Claudiu Zamfir

Start Up Nation 2022: Câți aplicanți au cerut granturile de max. 200.000 lei pentru antreprenorii veniți din Diaspora

Thumbnail

Bugetul alocat pentru Pilonul II - Diaspora al programului Start-Up Nation a fost suprasubscris până la urmă, deși nivelul de accesare este de redus comparativ cu granturile pentru antreprenorii din țară.

În perioada 19 iulie, ora 10.00 - 3 octombrie, ora 20.00, au fost depuse 1648 de solicitări de finanțare, pentru granturi de maximum 200.000 de lei fiecare, în cadrul Pilonului II - Diaspora al programului Start-Up Nation 2022.

Bugetul alocat, de 200 de milioane de lei, ajunge pentru 1.000 de solicitanți, la valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat. Inițial, Guvernul alocase doar 20,031 milioane de lei, credite bugetare, pentru Diaspora. Ulterior, a suplimentat bugetul cu credite de angajament până la un plafon bugetar de 200 milioane de lei la Pilonul II. De menționat că creditele de angajament necesită transformarea în credite bugetare pentru a putea a se putea face plăți. Acest lucru se face fie prin rectificare bugetară, fie direct prin legea bugetului de stat pe anul 2023.

Nu a fost foarte mare interesul românilor din diaspora să revină în țară, să-și deschidă aici afaceri cu granturi de maximum 200.000 de lei de la stat.

Inițial, sesiunea a fost prevăzută pentru perioada 19 iulie - 1 septembrie, dar Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a prelungit înscrierile până luni, 3 octombrie 2022, ora 20.00.

La nivelul actual de aplicare, dacă toți solicitanții ar fi cerut suma maximă, rezultă o concurență de 1,6 firme pe loc, bugetul fiind suprasubscris la 160%.

MAT justifică prezența relativ redusă în program prin dificultățile unor aplicanți din străinătate în obținerea documentelor necesare.

„O parte dintre persoanele care și-au înființat întreprinderi și care au dorit să aplice la Pilonul II Diaspora au întâmpinat greutăți în obținerea documentelor care să ateste domiciliul sau rezidența în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii” - a precizat MAT.

Parallax

Vizualizari
3475
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri