Claudiu Zamfir

Start-Up Nation: Fondul de Garantare anunță că a terminat de procesat toate dosarele pe 2017

Thumbnail

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a terminat de procesat toate dosarele de garanții pe care le-a primit în cadrul programului Start-Up Nation 2017, acestea depășind 5.000, a anunțat, luni, un oficial al instituției financiare de stat. La rândul său, Fondul Român de Contragarantare (FRC) a raportat peste 3.400 de solicitări de contragaranții.

La acest moment, săptămâna asta, acest program s-a terminat prin Fondul Național de Garantare, s-au procesat peste 5.000 de dosare. Deși am început cu oarecare sincopă și era, până la urmă, normal, pentru că nu am știut care va fi anvergura acestui proiect când am aderat, acum vă putem spune că lucrurile merg foarte bine, fluid, ne-am coordonat foarte bine și cu colegii de la Fondul Român de Contragarantare”, a spus Mugur Istode, consilier al președintelui Fondului Național de Garantare, într-o conferință.

De asemenea, Cosmin Baiu, manager al Fondului Român de Contragarantare, a spus că programul Start-Up Nation a fost ”o provocare” pentru FRC.

A fost o provocare similară și pentru noi, au fost peste 3.400 de solicitări concentrate într-un termen relativ scurt, am reușit să le finalizăm la timp și a fost o lecție și pentru echipa noastră de specialiști, reușind să remodelăm toate fluxurile interne”, a afirmat el.

În ediția 2017 a Start-Up Nation, antreprenorii care au luat credite bancare cu garanții de stat prin Fondul Național de Garantare au avut oportunitatea să le scadă comisionul de garantare de la 3,7% la 2,4% prin contragarantarea oferită de Fondul Român de Contragarantare. Procedura la FRC s-a dovedit, însă, extrem de greoaie, iar mulți antreprneori s-au arătat dispuși să renunțe la serviciile FRC, pentru a le fi aprobat mai repede dosarul, chiar și cu costuri mai mari.

Reamintim că în programul Start-Up Nation 2017, circa 8400 de firme mici și mijlocii și microîntreprinderi, înființate după 30 ianuarie 2017, s-au calificat la finanțare, pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat, pentru investiții.

Cea mai mare parte s-au îndreptat către credite bancare, garantate de stat, pentru a face cheltuielile, pentru ca apoi statul să deconteze în numele lor. Alte variante, mai puțin accesibile micilor antreprenori, erau ca ei să plătească din fonduri proprii achizițiile după care statul să le deconteze cheltuilile eligibile, sau să găsească furnizori dispuși să le dea utilajele și aparatura pentru ca abia apoi, când statul aprobă finanțarea, să își primească și ei banii.

Cei doi oficiali au făcut aceste afirmații la lansarea programului Smart Start USA, prin care IMM-uri românești ar urma să fie ajutate să pătrundă pe piața americană.

Parallax

Vizualizari
2045
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri