Claudiu Zamfir

Bugetul Start-Up Nation, modificat în Guvern

Thumbnail

Guvernul a modificat alocarea pentru programul Start-Up Nation pe anul 2019, în proiectul bugetului de stat, după ce inițial Ministerul Finanțelor Publice prevăzuse sume care ajungeau pentru semnarea de contracte cu numai 2.220 de firme, deși statul promisese 10.000 de câștigători.

Proiectul bugetului de stat pe anul 2019, ieșit vineri din Guvern, prevede în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri credite de angajament în limita a 2.003.052.000 de lei și credite de plată de 383.597.000 de lei, pentru programul Start-Up Nation 2018-2019.

Creditele de angajament, în această limită, vor permite semnarea contractelor de finanțare cu 10.000 de firme în programul de finanțare, dacă întregul proces de selecție va decurge normal.

„După primirea Scrisorii de acceptare de principiu pentru finanţare în limita bugetului, conform programării AIMMAIPE, beneficiarii vor semna la sediul AIMMAIPE acordul de finanţare (anexa nr.9 la prezenta Procedură). Termenul limită de semnare a acordurilor de finanțare este 28 iunie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în buget și 15 noiembrie al anului în care a fost acceptat de principiu la finanțare pentru dosarele admise în afara bugetului și care intră la finanțare în urma eliberării de buget” - se arată în procedura de implementare în programul Start-Up Nation 2018-2019.

Creditele de angajament vor necesita, ulterior, transformarea în credite bugetare, pentru a se putea face plăți din ele. Această procedură se va putea face numai prin rectificare bugetară decisă de Guvern, nu mai devreme de iulie 2019.

Thumbnail

Cealaltă categorie de sume prevăzute în buget - creditele bugetare de 383.597.000 de lei -  permite efectuarea plăților.  Potrivit unor surse guvernamentale, acești bani au fost prevăzuți de fapt pentru acordarea unor avansuri, în cazul în care sunt firme care cer și îndeplinesc și condițiile tehnice pentru a le primi. De asemenea, creditele bugetare vor putea fi folosite pentru a vira băncilor partenere o parte din banii din program, pentru a putea să acorde credite-punte firmelor care nu au bani să facă plățile către furnizori, în implementarea investițiilor. Aceasta mai ales în condițiile erodării încrederii băncilor în actualul guvern, după instituirea „taxei pe lăcomie” asupra activelor bancare.

Reamintim că, inițial, schița de buget emisă joia trecută, pe 31 ianuarie, de Ministerul Finanțelor Publice prevedea numai 444 de milioane de lei, credite de angajament, și 383 de milioane de lei, credite bugetare, pentru Start-Up Nation 2018-2019. Cu limita creditelor de angajament propusă joia trecută de MFP nu se puteau semna contracte decât cu cel mult 2220 de firme, după cum a avertizat StartupCafe.ro atunci. În urma articolului, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, a discutat cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, pentru sumplimentarea creditelor de angajament.

Mai departe, proiectul de buget ieșit din Guvern vineri seara, pe 8 februarie, merge la Parlament, unde mai pot interveni modificări.

După adoptarea în Parlament, legea bugetului de stat 2019 necesită promulgarea de către președintele Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Reamintim că Guvernul, prin programul de guvernare, a promis că în perioada 2017-2020 va organiza, anual, programul Start-Up Nation, prin care ar urma să acorde fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unui număr de cel mult 10.000 de firme mici și mijlocii deschise după data de 30 ianuarie 2017. Prima ediție s-a deschis în iunie-iulie 2017, iar a doua ediție abia în 27 decemrbie 2018, înscrierea urmând să se finalizeze pe 12 februarie 2019, ora 20.00.

Sâmbătă dimineața, în jurul orei 9.00, erau deja depuse în aproape 25.000 de dosare în program. Înscrierile se fac pe site-ul oficial aippimm.ro, AICI.

Ministerul Pentru Mediul de... by on Scribd

Totul despre Start-Up Nation 2018, AICI.

TUTORIAL Start-Up Nation 2018, dacă vreți să vă pregătiți pentru depunerea propriului proiect:

Citește și:

LISTA 2019: Fondurile de la stat pentru mici firme private. Bugete mai mici propuse de Guvern, anul acesta

Parallax

Vizualizari
13278
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri