) a mai modificat o dată programul, prin OUG 108/2018, aprobată fără modificări de Parlament, prin Legea 207/2019. În baza acestor reglementări succesive a fost lansat programul Start-Up Nation 2018 (ediția a II-a), cu Radu Oprea ministru al Mediului de Afaceri, care administra atunci programul.  
  4. În fine, în anul 2019, PSD pierde guvernarea și vine la putere PNL - guvernul Orban 1. Noul guvern PNL voia să finalizeze programul, să facă plățile, dar încă se mai gândea dacă să mai lanseze sau nu un nou program Start-Up Nation în 2020, care ar fi fost a treia ediție. Inițial, a prevăzut buget cam pentru 5.000 de firme, pentru un program modificat, sub alt nume - Star-Tech Innovation, dar și acela avea să fie abandonat când a venit pandemia COVID-19. Practic în momentul de față NU există niciun nou program Start-Up Nation sau vreun continuator al acestuia.
  5. Trecut în opoziție, fostul ministru PSD Oprea, ca senator, a depus la Parlament o nouă propunere de lege pentru modificarea programului Start-Up Nation. Aceasta se întâmpla în decembrie 2019, în ideea de a forța mâna noului guvern PNL să mai facă o ediție SUN. Planul nu a reușit, pentru că bugetarea e în curtea Guvernului, care, în final, nu a mai alocat bani pentru un nou Start-Up Nation. Acesta a și fost de fapt motivul rebotezării SUN în Star-Tech Innovation de către guvernarea Orban, care oricum nu a mai lansat nici Star-Tech Innovation și nici un alt continuator al Start-Up Nation, așa cum am mai arătat.
  6. În schimb, proiectul de lege al lui Oprea, din decembrie 2019, și-a urmat liniștit parcursul în Parlament și a ajuns lege. Legea 218/2020 - de modificare a programului Start-Up Nation, a fost promulgată de președintele Iohannis și s-a publicat în Monitorul Oficial pe 29 octombrie 2020.
  7. Din 2 noiembrie 2020, Legea 218/2020 a intrat în vigoare.

Printre prevederile acestei legi se numără și modificarea grilei de punctaj din Start-Up Nation, dar și a unei condiții de eligibilitate la finanțare. Și anume, introduce interdicția patronilor care se înscriu în program să-și vândă firma. Ideea era să se pună capăt fenomenului de „vânzare a proiectelor Start-Up Nation pe OLX”. Așa cum am scris și noi pe StartupCafe, o serie de firme erau declarate admise la finanțare, semnau acorduri de finanțare și pe urmă patronii lor le vindeau către alți antreprenori dornici să continue afacerea cu investițiile finanțate de stat.

Practica „vânzării proiectelor SUN” (de fapt a firmelor, nu a proiectelor) a fost privită negativ în general, mai ales de către antreprenorii care nu au prins finanțare pentru că și-au făcut planurile de afaceri realist. Ei vedeau cum alți patroni luau grantul cu planuri de afaceri exagerate, cu un număr prea mare de salariați, pentru ca apoi să nu le mai poată duce la capăt.

În schimb, când a venit criza COVID-19, din primăvara lui 2020, vânzarea firmelor din programul Start-Up Nation se contura deja ca o soluție de avarie și pentru antreprenori care își gândiseră realist planurile de afaceri și care s-au trezit peste noapte cu business-ul dat peste cap.

Problema care s-a ridicat în Ministerul Economiei după data de 2 noiembrie 2020, când a intrat în vigoare noua Lege 2018, se referă la firmele care au fost vândute și care au bani de încasat de la stat în urma investițiilor efectuate din surse proprii sau credit bancar în programul Start-Up Nation.

Patronii inițiali, care și-au vândut firmele „câștigătoare”, nu mai au nicio problemă, teoretic. Dar nu știm ce vor face noii patroni, care au cumpărat firmele și care acum așteaptă grantul de la stat.

Referitor la aceștia au întrebat și funcționarii de la agenții, dar și StartupCafe.ro, juriștii din Ministerul Economiei dacă se vor face sau nu plățile pe Start-Up Nation 2018.

Răspunsul oficial al Ministerului Economiei ne-a fost trimis joi, 16 aprilie 2021:

„Prin Legea nr. 218/2020 a fost modificată și completată OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, aprobată prin Legea nr. 112/2017, cu modificările și completările ulterioare. Intervenția legislativă a vizat modificarea criteriilor privind evaluarea on-line a planului de afaceri, în special a grilei de punctaj, precum și a criteriilor de eligibilitate, astfel cum se prevede și în expunerea de motive.

Conform completării de la art. I pct. 4 din Lege, a fost instituită, pentru beneficiari, interdicția de a înstrăina părți sociale ale societății într-un procent mai mare de 49%, cu cele două excepții:

  • înstrăinarea către persoane fizice - investitori individuali-business angels, definiți conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels;
  • înstrăinarea către persoane fizice care nu au mai avut anterior nicio societate.

Noile dispoziții legale au intrat în vigoare începând cu data de 2 noiembrie 2020.

Conform art. 6 din Cod civil:

- legea civilă este aplicabilă cât timp este în vigoare și nu are putere retroactivă;
-  actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor;
- dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor și faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârșite după intrarea sa în vigoare, precum și situațiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare”.

Așa cum se poate vedea, răspunsul juriștilor din Ministerul Economiei este o înșiruire de prevederi legale deja cunoscute, fără o interpretare clară: se vor plăti sau nu firmele vândute?

Ultimele două paragrafe din răspunsul Ministerului Economiei, care fac trimitere la Codul civil, merită mai multă atenție:

  • „actele și faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor;
  • dispozițiile legii noi se aplică tuturor actelor și faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârșite după intrarea sa în vigoare, precum și situațiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare”.

Acordurile de finanțare au fost semnate de agențiile IMM cu firmele câștigătoare înainte de intarea în vigoare a Legii 2018/2020, care a introdus interdicția de vânzare a societăților. Prin urmare, e lesne de înțeles că acordurile de finanțare nu sunt afectate. Vom urmări în continuare cum se va soluționa până la urmă, în fapt, situația firmelor vândute.

Între timp, statul mai are de plătit mii de firme care și-au depus cererile de decont în  programul Start-Up Nation 2018. La începutul anului 2021, necesarul de finanțare bugetară pentru deconturile rămase la Start-Up Nation 2018 era de 857 milioane lei, adică pentru circa 4250 de firme. Aici vorbim de firme în general, NU de firme vândute. În momentul de față nu există o situație a firmelor din Start-Up Nation care au fost vândute înainte de deconturi.

Prin bugetul de stat pe anul 2021, s-au alocat aproximativ 640 de milioane de lei pentru plățile SUN 2018, bani care ar ajunge la 3200 de firme.

În urma aprobării bugetului pe anul 2021 (în martie), Ministerul Economiei a anunțat reluarea plăților către beneficiarii Start-Up Nation 2018. De la reluarea plăților, în ultimele două săptămâni, circa 460 de firme au primit banii.

Parallax

Vizualizari
2824
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri