Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018 va începe imediat ce va permite capacitatea administrativă a ministerului și a băncilor (ministru)

Thumbnail

Programul Start-Up Nation 2018, prin care statul ar urma să ofere câte 200.000 de lei, fonduri nerambursabile, unor mici firme private, va începe atunci când va permite capacitatea administrativă a Ministerului pentru Mediul de Afaceri și a băncilor partenere, a declarat ministrul Radu Oprea, care nu a avansat o dată certă pentru deschiderea sesiunii de cerere a finanțărilor.

„Start-Up Nation 2018 va începe imediat ce capacitatea administrativă a noastră şi a băncilor partenere ne-o va permite. De ce spun lucrul acesta? Pentru că astăzi suntem într-un proces accelerat de a procesa cererile de plată şi de a reuşi să facem plăţile imediat. Ne dorim ca lucrul acesta să fie într-un termen foarte scurt şi serviciile pe care le primesc aplicanţii de la Start-Up Nation de la noi, de la băncile partenere să fie într-adevăr de calitate”, a spus Oprea, într-un interviu acordat Agerpres.

El a explicat că vrea astfel să evite suprapunerea finalizării ediției 2017 a programului cu începerea ediției 2018.

„Dacă ne-am suprapune cu cele două programe nu ar mai fi fericiţi nici primii, nici cei care aplică acum, de aceea încercăm să comunicăm cât mai bine, să explicăm că ar fi un ajutor şi pentru cei care doresc să înceapă o nouă afacere anul acesta, să-i ajute, să-i sprijine, să-i înţeleagă cei care au aplicat în 2017, să vină cât mai repede la agenţiile regionale şi la băncile partenere şi atunci vom putea să demarăm şi Start-Up Nation 2018 cât mai repede posibil”, a susținut ministrul.

De asemenea, el a spus că în 2018 se așteaptă să se dubleze numărul aplicanților față de 2017, până la 40.000.

Referitor la ediția 2017 a Start-Up Nation, aflată încă în implementare, ministrul a făcut apel la beneficiari să vină cu ultimele cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate, pentru a-și primi banii de la stat. „Ultima zi de depunere a cererii de plată este 29 septembrie anul curent, iar ultima dată pentru plăţi este sfârşitul lunii decembrie. Astăzi sunt plătiţi pentru 2.000 de aplicanţi, din cei 8.444 cu care s-a încheiat contracte”, a mai spus Oprea pentru Agerpres.

Reamintim că ultimele informații despre Start-Up Nation 2018, venite din partea unor oficiali din minister, dădeau ca perioadă de începere a noii ediții sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august 2018.

„Ne dorim să lansăm programele naționale la sfârșitul lunii iulie, cel târziu la începutul lunii august. Se fac eforturi în acest sens. Nu pot să vă spun acum o dată cu exactitate. Dar ne dorim ca la sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august să se lanseze Start-Up Nation”, a spus, pe 6 iunie, Camelia Sandu, directorul executiv al nou-înființatei Agenții pentru IMM-uri București, din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Ediția 2017 a fost deschisă pe 16 iunie 2017.

În luna iunie ar urma să aibă loc și prima rectificare bugetară a anului 2018, după cum a spus recent ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici. Prin bugetul de stat pe anul 2018, programul Start-Up Nation 2018 are alocate doar 700 de milioane de lei, credite de angajament. Acestea necesită o rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, astfel încât să poatp fi folosite efectiv în program. Guvernanții au promis însă 2 miliarde de lei în Start-Up Nation 2018, deși în acest moment nu este alocat niciun leu sub formă de credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget.

Citește AICI tot interviul acordat Agerpres

Parallax

Vizualizari
6505
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri