Claudiu Zamfir

Sprijin pentru fermieri: Avans mai mare la plățile directe de la UE

Thumbnail

Fermierii din Uniunea Europeană, inclusiv România, vor beneficia de avansuri mai mari la plățile directe la hectar acordate de Comisia Europeană, a informat joi, executivul comunitar, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Comisia Europeană a adoptat două măsuri de sprijinire a sectorului agroalimentar. Măsurile vor spori fluxul de lichidități al fermierilor și vor reduce sarcina administrativă atât pentru autoritățile naționale și regionale, cât și pentru fermieri, în aceste momente deosebit de dificile.

Pentru a crește fluxul de lichidități al fermierilor, Comisia va majora avansurile la plățile directe (de la 50% la 70%), respectiv plățile pentru dezvoltare rurală (de la 75% la 85%).

Fermierii vor începe să primească aceste avansuri de la jumătatea lunii octombrie 2020.

Pentru mai multă flexibilitate, statele membre vor putea să efectueze plățile către fermieri înainte de finalizarea tuturor controalelor la fața locului.

A doua măsură adoptată joi reduce, de la 5% la 3%, numărul de controale fizice, la fața locului, privind eligibilitatea pentru partea principală a bugetului politicii agricole comune (PAC). În circumstanțele actuale excepționale, este esențial să se reducă la minimum contactele fizice între fermieri și inspectori.

Comisia oferă, de asemenea, mecanisme de flexibilitate în ceea ce privește calendarul controalelor. Statele membre vor putea să utilizeze surse alternative de informare pentru a înlocui vizitele tradiționale la ferme (de exemplu, imagini prin satelit sau fotografii geoetichetate pentru a dovedi că investițiile au avut loc).

 Astfel se asigură cea mai eficientă utilizare a resurselor, respectarea normelor de izolare, reducerea sarcinii administrative și evitarea întârzierilor inutile în procesarea cererilor de ajutor pentru ca sprijinul să ajungă la fermieri în cel mai scurt timp posibil.

În România, plățile directe la hectar se accesează prin intermediul APIA - Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii.

Parallax

Vizualizari
542
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri