Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2020: Inițiatorul programului vrea cheltuieli obligatorii cu site și digitalizarea tuturor afacerilor

Thumbnail

Viitorea ediție a treia a programului Start-Up Nation, de finanțare a firmelor private, ar trebui să aibă prevăzute, în cadrul ajutorului nerambursabil de la stat, cheltuieli obligatorii cu transformarea digitală minimală a tuturor afacerilor, inclusiv realizarea unui site de prezentare și asigurarea conexiunilor de internet, a declarat, luni, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, inițiatorul schemei de finanțare.

În context, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită Ministerului Economiei și schimbarea programului în Start-Up Tech Nation, pentru a sublinia orientarea către transformarea digitală a afacerilor, indiferent de domeniu.

Organizația de patroni IMM, care a avut discuții cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, cere concret ca un pachet maxim eligibil de 25.000 de lei din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei să fie alocat obligatoriu cel puțin către: un site de prezentare a firmei, un soft de gestiune a datelor și semnătură electronică.

Să introducem un concept de digitalizare, tradusă printr-un pachet de digitalizare obligatoriu pentru fiecare startup din această țară. 7 din 10 firme mici și mijlocii nu au site și prin acest pachet obligatoriu de digitalizare va merge o parte din cheltuielile obligatorii către un site, softuri specializate, CRM (sistem automatizat de gestionare a relației cu clienții - n.r.), cu o sumă maximă pe acest pachet”, a spus Florin Jianu.

„Noi vorbim de companii din orice domeniu, dar ele trebuie să aibă componentă de digitalizare. E important pentru că strategia unei țări trebuie să meargă în 2 direcții:

  • una cu transformarea digitală a companiilor
  • și în al doilea rând, statul ar trebui să-și facă și el treaba și instrumentele digitale să fie puse la punct și să nu mai trebuiască să stai la coadă.

De exemplu, îți faci o fabrică de mobilă, fă-ți un site sau un magazin online, ia-ți o conexiune de internet, un laptop și să faci online relația cu contabilitatea, cu ANAF, cu toate instituțiile statului. Numai așa putem să digitalizăm 650.000 de IMM-uri, 1 milion de persoane fizice autorizate”.

De asemenea, el a atras atenția că Guvernul trebuie să prevadă în bugetul de stat pe anul 2020 fondurile necesare finalizării plăților din ediția 2018-2019 a Start-Up Nation și angajamente care să permită deschiderea sesiunii de înscriere în ediția a treia începând cu ianuarie 2020.

„Dacă vorbim de bugetul de stat, ar trebui să se asigure ministerul în 2 direcții:

1. că sunt bani pentru plata programului pe 2019, pentru că la începutul anului 2020 va fi un vârf de sarcină pentru plățile pe anul 2019, care trebuie să se încheie înainte de rectificarea bugetară pe anul 2020. Cu alte cuvinte, acum trebuie să ai creditele bugetare pentru plăți.

2. să pună creditele de angajament - pentru că în acest moment nu are nevoie de credite bugetare - pentru deschiderea programului pe 2020 și în a doua perioadă a anului să te asiguri de credite bugetare”.

Alte măsuri cerute de patronii IMM Ministerului Economiei, pentru programul Start-Up Nation 2020:

  1. Renunțarea la departajarea în funcție de numărul de locuri de muncă, dar păstrarea obligativității a minimum un nou loc de muncă.

  2. Locurile de muncă create prin program să poată fi ocupate doar de lucrători care nu au mai avut raporturi de muncă cu același angajator în ultimele 6 luni.

  3. Punctaj suplimentar antreprenorilor care se repatriază din diaspora pentru a deschide afaceri în România.

  4. Eliminarea depunctării afacerilor din București, Ilfov, Cluj.

  5. Punctaj suplimentar pentru cei care nu au mai făcut afaceri înainte.

  6. Punctaj suplimentar afacerilor cu componentă de inovare socială (planurile de afaceri rezolvă probleme sociale ale comunităților locale).

  7. Introducerea de restricții la vânzarea a mai mult de 49% din firmă în perioada de implementare și monitorizare a programului (pentru a fi evitate situațiile actuale în care proiectele Start-Up Nation sunt scoase la vânzare pe internet).

  8. Să fie admise la finanțare firme înființate începând din data de 1 ianuarie 2018 (în loc de firme înființate după data de 30 ianuarie 2017, cum era prevăzut până acum în program).

Parallax

Vizualizari
12055
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri