O nouă piedică în Start-Up Nation 2018-2019: Facilitatea promisă de ministrul Oprea se lovește de lege și de abandonul din ediția 2017

O facilitate promisă de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, pentru aplicanții la viitorul program Start-Up Nation 2018-2019, avansul de 30% din finanțare ca sumă forfetară, este, de fapt, greu de aplicat în realitate. Și asta are legătură și cu rata de abandon din ediția 2017 a programului, au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse guvernamentale.

 
 

Apar noi piedici în Start-Up Nation 2018-2019, programul prin care statul promite că va finanța până la 10.000 de afaceri noi cu fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare. Ministrul Oprea a introdus depunctarea cu 15 puncte a firmelor din București, Cluj și Ilfov, o lovitură pentru acești antreprenori, dar a promis, în schimb, o facilitate pentru toți beneficiarii: acordarea unui avans de 30% din finanțare.

„În cadrul Programului Start-up Nation - România se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din suma totală aprobată în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis” - prevede propunerea de ordonanță de modificare a programului Start-Up Nation, lansată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

 
 

Cererea pentru avans ar urma să se depună în maxim 5 luni de la semnarea acordului de finanțare. Așadar, după semnarea acordului de finanțare, o firmă poate primi în avans 60.000 de lei, adică aproape 13.000 de euro.

Problema este că acest avans este imposibil de acordat, fără o derogare de la Ministerul Finanțelor. Conform surselor StartupCafe.ro, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a început anumite demersuri la Finanțe pentru a primi derogarea, în baza  Legii 500/2011, privind finanţele publice.

Art. 52, alin (8) din această lege prevede: „Guvernul poate stabili, prin hotărâre, acţiunile şi categoriile de cheltuieli pentru care se pot efectua plăţi în avans de până la 30% din fondurile publice, criteriile, procedurile, precum şi limitele care se vor folosi în acest scop”.

Din practica de până acum, cei din Ministerul Finanțelor acordă astfel de derogări cu mare greutate și numai pentru cazuri bine întemeiate, cu un nivel ridicat al disciplinei cheltuirii banilor acordați în avans, au declarat sursele StartupCafe.ro.

Dacă obiectivele de investiții pentru care s-au acordat avansurile nu se mai realizează până la final, acei bani dați în avans trebuie recuperați la bugetul de stat.

Iar ediția 2017 a programului Start-Up Nation nu oferă prea multe argumente pentru acordarea avansului de 30% ăn ediția 2018-2019:

Potrivit surselor StartupCafe.ro, din cele 8.444 de firme care au semnat acorduri de finanțare în anul 2017 (până în 15 noiembrie), în jur de 7.180 de beneficiari au ajuns să depună ultima cerere de decont până la termenul legal, 1 octombrie 2018.

Prin urmare, circa 1.260 de firme calificate în program, care au și semnat contractul de finanțare, au renunțat la proiect pe parcurs. „Unii au anunțat că renunță și că pleacă în străinătate, alții au decedat, au fost aproximativ 20 de decese” - ne-au declarat un oficial guvernamental.

Așadar, 85% rată de absorbție a programului sau 15% rată de abandon. Și asta înainte ca statul să termine analiza dosarelor de decont depuse. După acest proces, numărul firmelor care vor beneficia cu adevărat de program ar putea scădea în jurul a 6.900, potrivit surselor noastre.

În fine, dacă și în ediția 2018-2019 am avea tot 1.260 de firme care abandonează și dacpă toate ar primi un avans de câte 60.000 de lei fiecare, ajungem la o sumă total de 75,6 milioane de lei (circa 16 milioane de euro) acordați în avans unor societăți care, de fapt, nu-și duc proiectul la capăt.

Practic, statul ar fi nevoit să recupereze cei 16 milioane de euro de la firme. Și tentația e destul de mare pentru un antreprenor lipsit de experiență, când se pomenește cu 13.000 de euro în avans, fie ei și pe firmă. „Ia banii și pleacă cu ei în străintate, în loc să angajeze personal și să plătească salarii. Nu mai contează că nu sunt banii lui, ci ai firmei, câți fac distincția asta? Și pe urmă, statul nu mai poate recupera toți banii pierduți în felul ăsta”, ne-a spus o sursă guvernamentală.

În programul Start-Up Nation 2018, Ministerul pentru Mediul de Afaceri susține că vrea să acorde fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, de la bugetul de stat, unui număr total de până la 10.000 de firme deschise după data de 30 ianuarie 2017.

Perioada de consultare publică pentru actele normatove ale noului program ar urma să se încheie la sfârșitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie. Potrivit celor mai recente discuții din Comitetul consultativ, înscrierea în program ar urma să se deschidă la jumătatea lunii noiembrie 2018, ceea ce va împinge implementarea programului mult în anul 2019. De aceea în anul 2019 Guvernul ar trebui să aloce 2 miliarde de lei în bugetul de stat pentru plățile din programul Start -Up Nation 2018.

Citește mai multe despre Start-Up Nation 2018-2019: