Claudiu Zamfir

Cine a „bătut” Start-Up Nation, programul de peste 300 de milioane de euro al guvernului român

Thumbnail

Corespondență din Austria: România Start-Up Nation, programul de 360 de milioane de euro cu care se laudă de doi ani guvernul român, a fost învins, marți, de un proiect spaniol mult mai mic, la un concurs european ce premiază instituțiile care sprijină antreprenoriatul. Ce fac spaniolii?

3 guverne, 4 miniștri și 360 de milioane de euro alocați din banii contribuabililor - bilanțul din acești doi ani al programului Start-Up Nation nu a impresionat juriul, marți, la European Enterprise Promotion Awards 2018, de la Graz, Austria.

Programul românesc, derulat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, ajunsese în finala competiției organizate de Comisia Europeană și Președinția austriacă a Consiliului Uniunii Europene, la categoria dedicată organizațiilor care îmbunătățesc mediul de afaceri. La bătaie cu Start-Up Nation s-au calificat două proiecte străine, unul din Spania și celălalt din Marea Britanie, ambele mult mai mici. Britanicii s-au prezentat cu un program pentru firmele din regiunea Tees Valley, iar spaniolii tot cu un program mic, pentru comunitatea autonomă Asturias.

Spaniolii au câștigat concursul în fața Start-Up Nation.

Programul spaniol Open Innovation 4.0 are un buget de ordinul zecilor de milioane de euro, mult mai mic decât al programului românesc. Până în aprilie 2018, spaniolii reușiseră să atragă în program în jur de 12 milioane de euro. Din acest buget, 6,9 milioane de euro le-au folosit într-un incubator pentru startupuri.

De asemenea, 5 milioane de euro au fost strânși într-un fond de investiții, prin care se dau împrumuturi de câte 75.000 - 750.000 de euro, pe câțiva ani, iar firmele beneficiare trebuie să vină și ele cu avans propriu de 25%. Așadar, la spanioli se dau credite, nu fonduri nerambursabile de la stat, ca la români. În plus, patronii din Spania sunt responsbilizați prin cerința cofinanțării proprii, spre deosebire de Start-Up Nation, unde statul nu a pus o astfel de condiție.

Proiectul este realizat de Guvernul Principatului de Asturias și de Institutul de Dezvoltare Economică al Principatului de Asturias, în colaborare cu 13 companii mari cu rol de lideri.

Prin urmare, spaniolii au bătut guvernul român cu un program mult mai mic, de impact regional, spre deosebire de Start-Up Nation, care este național.

Un amănunt care nu trebuie neglijat: deși mai mic, proiectul spaniol a avut parte și de o prezentare mai profesionistă decât cel românesc. Cele 3 finaliste ale secțiunii dedicate promotorilor mediului de afaceri au avut câte un film de prezentare care a rulat în fața sutelor de delegați și oameni de afaceri din toată Europa, care au umplut Helmut List Halle din Graz.

Cel mai bogat program, la cei 360 de milioane de euro buget, România Start-Up Nation s-a prezentat cu un clip care părea ieftin, improvizat din imagini de stoc care se pot descărca gratuit de pe internet și din grafică elementară. Mai rău, în video s-a afirmat că din program s-au finanțat 35 de firme în 2017, fără să se precizeze că în total au fost selectate 8.444 de firme, din care urmează să fie finanțate circa 7000, până la finalul anului 2018.

 În schimb, atât spaniolii cât și britanicii s-au prezentat cu filmulețe destul de elaborate. (Previzăm că imaginile de mai jos reprezintă o transmise live pe Facebook, cu o tabletă, care diminuează mult din calitatea imaginilor reale).

Start-Up Nation 2017 - de unde a plecat și unde a ajuns

Programul România Start-Up Nation a trecut prin mânile a 4 miniștri din cele 3 guverne PSD-ALDE din ultimii 2 ani. A fost demarat de Guvernul Grindeanu, inițiator fiind ministrul de atunci al Mediului de Afaceri, Florin Jianu (tehnocrat), care și-a dat demisia de onoare în februarie 2017, ca urmare a celebrei deja ordonanțe de urgență 13, din justiție, care a scos oamenii în stradă. Au urmat pe rând miniștrii Alexandru Petrescu, Ilan Laufer (Guvernul Tudose) și Radu Oprea (Guvernul actual, Dăncilă), în funcție de târgurile dintre șefii PSD.

1,7 miliarde de lei este bugetul cu care a pornit programul în 2017 (credite de angajament și bugetare), adică peste 360 de milioane de euro, din banii contribuabililor. În final, nota de plată pare să se limiteze la circa 300 de milioane de euro sau aproximativ 1,4 miliarde de lei, pentru că numărul firmelor care au parcurs toți pașii programului, până în ziua de azi, este de 7.180, la finanțări de câte 200.000 de lei fiecare. Din unele estimări, numărul firmelor care vor primi toate tranșele de finanțare cerute va fi sub 7.000, în urma verificărilor. În fine, din tot acest buget, statul român speră să recupereze, la rândul său, 100 de milioane de euro din fonduri europene.

De fapt, nici până în ziua de azi nu s-a încheiat cu totul programul Start-Up Nation 2017, pentru că până la finalul anului 2018 funcționarii Ministerului pentru Mediul de Afaceri trebuie să analizeze mii de dosare de decont venite de la firme până în ultima zi de depunere (1 octombrie 2018). Destul de dificil, pentru un program imens, numai bun pentru politicieni să se laude cu el la televizor, dar pentru care nu au alocat și personal pe măsură, după cum a mai scris StartupCafe.ro.

Guvernul a promis încă 3 astfel de ediții ale programului Start-Up Nation, până în anul 2020, fiecare de câte 2 miliarde de lei, dar cea pe anul 2018 nu s-a deschis nici până în ziua de azi, urmând să pornească, în cel mai fericit caz, în decembrie 2018, când funcționarii din minister trebuie să finalizeze analiza pe ultimele dosare din ediția 2017, printre caltaboși și cumpărăturile de Crăciun.

Firmele câștigătoare la Start-Up Nation ar urma să primească fonduri nerambursabile de la stat de câte 200.000 de lei fiecare, fără să fie le cerută cofinanțare proprie.

Parallax

Vizualizari
6029
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri