UPDATE Ministrul pentru Mediul de Afaceri, care gestionează programul Start-Up Nation, pierde 243 milioane lei la rectificarea bugetară (proiect)

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care gestionează programul Start-Up Nation, pierde 243 de milioane de lei din buget, potrivit proiectului de rectificare bugetară pe anul 2019, publicat marți de Ministerul Finanțelor. UPDATE: Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări că „Programul Start-Up Nation merge mai departe așa cum a fost el planificat”.

 
 

Cei 243 de milioane de lei pierduți sunt credite bugetare adică bani puși efectiv în buget pentru plăți.

Totuși, creditele de angajament sunt la 2 miliarde de lei, bani care ar trebui să ajungă pentru plata ajutoarelor nerambursabile pentru 10.000 de firme în Start-Up Nation, însă creditele de angajament au nevoie de o nouă rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, adică bani cash, care să ajungă la beneficiari. Și prin rectificare Ministerul de resort a primit 100 milioane lei credite de angajament, chiar dacă a pierdut 243 milioane lei, credite de plată.

 
 


UPDATE. Ministrul Finanțelor: Start-Up Nation merge mai departe

Chestionat de StartupCafe.ro în legătură cu Startup Nation, ministrul Finanțelor a dat asigurări că programul va merge mai departe așa cum a fost planificat, pe baza creditelor de angajament, care permit semnarea tuturor acordurilor de finanțare și contractarea investițiilor.

„Programul Start-Up Nation merge mai departe așa cum a fost el planificat. Au primit și angajamente de 100 milioane lei, tocmai ca să contracteze proiectele depuse. Deci nu se blochează absolut nimic”, a spus Eurgen Teodorovici.

El a susținut că, atunci când se va ajunge la faza plăților, programul va primi buget de cash printr-o nouă rectificare „din alte părți”. „Ăsta e rolul Ministerului Finanțelor, ca banii să ajungă acolo unde este nevoie”, a spus el. 

Urmărește mai jos declarațiile lui Teodorovici: