Claudiu Zamfir

Consultant: Firmele vor avea nevoie de scrisori de garanție pentru accesarea avansului la Start-Up Nation 2018-2019

Thumbnail

Firmele vor fi nevoite să apeleze la bănci pentru a obține scrisori de garanție pentru a putea accesa avansul anunțat vineri de Guvern în programul Start-Up Nation 2018-2019, atrage atenția un important consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

 Nagy-Imecs Péter, de la compania de consultanță Goodwill Consulting, mai atrage atenția că, după cum arată acum draftul procedurii de implementare a programului de finanțare pentru antreprenori, avansul NU va putea fi folosit ca sumă forfetară pentru plata salariilor din firmele finanțate, ci pentru investiții.

„Vom acorda o atenție mai mare dezvoltării afacerilor în zonele țării în care numărul IMM este mai scăzut, precum și o susținere mai puternică a antreprenorilor, prin eliminarea unor proceduri administrative și prin acordarea unor sume de finanțare sub formă de avans”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Numai că avansul menționat de premier nu va presupune o sumă forfetară pentru plata salariilor.

În acest moment, draftul de procedură al Ministerului pentru Mediul de Afaceri spune așa:

4.3.1. Obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile: (...)
g) Salariile, utilitățile (energie electrica, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ;  

Valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării planului de afaceri, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în tranșa a doua în baza cererii beneficiarului însoțită  de documentele care să ateste angajarea numărului si tipului de persoane asumate prin planul de afaceri.

6.16. (1) Plata se face în maxim 2 tranşe astfel:
a) avans maxim 30% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate, cu exceptia cheltuielilor care constituie suma forfetară, acordat în condițiile legislației în vigoare. (...)

(9) Avansul nu poate fi folosit pentru cheltuielile aferente sumei forfetare.

6.8  (5) (...) Avansul se poate acorda conform legislației în vigoare, respectiv maxim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate.

Legislatia in vigoare: HG 264 / 2003, prevede obligativitatea de a prezenta instrumente de garantare.

Interpretarea consultanților Goodwill:

  • 2 tranşe de plată: avans max. 30% + decont final (cerere de rambursare şi / sau cerere de plată)
  • la avans se invocă respectarea legislaţiei în vigoare: legislaţia în vigoare prevede obligativitatea de a prezenta o scrisoarea de garanţie pentru avans
  • avansul de max. 30% NU mai este acelaşi cu suma forfetară de max. 30%! avansul NU poate fi folosit pentru plata sumelor forfetare (salarii, chirii,etc.), acestea din urmă putând fi decontate DOAR în ultimul decont
  • suma forfetară pentru salarii, chirii va fi de max 30% din suma decontată, deci plafonul maxim se va ajusta corespunzător pe perioada de implementare.

Reamintim că StartupCafe.ro a avertizat încă din 26 octombrie că avansul ca sumă forfetară, așa cum a promis în octombrie ministerul, nu va putea fi acordat fără o derogare de la Ministerul Finanțelor.

S-a adoptat OUG de modificare a Start-Up Nation

Guvernul a adoptat, vineri, în ședință, ordonanța de urgență pentru modificarea programului Start-Up Nation, care ar urma să se deschidă „în a doua decadă a lunii decembrie 2018”, a informat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Potrovit ministerului, principalele modificări aduse ediției 2018 a programului Start-Up Nation se referă la: 

•             simplificarea programului, care a fost construit pe baza celor mai bune practici învățate în Start-Up Nation 2017;

•             creșterea gradului de transparență;

•             o atenție mai mare pentru domeniile care au nevoie de susținere din partea statului: producție, servicii, industrii creative și comerț;

•             sunt promovate zone ale țării în care numărul de IMM-uri este foarte scăzut - număr de IMM la nivel județean/100 locuitori < 4.

Suma maximă ce va fi acordată este de 200.000 de lei/beneficiar, bugetul fiind aprobat pentru 10.000 de proiecte.

Aplicația pentru ediția 2018 a Start-Up Nation va fi activă 30 de zile lucrătoare, din momentul deschiderii.

Parallax

Vizualizari
10276
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mara
Iepure
Cum se poate folosi mecanismul cererii de plata luand in considerare noua formaa schemei/noile conditii?
poza de profil
Adrian
Iftene
Au facut praf si programul asta.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri