Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2020: Reacțiile antreprenorilor la intențiile anunțate de ministru la StartupCafe.ro

Thumbnail

Intențiile anunțate, la StartupCafe.ro, de ministrul Virgil Popescu de introducere a unor noi condiții și proceduri în programul Start-Up Nation, ediția 2020, și controalele demarate la Start-Up Nation 2018-2019 au stârnit reacții pro și contra din partea antreprenorilor și a consultanților pentru finanțări.

Am selectat câteva reacții de pe Facebook, de pe pagina StartupCafe.ro și din grupurile de antreprenori.

Ionel Burtea, un antreprenor tânăr, dar cu experiență, crede că într-o ediție a treia a Start-Up Nation ar trebui să se introducă obligatoriu cursuri de antreprenoriat, așa cum a susținut și ministrul Popescu, în interviul acordat StartupCafe.ro, săptămâna trecută.

„Un curs obligatoriu! Interviul cu un angajat care nu a avut în viața lui un SRL?”, a scris Ionel Burtea într-un comentariu pe pagina de Facebook a StartupCafe.ro. Ionel Burtea este cunoscut mai ales pentru că a construit un brand românesc puternic pe o piață pretențioasă: vinul de mure Abund Berry.

Thumbnail

Pe Grupul Antreprenorilor din România și pe grupul Start-Up Nation, care reunește zeci de mii de antreprenori și consultanți de fonduri europene, oamenii s-au declarat pro sau contra diferitelor măsuri anunțate de ministrul Popescu.

Cel mai mult au atras interesul măsurile de a introduce cofinanțare proprie de cel puțin 10% la Start-Up Nation 2020 sau interviurile cu aplicanții, în fața funcționarilor de la agențiile pentru IMM.

- Mihnea Micutz: cofinantare pot să înțeleg, într-un fel, dar ideea de interviu este ridicolă.....tocmai asta era ideea, să nu fie ca la Business Angels, să te căciulești în 90 de secunde. Plus ca acest mod de evaluare deschide mult mai tare posibilitatea de clientelism politic, deoarece interviul oral este întotdeauna subiectiv.

Marius Ilie: Interviul ăla, dacă asta e justificarea, să vezi la față beneficiarii, a fost și înainte: când mergeai să semnezi contractul, discutai cu expertul, prezentai cartea de identitate, etc. Nu cred că semna altcineva. Deci, dacă e, îi putem spune și interviu.

- Elena Mocanu: Nu mi se pare nimic draconic! Este foarte ok. Sunt sătulă să văd firme de vânzare. Și cofinanțarea poate face diferența între cei care chiar vor și cei care doar cochetează cu asta.

- Tudor St. Popa: Dacă se cere cofinanțare nu vom mai vedea wanna-be antreprenori și își fac proiecte doar pentru că sunt bani "gratuiți".

- Emilia Ene: Eu nu știu care dintre voi a aplicat până acum la un startup dar, din proprie experiență, vă spun că bani proprii oricum trebuie, asta dacă într-adevăr există interesul de a face ceva de viitor. Deci, nu mi se pare nimic draconic, ba din contra. Oamenii vor face ceva sacrificii și nu își vor mai bate joc, se va cerne pâlnia!

Mai greu este să se impună mulți angajați, chiar dacă afacerea, pe viitor, va avea nevoie de mai mulți și așa mai departe. Ca și în ediția trecută, toată lumea socotea că dă banii înapoi prin salarii. Dar ce vă așteptați? Să primiți totul de a gata și statul să nu recupereze? În ce lume trăim?

Ce ne miră? E mai frumos că e tot OLX-ul plin și cei care de fapt aveau un vis, s-a spulberat, că nu au pus 5 angajați?! Hai să fim mai realiști! Nimeni nu vă va da vreodată bani fără să depuneți nici un efort să faceți o afacere!

- Alexandru Cosmin: ce visează noaptea, aia vorbesc ziua. Numai luna asta au venit cu 3-4 modificări la Startup. Încep să semene cu niște copii care nu știu ce au de făcut. Mai bine ieși când știi ce faci. Altfel, începi să fii Petrică și lupul.

Valul de controale și acuzațiile lansate de ministrul Popescu la adresa unor aplicanți și consultanți în Start-up Nation 2019-2019 au stârnit, deasemenea, reacții puternice.

Consultantul Andreea Szabo și-a exprimat mâhnirea față de acuzațiile aduse de ministru. Ea a publicat o lungă opinie pe grupul de Facebook Start-Up Nation.

„Citind interviul acordat de către Ministrul Virgil Popescu nu pot să nu fiu amuzată de două dintre cele mai absurde și ilogice remarci făcute vreodată de către un oficial responsabil de implementarea SUN (n.r - acronim deseori folosit pentru Start-Up Nation):

- consultanții au depus proiecte pentru persoane ce nu doreau sa aplice. Hai să zicem, e posibil ca cineva să fi înscris un proiect pentru o firmă care să nu fi știut de asta, însă pentru a ajunge în implementare, respectiv să semneze Acordul de finanțare, beneficiarii trebuiau să se fi prezentat în persoană la sediul OTIMMC sau să fi împuternicit notarial pe cineva cu acest scop. Iar lucrurile astea nu se pot întâmpla fără ca reprezentanții firmei să știe.

- au fost înscrise proiecte pe numele unor persoane ce nu existau. Păi, într-o situație în care persoanele nu existau, cum a putut Registrul Comerțului să le deschidă firma? La înființarea unei firme ți se cer o mulțime de date personale, copie după CI, dar și declarații notariale. Cum e posibil să le fi scăpat tuturor, iar beneficiarul inexistent să fi ajuns chiar la agențiile teritoriale, în persoană, cu buletinul, să semneze Acordul de finanțare?

Iar pentru tot restul acuzelor la adresa beneficiarilor, îmi pare rău să vă spun, însă transferul angajaților era permis de procedură. Nu dați vina pe beneficiari că au respectat o procedura viciată și au folosit-o în avantajul lor. Nu zic că e normal sau ok, însă, atât timp cât au respectat legea, nu aveți cum și de ce să vă îndreptați împotriva lor. Nu (doar) beneficiarii sunt de vină pentru eșecul SUN 2018, ci forma deficitară pe care au avut-o atât procedura cât și grila de evaluare ce a încurajat licitația pentru locuri de muncă.

Dle. Ministru, nu știu cine vă informează, însă cereți-le să o facă mai bine!

Later edit: Ministrul a mai menționat și faptul că unii beneficiari au aflat că au Acorduri de finanțare semnate fără ca ei să știe și au venit repede la OTIMMC să renunțe la finanțare. Acest lucru este de asemenea absolut fals, pornind de la argumentele enunțate mai sus”.

Și alți antreprenori sau consultanți au avut reacții la controalele anunțate de ministru la proiectele Start-Up Nation 2:

  • Călin Checicheis: Foarte bine punctat, ar trebui sa vină cu exemple concrete, altfel sunt doar dezinformări.

  • Cosmin Văcăroiu: Ar trebui să îi controleze și pe cei care au luat proiect (cu condiții absurde) strict ca să îl vândă mai târziu.

  • Mihai Zota: 90% din proiectele câștigătoare au fost făcute la mișto, cu angajați transferați fictiv de pe alte firme pentru a crește numărul de puncte. Asta ca să nu mai spun ca era plin OLX-ul de firme câștigătoare care se vindeau pe 5000 euro.

Intențiile ministrului, care au „aprins fitilul” pe Facebook

Despre Start-Up Nation II, 2018-2019:

  • ”Am început o procedură de verificare a tuturor proiectelor care au fost finanțate”.

  • ”Până nu vor verifica fiecare proiect în parte nu vom mai face plăți, pentru că nu vrem să avem surprize”.

  • ”Oamenii care au fost corecți și au respectat proiectul în sine vor primi banii pentru deconturi”.

  • ”Cei care au încercat să fraudeze vor suporta consecințele legii”.

Start-Up Nation III, 2020:

  • ”Voi vrea să introducem, în proiect, o cotă de co-finanțare - minim 10%, nu știu să vă spun acum”

  • ”Să încercăm ca la fiecare proiect care va fi finanțat, persoana să participe la un interviu scurt cu cei de la agențiile de IMM-uri”

  • ”Să avem mai multe sesiuni de depunere de proiecte, pe sume mai mici de proiecte din acea sumă mare”

  • ”Un pachet digital va fi obligatoriu de introdus”

  • Lansarea: ”Înainte de rectificare, dar nu mai devreme de primăvară.”

  • ”Aș interzice înstrăinarea (n.r – proiectelor SUN), pe toată perioada de monitorizare, a tuturor părților sociale.

  • ”Nu am luat o decizie, vizavi de criterii sau de ce vom finanța...”

  • ”Vom pune, probabil, un minim -  unu sau doi angajați - dar nu, nu va mai cântări în punctaj” (n.r. – numărul angajaților)

  • ”La actuala alocare pentru fiecare proiect, ar însemna 5.000 de firme”

Încurajăm în continuare comunitatea de antreprenori StartupCafe.ro să-și exprime opiniile și propunerile față de programul Start-Up Nation, pentru a influența pozitiv decizia politică. 

Parallax

Vizualizari
9445
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ilarion
Ciobabu
Voi traiti pa luna,va evita toata lumea....nimeni nu vrea pomana cu scoatere de ochi.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri